Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Oseberg schip

Oslo,
Noorwegen


Op het schiereiland Bygdøy dat je over land of, leuker nog, over het water vanuit Oslo kunt bereiken, liggen meerdere musea. Eén daarvan brengt je weer terug naar de Vikingen: het Vikingschepenmuseum. Hier liggen maar liefst drie schepen waar de Vikingen mee gevaren hebben. Nadat ze de zeeën en oceanen hadden bedwongen, zijn ze uit de vaart genomen om begraven te worden met hoogwaardige Vikingen. Aan boord waren allerlei schatten gebracht, waaronder een kar, sleden en houtsculpturen. Deze waren bestemd voor de overledenen.

Het best bewaarde schip van de drie is het Oseberg schip, dat werd gebouwd rond het jaar 820. De bemanning van dit ontzettend goed geconserveerd schip bestond uit zo’n 30 man. Het Gokstad schip is iets langer en is gebouwd rond het jaar 900. Het Tune schip stamt ook uit deze periode en is 150 jaar geleden al ontdekt. Dit schip verkeert in de slechtste staat en is tentoongesteld zoals het is gevonden.

De schepen, ook wel drakars genoemd, hadden opmerkelijk weinig diepgang waardoor ze zowel op oceanen als op rivieren konden varen. Voor die tijd was dit een unicum.

Vitrines vol met schatten, wapens en gebruiksvoorwerpen maken dit museum nog rijker dan het al is. Hier kun je onderduiken in de geschiedenis van de mannen en de vrouwen die een deel van Europa en ver daarbuiten terroriseerden. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat zij degenen waren die Amerika ontdekten in hun snelle en sterke boten met fraai houtsnijwerk aan de voor- en achtersteven.