Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verstoppertje spelen op 17 mei

Oslo,
Noorwegen


#mynorwaystories 17 mei is de Dag van de Grondwet, de nationale feestdag in Noorwegen. Op die datum in 1814 werd Noorwegen onafhankelijk van Denemarken en kreeg het een eigen grondwet. Het bleef wel verbonden in een Unie met Zweden. Pas op 7 juni 1905 zou Noorwegen geheel onafhankelijk worden. De verjaardag van de grondwet, tevens een lentefeest (Grunlovsdagen) wordt groots gevierd met vlaggen, kinderoptochten, eten,drinken en vuurwerk. Alle Noren trekken hun beste kleding aan, vaak folkloristische kleding,die al jaren in de familie is.
In Oslo verzamelen de 60 000 kinderen van alle scholen zich in de wijken voor de 'barnetoge ', die via de Karl Johannsgate naar het koninklijk paleis loopt, waar de koninklijke familie hen toezwaait vanaf het balkon. Iedere school heeft een eigen muziekkorps en de kinderen houden een vlaggenparade.
En na de optocht is het feest in de stad. Deze kinderen doen verstoppertje in een parkje, terwijl de familie het eten uitstalt op kleedjes, Iedereen mag mee-eten, er heerst een heel gezellige sfeer.
Let op de tulpen: zouden ze uit Nederland komen?