Lofoten

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuiderlicht

Lofoten,
Noorwegen


In het uiterste noorden van de provincie Nordland ligt een sprookjesachtige eilandengroep: Vesterålen. De ruige natuur, de hoge bergen en ongerepte bergweiden met op de achtergrond indrukwekkende fjorden maken Vesterålen tot een van de mooiste gebieden in Noord Noorwegen binnen de poolcirkel. Vesterålen ligt direct ten noorden van de Lofoten en in het oosten ligt Ofoten met Narvik en ook het vliegveld Evenes. De eilandengroep bestaat uit vele kleine eilanden en vier grote: Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya. De bijzondere natuurgebieden, uitgestrekte hellingen, het prachtige witte strand bij Bleik en idyllische vissersdorpjes maken een vakantie hier een reis om nooit te vergeten. Je kunt hier geweldige excursies maken zoals walvissen spotten en zeearenden voeren en fotograferen vanaf een RIB-boot. Ook de Samen bezoeken en de rendierfarm vlakbij Sortland bezoeken. Ook is dit een ideaal gebied om het noorderlicht te spotten omdat je ver van grote steden en lichtvervuiling bent.
Het is hier ook een stuk rustiger dan op de Lofoten. Tussen 25 november en 15 januari is de midwinternacht, dan is er hier niks aan, of je moet een echt nachtmens zijn.
Eind januari komt even na tienen de zon op, en rond half elf zien we prachtig ochtendlicht in het water reflecteren, even stoppen voor een paar foto’s.
Hier komt de zon op in het zuiden en gaat zo'n 4-5 uur later ook nog in het zuiden weer onder.
Daarom heb ik dit hier even zuiderlicht genoemd.