Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gamle Strynefjellsveien, must see, must do

Centraal,
Noorwegen


Weg 15 die in Otta begint (vanaf de hoofdweg E6) gaat naar de Atlantische kust om bij Màloy te eindigen. Veel Nederlanders kennen deze weg omdat weg 63 erop uitkomt, de weg naar (of van) Geiranger.
Het is zeer de moeite waard om bij Grotli de oude weg over de Strynefjell te nemen. Dit is de Gamle Strynefjellsveien en is een 27-kilometer lange weg die Videseter in de gemeente Stryn verbindt met Grotli in de gemeente Skjåk.

Grote kans dat je tussen sneeuwwallen doorrijdt op de onverharde weg met aan de dalkant af en toe een grote kei om aan te geven dat het naast de weg “link” wordt. Onderweg zijn er prachtige panorama’s. Er is ook een groot zomerski gebied in Tystigen en er kan goed worden gewandeld tot in de herfst.
Het hoogste punt ligt op 1139 m.

De oude weg over de Strynefjell is tegenwoordig een Nationaal-Toeristische Route en is een onderdeel van het Noorse culturele erfgoed, en is ruim een eeuw oud (1894). In 1978 is deze weg vervangen door de huidige snelle verbinding met een aantal tunnels. De Gamle Strynefjellsveien is in de winter gesloten en gaat meestal in juni weer open. Tot ca 1950 was het sneeuwvrij maken van de route het betere handwerk van ca 200 mannen. Niemand kan zich hier waarschijnlijk een voorstelling van maken. De weg tussen “oost” en “west” moest immers open.
Zie ook mijn foto van de Gamle Strynefjellsveien.