Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Norwegian Goat

Centraal,
Noorwegen


Op de Heklefjell aan de voet van Jotunheimen zijn diverse geitenboerderijen. De geiten lopen overal los en en zijn de leveranciers van de belangrijke grondstof voor de Geitost (geitenkaas). De kaas heeft een eenvoudige naam, maar de kaas zelf is allerminst eenvoudig! Het heeft de kleur van karamel en is niet rond, maar vierkant. De smaak is ook compleet anders dan de meeste geitenkazen. Dit komt door de bijzondere wijze waarop deze kaas wordt gemaakt. Tijdens het inkoken van de melk karamelliseren de melksuikers. Dit geeft de bijzondere kleur en de typische smaak, de geitost heeft een sterke, zoete, ietwat scherpe smaak. De Noren eten de kaas tijdens het ontbijt of de lunch, liefst op toast. De Geitost wordt meestal dun gesneden met een kaasschaaf. Ik vind het smullen, maar de meningen lopen nogal uiteen....