Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vechtersbazen in den Briel en Amsterdam

Zuid-Holland,
Nederland


Gisteren was ik een dagje in Amsterdam, waar ik mijn ogen uitkeek in het oudste gedeelte van de stad waar het oudste beroep ter wereld wordt uitgevoerd. Sommigen willen alleen maar kijken hoe het gaat en kunnen dan terecht in nachtclub Casa Rosso, opgericht door Maurits de Vries, in de volksmond Zwarte Joop genoemd. Voor uitgebreide info: crimipedia
Er werd nog wel eens gevochten op de Wallen, Joop was een bekend straatvechter. Dit brengt me op de inval van de Watergeuzen in Brielle op 1 april 1572, waarbij de stad bevrijd werd van de Spanjaarden. De Watergeuzen, zoals deze Zwarte Joop van toen, waren geen lieverdjes; ze hielden wel van een deerne hier en daar. In Brielle hielden ze zich koest; een van hun leiders, Blois van Treslong, was in de stad geboren.
De Geuzen kwamen ook in Amsterdam. Hendrik van Biesten, een minderbroeder in Amsterdam, schrijft al in 1566: Hendrik van Brederode is op 29 juni met sommige burgers op de Dam te gast in herberg De Prins. Zij noemen zich geuzen. Toen Van Brederode met zijn rijtuig voor de deur stond, klom hij op de wagen en riep Vive les Gueux! Sommigen namen een kroes wijn en brachten die naar hem toe.
Twee tips: doe een stadswandeling in Amsterdam en kom naar Brielle op 1 april. Levendiger geschiedenis kan je niet meemaken!