Overijssel foto's & tips

2008: Damhertje te Ommerschans (Overijssel).

2008: Damhertje te Ommerschans (Overijssel). (gemaakt in Overijssel)
Door: Babette Rens
In Balkbrug/Ommerschans woont momenteel deze familie SCHAAP. Het (vermoedelijk) damhertje heeft vriendschap gesloten met twee ooien en hun vier lammetjes.

Het damhert (Dama dama) is een soort hert. Tussen de ijstijden leefden de damherten onder andere tot in West-Europa, maar de laatste ijstijd heeft de dieren naar Klein-Azië verdreven. De Romeinen brachten de soort weer met zich mee en verspreidden het dier door het gehele Romeinse Rijk. Tegenwoordig komt het op alle continenten behalve Antarctica voor.

Het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. De kop-romplengte is 130 tot 170 centimeter en de schouderhoogte 85 tot 110 centimeter. Het damhert kan 45 tot 100 kilogram zwaar worden, bij hoge uitzondering tot 130 kilogram. De staart is vrij lang, 16 tot 19 centimeter. Het mannetje (hert of hertenbok genaamd) wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje (hinde).

In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe, in de duinen en op kinderboerderijen en hertenkampen. Er onstnapt wel eens een of meerdere damhert, zodat er verspreid over Nederland meerdere groepjes voorkomen, in vrijwel elke provincie. Het damhert staat op de Nederlandse Rode Lijst voor zoogdieren in de categorie bedreigd. Er mag dus niet zomaar op gejaagd worden. Ook mogen ze niet worden verplaatst.

Info over deze foto met tip

  • Camera Canon: Canon EOS 450D
  • Belichtingstijd 1/200
  • Diafragma f/5.6
  • Brandpuntsafstand 115mm
  • ISO 400
  • Flits Ja
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Overijssel inspiratie

De roodborst is een van de bekendste Nederlandse vogels. Je vindt hem eigenlijk overal, zowel in de tuin als in parken en bossen. Deze foto is gemaakt vanuit...

>>

Soms kom je een buizerd tegen die meer wit dan bruin is. Buizerds hebben een enorme variatie in verenkleed. Deze Buizerd bleef heerlijk lang zitten en ik kon...

>>

Deze foto maakte ik in november, aan het eind van de middag, in Zwolle. Het gebouw op de foto is een flatgebouw in de wijk naast de wijk waar ik woon.

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.