Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Zwanen in de aanval

Noord Holland
Nederland
Agrotewal

Zwanen in de aanval

Afgelopen vrijdag ben ik er tegen de avond op uit gegaan op wat foto's te maken bij de bollenvelden. Vlak bij de hyacintenvelden is ook een koppel zwanen, dus wellicht bof ik en sla ik twee vliegen (foto's) in een klap.

Aangekomen bij de bollen, zijn de zwanen ijverig bezig met hun nest en vol aandacht voor elkaar. Zo'n eenzame fotograaf is duidelijk geen bedreiging. Om de hyacinten zo voordelig mogelijk op de foto te krijgen, zal ik op de grond moeten gaan liggen. Op de buik liggend vergeet ik even de zwanen, tot ik een jongen hoor zeggen: kijk eens die zwaan valt aan. Schielijk kijk ik over mijn schouder en op minder dan een meter afstand staat een hele boze zwaan met opgezette veren. Hij maakt zich heel groot door met zijn vleugels te klappen, er schiet van alles door mijn hoofd. Verhalen over gebroken armen door een zwanenaanval en andere enge dingen. Op mijn knieën ga ik achterwaarts verder het bloemenveld in. Hij komt me achterna, goede raad is duur. Ik weet niets beters dan plat op de grond te gaan liggen. Duidelijk de beste zet die ik kan doen, de zwaan geeft het op en druipt af. Mij verbouwereerd achterlatend. Gelukkig was er niet al teveel publiek alleen de twee jongens en die staan gelukkig niet te bulderen van de lach. Dat is iets wat ik zelf waarschijnlijk wel gedaan zou hebben. Dus mogen er vreemde filmpjes op you tube verschijnen van een zwaan in de aanval dan heb je alle kans dat ik het was.

Dankbaar dat ik er ongedeerd van af ben gekomen, ook het wildlife in Nederland is levensgevaarlijk, fiets ik naar een ander gebied. Daar zie ik twee futen die pal voor mij aan het baltsen slaan, helaas krijg ik mijn toestel niet op tijd scherp gesteld. Maar wat een prachtig gezicht. Terwijl ik ijverig de futen volg in de hoop op nog een spectaculair moment vliegt er een skater van een bruggetje die met een koprol in het gras beland. Hoeveel spanning kan een mens aan op een gewone avond in Julianadorp. Blij en opgewonden fiets ik terug naar huis vol verwachting van wat mooie foto's. Ik kan mijn geluk niet op als er toch ook nog een foto van de twee futen knap op staat.