Noord Holland

Zwanen in de aanval

agrotewal was hier op 2016-06-29 Gepost op: 2014-04-13 8 reacties.
Afgelopen vrijdag ben ik er tegen de avond op uit gegaan op wat foto's te maken bij de bollenvelden. Vlak bij de hyacintenvelden is ook een koppel zwanen, dus wellicht bof ik en sla ik twee vliegen (foto's) in een klap. Aangekomen bij de bollen, zijn de zwanen ijverig bezig met hun nest en vol aandacht voor elkaar. Zo'n eenzame fotograaf is duidelijk geen bedreiging. Om de hyacinten zo voordelig mogelijk op de foto te krijgen, zal ik op de grond moeten gaan liggen. Op de buik liggend vergeet ik even de zwanen, tot ik een jongen hoor zeggen: kijk eens die zwaan valt aan. Schielijk kijk ik over mijn schouder en op minder dan een meter afstand staat een hele boze zwaan met opgezette veren. Hij maakt zich heel groot door met zijn vleugels te klappen, er schiet van alles door mijn hoofd. Verhalen over gebroken armen door een zwanenaanval en andere enge dingen. Op mijn knieën ga ik achterwaarts verder het bloemenveld in. Hij komt me achterna, goede raad is duur. Ik weet niets beters dan plat op de grond te gaan liggen. Duidelijk de beste zet die ik kan doen, de zwaan geeft het op en druipt af. Mij verbouwereerd achterlatend. Gelukkig was er niet al teveel publiek alleen de twee jongens en die staan gelukkig niet te bulderen van de lach. Dat is iets wat ik zelf waarschijnlijk wel gedaan zou hebben. Dus mogen er vreemde filmpjes op you tube verschijnen van een zwaan in de aanval dan heb je alle kans dat ik het was. Dankbaar dat ik er ongedeerd van af ben gekomen, ook het wildlife in Nederland is levensgevaarlijk, fiets ik naar een ander gebied. Daar zie ik twee futen die pal voor mij aan het baltsen slaan, helaas krijg ik mijn toestel niet op tijd scherp gesteld. Maar wat een prachtig gezicht. Terwijl ik ijverig de futen volg in de hoop op nog een spectaculair moment vliegt er een skater van een bruggetje die met een koprol in het gras beland. Hoeveel spanning kan een mens aan op een gewone avond in Julianadorp. Blij en opgewonden fiets ik terug naar huis vol verwachting van wat mooie foto's. Ik kan mijn geluk niet op als er toch ook nog een foto van de twee futen knap op staat.
0
8

Foto's bij dit blog

de zwanen en de bollenvelden
Alle blogs van agrotewal
 

8 reactie(s) bij "Zwanen in de aanval"

 • profile image comment

  Ha, ha...je moest je zelf ook om lachen. De wildlife in Nederland is levensgevaarlijk. Gr. Mieke

  Door MiekeDeHaas • geplaatst op 2014-04-19 12:57:39
 • profile image comment

  Een safari in Afrika is er niks bij. Leuk beschreven.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2014-04-16 14:18:28
 • profile image comment

  Hoi Anita, ik heb al heel wat zwanen , ook met jonkies op de foto gezet. Echt nog nooit een probleem gehad en ook nog nooit bang geweest! Je hebt het wel mooi op papier geschreven! Avontuurlijke dag ook! Zwanen zijn net als honden. Rustig benaderen, en op je plaats blijven. dius vooral niet in paniek raken en weg proberen te komen! Ook al ben je bang!

  Door vulture1960 • geplaatst op 2014-04-15 18:15:49
 • profile image comment

  een heuse safari in eigen land! Dan schrik je wel even ja, ik heb ook altijd ontzag voor zwanen, gebroken botten is volgens mij een urban myth, maar ze zijn wel ontzettend sterk en beschermend. Goed dat je je rustig hebt gehouden, en leuk dat je het met ons hebt gedeeld!

  Door Svangelderen • geplaatst op 2014-04-14 09:18:28
 • profile image comment

  Prachtige blog! En veel geluk gehad. Een zwaan met nest kan inderdaad erg agressief zijn en een klap met zo'n vleugel kan dan ook ernstige verwondingen opleveren.

  Door Guidowater • geplaatst op 2014-04-14 07:54:09
 • profile image comment

  Neeee,..als dat geen prachtige manier is om een vervelende maandag te beginnen dan weet ik het niet...! Ik lig in een deuk en zie de vertoning zo voor mij... Ik hoop dat die vossen minder kwaadaardig zijn als we die besluipen !

  Door dianethone • geplaatst op 2014-04-14 07:37:05
 • profile image comment

  op safari in Nederland, wat een belevenissen ;-)

  Door twalia • geplaatst op 2014-04-13 15:00:51
 • profile image comment

  Wat een avontuur! Gelukkig heeft het ook nog wat moois opgeleverd!

  Door abytravel • geplaatst op 2014-04-13 12:27:20

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.