Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Verandering van spijs doet Leven

Noord Holland
Nederland
Gerholdt

Verandering van spijs doet Leven

Ik voelde de onrust al een tijdje opkomen. Die werd onhoudbaar toen Saskia, de vriendin van mijn zus, mij op kwam halen. Dus binnen 24 uur hakte ik de knoop door, “van de gedachten die mij al een half jaar bezighoud” om voor onbepaalde tijd naar Nederland te verhuizen.

Van het dorpje Bonaire in Caribisch Nederland, naar het dorpje Enkhuizen, in “Antartic” Nederland. Tenminste, zo koud voelt het wel. De liefdevolle warmte van mijn ouders, zussen, broer, familie en vrienden voelt als een tropisch zonnetje in mijn hart.

We leven in het jaar van het Konijn, mijn geboortejaar valt daar ook onder. Volgens de Chinese horoscoop biedt dit jaar, ons Konijnen, prachtige nieuwe kansen, veel voldoening, tijd voor nieuwe hobby’s en maken we ook nog eens nieuwe vrienden. In 2011 is het geluk aan mijn zijde. Door mij zichtbaar te maken en mijn kansen te grijpen kan ik mijn Konijnendromen waar maken. Ik kijk uit naar een fantastisch jaar.............

En zo bekijk ik Nederland al ruim een maand vanuit een ander perspectief. De geboorte van het derde kindje van mijn jongste zus. De éénjarige verjaardag van mijn achternichtje. Mijn 48ste verjaardag met de familie. Het snel vinden van een baan bij restaurant Markerwaard in Enkhuizen, terwijl half Nederland klaagt dat ze geen baan kan vinden? De eerste koopwoning van mijn zus. En reis ik van hot naar haar, onderweg naar familie-/vriendenbezoek, oh ja, die flitspalen was ik vergeten.

Wikkend en wegend wandel ik door het Enkhuizerstreekbos, mijzelf af te vragen: “wat vind ik leuker”, de tropische warmte van Bonaire of de frisse kou in Nederland, het azuurblauwe water of de groene weilanden, een Antiliaanse of een Hollandse werkomgeving, een alles kan morgen of een alles moest gisteren cultuur?

Enkhuizen & de Enkhuizenaren passen wel bij mij. Het is een pitoresk vissersdorp met een grote geschiedenis, een prachtige monumentale binnenstad, het Zuiderzee museum, de historische Visafslag en vele kroegjes & restaurants. Door mijn komst is de reputatie van de Markerwaard als beste (vis)restaurant in Enkhuizen en omgeving gewaarborgd. De winkelstraat is niet veel langer dan de Kaya Grandi op Bonaire en verstouwd in de zomermaanden honderden toeristen per dag.

Ik ben mijn nieuwe leefomgeving aan het ontdekken. In mijn dikke winterjas dwaal ik met mijn hoofd gebogen in mijn kraag en mijn handen diep gestoken in mijn zakken, over de smalle brugjes en langs de binnengrachtjes, over de oude Vestingwal, langs het Sprookjesbos door het Zuiderzee museum. Onderweg maak ik een praatje met oude visserslui en verheug ik mij er op, om op een zomerse dag aan de druk bezochte haven, op het Leugenbankje, onder het genot van een kopstoot, hun Zeemansverhalen aan te horen.

Tijdens de koude nachten warm ik mij bij de gaskachel met hete chocolade melk, koekjes en de websites van Bonaire om ook daar de vorderingen op de voet te blijven volgen.................

Foto's

11e60.jpg
11e60.jpg
Gerholdt
983f6.jpg
983f6.jpg
Gerholdt
aaee4.jpg
aaee4.jpg
Gerholdt