Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Noord Holland

Noord Holland
Nederland
Fransvdg

Mijn functioneren als Reisreporter onder de loep.

Sinds 10 mei 2009 ben ik met wisselend succes bezig als Reisreporter op de site van Columbus.
Tot april 2005 maakte ik dia’s. Dankzij een goede scanner (Epson V500 Photo) en een heel ijverige vader bezit ik nu een ruime voorraad digitale foto’s uit de periode 1977 – 2005. Ik heb intussen gemerkt dat ik met die oude digitale opnames ook veel leuke reacties krijg. Mijn grootste succes wat dat betreft is de serie uit Algerije. Van de 24 geplaatste foto’s haalden er 11 een score van 20 duimen of meer. Dat is dus bijna de helft van de serie. Zo’n hoog aandeel heb ik bij geen enkel ander land kunnen halen. Ook niet met foto’s uit mijn nieuwe digitale camera.

Als reisgek vind ik het leuk om van elk land waar ik ben geweest iets te laten zien. Ik geniet dan van de aardige, soms ook gekke, reacties en de belangstellende vragen. Zo heb ik in de loop der jaren heel wat Reisreporters beter leren kennen. Via hun foto’s, hun verhalen en soms ook persoonlijk.
Met veel plezier denk ik terug aan de geslaagde reünies. Ik zou het heel leuk vinden als de Columbus-redactie, net als in de beginjaren, weer zulke bijeenkomsten gaat organiseren. (Hopelijk wordt deze blog ook door de redactie gelezen…….)
Gisteren heb ik een tussenstand gemaakt van mijn functioneren hier, na 2540 foto’s en tips. En wat viel me op?

Landen waar ik veel succes mee had zijn Ethiopië, Madagaskar, Iran, Griekenland, Roemenië, Bulgarije, India, de Kaapverdische eilanden en het reeds genoemde Algerije. Waarom deze landen extra vaak gewaardeerd worden is me niet altijd duidelijk.

Hoe het kan dat mijn foto’s uit Indonesië nooit hoog scoorden kan ik ook niet verklaren.
Als ik Indonesië met India vergelijk is het verschil echt opzienbarend. Bij beide landen gaat het om gescande dia’s. Ik hanteer hierbij de norm van minimaal twintig reacties op een foto betekent voor mij succes/waardering.
Uit India plaatste ik 29 foto’s. Zeven daarvan scoorden hoog, dus dat is bijna 25 %.
Uit Indonesië plaatste ik 33 foto’s. Hoge score voor die foto’s komt uit op 0 %............
Mijn verklaring kan zijn dat India bij de mede-Reisreporters veel meer in de belangstelling staat.

Maar een andere verklaring die misschien wel net zo veel hout snijdt, is het feit dat ik alle Indonesië foto’s in 2010 heb geplaatst en toen nog geen “groot netwerk” had. Ik heb gemerkt dat dat wel een rol speelt om aan meer reacties te komen. Over en weer elkaar vaak een complimentje sturen of een vraag stellen beïnvloedt de score beslist. Dus dan zegt een hoge score lang niet altijd iets over de kwaliteit van de foto.

Ook het moment van plaatsen kan heel bepalend zijn. Op avonden aan het begin van de week en tijdens regenachtige weekenden krijg ik meer reacties.
Het krijgen van een rode ster kan het aantal reacties daarna ook nog flink laten groeien. Mijn topper wat dat betreft is een tip over een boottocht op de Parelrivier in Vietnam, met 56 reacties.

Een themawedstrijd kan er soms voor zorgen dat een gewone foto bijzonder wordt door de titel of het verhaal. Dat heb ik zelf vooral ervaren bij de thema’s spreekwoorden, muziek en film. En ook bij het huidige thema “deuren en ramen” durf ik foto’s te plaatsen, die ik vorige maand echt niet gekozen had.


Mijn grootste voorraad geplaatste foto’s komt uit Nederland: 218 stuks. Het succes daarbij was beperkt. Bijna 5 % scoorde 20 reacties of meer.
Met Duitslandfoto’s is het nog droeviger gesteld. Daarmee haalde ik maar 2 x een hoog aantal reacties op een totaal van 60 geplaatste foto’s en tips. Kort door de bocht durf ik te stellen dat ik op de site “dicht bij huis” niet geweldig scoor. Ik ben wel benieuwd of andere Reisreporters deze ervaring ook hebben. Zijn deze landen te gewoon? Gaan we met elkaar vooral voor onbekend of exotisch ver weg?

Hopelijk zien jullie dit verhaal niet als een klacht. Het is meer een poging tot analyse van mijn Reisreporter-hobby. Wat drijft ons in onze keus bij het beoordelen? Met natuur, mensen en wild kom ik ver. Bloemen hoef ik niet vaak te proberen. Zien jullie dat ook zo?

Tot slot wil ik iedereen die mijn foto’s bekijkt hartelijk bedanken voor de aandacht. Jullie reacties zijn genoeg reden voor me om lekker door te gaan. Dan kan ik ook blijven genieten van jullie bijdragen hier. En daar soms ook van leren. Ik heb echt anders leren kijken als ik fotografeer. Mede dankzij jullie!

Laat een reactie achter

21 reactie(s) bij "Mijn functioneren als Reisreporter onder de loep."

 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 19 Mar 2016 | 19:33:07

  Frans als ik dit zo lees wordt het echte tijd dat je weer op pad gaat... ((o:
  Had deze analyticus nog niet in je ontdekt.
  hoi Miez

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Jacomien• geplaatst op 19 Mar 2016 | 20:21:45

  Hoi Frans. Mooi dat je dit allemaal geanalyseerd hebt en doorgeeft! Veel herkenning zie ik. Ook in je laatste opmerking over het fotograferen!
  En een reunie? Ja. Lijkt me leuk! Groet, Jacomien

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Bowral• geplaatst op 20 Mar 2016 | 11:12:14

  Blog leent zich uitstekend als script voor een aflevering van 'Kijken in de ziel van ... (een Reisreporter)'!

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Gekkofan• geplaatst op 20 Mar 2016 | 13:54:08

  Het is me ook opgevallen dat het gemakkelijker scoren is met exotische landen. Zon en kleuren. Beelden en bloemen doen het niet vaak goed.Natuur, portretten van onze exotische medemens en ook wilde dieren scoren veel beter.Ik wist niet dat ingescande foto's ook mochten gebruikt worden. Groetjes Thierry.

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 20 Mar 2016 | 15:08:13

  Leuke zelf-en-RR-reflectie. Gewoon lekker door blijven gaan Frans, jouw foto's zijn lekker puur!

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 20 Mar 2016 | 17:49:46

  Tja, zes jaar Reisreporter: er is ook heel wat veranderd. Jouw tips scoorden behoorlijk hoog en vallen nu niet meer op, omdat ze een geheel met de foto vormen.

  Ben het met Rhoda eens: gewoon doorgaan zolang je het zelf leuk vindt.

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Jan10e• geplaatst op 21 Mar 2016 | 06:39:44

  Hoi Frans, ik volg je inmiddels al heel wat jaartjes hier. Het is ook wel allemaal een stuk massaler geworden. Al zou je willen...ik ben op dit moment wel elke dag op RR en sommige dagen zijn er meer dan 5 pagina's aan foto's om te bekijken...Laat staan om blogs te lezen... Die krijgen toch ook maar weinig reacties. het lukt gewoon niet alles te bekijken. Het laden van de foto's gaat langzaam, de site loopt vast. Het plaatsen duurt me regelmatig een uur omdat e.e.a. vastloopt of er gewoon niet doorgaat. En hoewel ik soms de brui eraan geef is de drang om te delen er nog wel steeds (selecteren van beste foto uit serie en de juiste tekst erbij noteren...)omdat het voor mij het alternatief is voor maken van fotoboek met reisverslag. En geniet ik van zoveel mogelijk foto's van anderen waaronder die met name ook van jou. Juist je gescande foto's hebben veel interessants voor mij omdat ik van die bestemmingen zelf geen digitale foto's heb en nog niet toegekomen ben om mijn voorraden foto's in te scannen.
  Als doorgewinterde rr kom ik toch steeds weer op de site terug...heb wel eens wat anders geprobeerd maar het ontbreken van ook maar enige reaktie was er geen lol aan bij die andere forums en foto sites.
  Verslaafd en verknocht aan reisreporter dus.
  Groetjes jantine.
  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Konne000• geplaatst op 21 Mar 2016 | 14:29:38

  Hoi Frans,
  Kan me erg goed in jouw verhaal vinden, al maak ik zelf niet dat soort analyses. Heb wel de ervaring dat bepaalde foto's bijna nooit scoren en andere, waarvan je vooraf verwacht dat die niets zullen doen, juist heel hoog! Mooie landschappen, dieren en portretten, vooral van de etnische minderheden scoren altijd. Stedenfoto's veel minder. Vond het hartstikke leuk om te lezen, Frans en complimenten met zo'n prima scanner (en vader, begrijp ik!!).
  Veel plezier nog verder op de site!
  Groetjes, Hans

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Zandkorrel• geplaatst op 21 Mar 2016 | 15:38:55

  Hoi Frans, wat een leuke blog. Mij was het ook al opgevallen dat bepaalde foto's makkelijk hoog scoren en anderen veel minder. Herken jouw opmerking over ramen en deuren, normaal krijg ik op dat soort foto's misschien vier of vijf duimpjes en dat is het dan wel, nu vaak meer. Ik vind soms kwalitatief erg goede foto's (van mij of anderen) weinig scoren en fotografisch rammelende beelden soms heel hoog, vanwege het land of het onderwerp blijkbaar. En toch is het leuk en verslavend om te lezen wat de reacties zijn op je foto's...

  Ik ga van mezelf ook eens een analyse maken, ben nou wel benieuwd welk land bij mij het beste scoort. Ik gok even op Kenia of IJsland.

  Scans plaatsen doe ik ook veel trouwens, al schrijf ik dat er nooit bij. Ik heb ingescande foto's tot en met 2006. Met dat laatste jaar ben ik nog bezig met scannen en bewerken, als het klaar is, is dat een tienjaren project geweest. Maar goed, er staan er inmiddels al heel wat hier op de site en op mijn eigen website zandkorrelreisfotografie.nl.

  Groetjes en gewoon lekker door blijven gaan!
  Mariëlle  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Zandkorrel• geplaatst op 21 Mar 2016 | 17:30:40

  Haha, heb eens even wat onderzocht en het is echt gek. Om te beginnen heb ik eens even jouw Indonesië foto's bekeken in vergelijking met je India foto's. En mij spreken de eerste veel meer aan! Niet dat die uit India niet mooi zijn, maar daar zie ik hier op de site eerlijk soms wel veel mooiere langs komen. Je Indonesië foto's vind ik aparter.

  Dicht bij huis scoort ook bij mij slecht. Het land wat bij mij gemiddeld het slechtst scoort (10,5 gemiddeld) is Nederland!

  De topper was, wat ik al dacht Kenia, met gemiddeld 18,1 en 14 foto's (van de 38) met een score van 20 of meer. IJsland was ook goed, gemiddeld 15,7 en 11 van de 39 met hoge score. Belize was ook een topper met gemiddeld 16, maar dat waren maar vijf foto's, dus dat lijkt me niet zo representatief.

  Ik heb vier rode sterren en dat zijn niet allemaal hoge scores (eentje wel). Ik heb ook ooit een foto geplaatst waar ik elders een prijs mee heb gewonnen en die kreeg hier maar elf punten.

  Foto's van eten en drinken scoren heel slecht, foto's van bloemen ook. Portretten scoren vaak hoog, maar soms ook ineens helemaal niet. Had een hele leuke straatfoto (vond ik zelf dan) en die kreeg maar 5. Maf hè...

  Ik ga zo eens even een foto uit Belize zoeken, haha!

  Groeten, Mariëlle

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Fransvdg• geplaatst op 21 Mar 2016 | 19:55:01

  Door een foutmelding bij het plaatsen stond mijn blog twee keer op de site. Ik ben zo vrij om dit bericht nu over te plaatsen. Anders gaat het verloren en dat zou jammer zijn. Rob, bedankt!

  Door: RobHoekstra • Geplaatst op 19 maart 2016 22:12
  Wat een leuk en origineel blog. Je benadert je hobby bijna als een wiskundige ;-) Ik heb er zelf nog nooit zo naar gekeken. Natuurlijk valt het mij ook op dat bepaalde landen het "beter" doen dan andere. Ikzelf krijg liever een persoonlijk getint commentaar bij een foto dan 5 keer alleen maar..leuke foto ;-) En ook dit is geen commentaar hoor haha. Misschien leuk als jij je rekenmodel loslaat op alle andere portfolio's hier ;-) Grtn Rob

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Fransvdg• geplaatst op 21 Mar 2016 | 19:59:24

  Ook Fransje reageerde op mijn verwijderde blog. Toch wil ik haar bericht niet verloren laten gaan. Daarom plaats ik het nu over. Fransje bedankt!

  Door: sidonius • Geplaatst op 20 maart 2016 12:59
  Mooie analyse Frans! Ik raad je aan een samenwerking met Gerrit Gaspedaal aan te gaan(wie was dat ook alweer...?)die ook zulke mooie cijferanalyses kon maken. RR is een social community, dat betekent dus dat er veel psychologie bij komt kijken (toevallig mijn vakgebied). Mijn man zegt altijd: het is een jurysport (en dan bedoelt hij dat in de waarderingen ook veel subjectiviteit zit). Ik denk dat dit klopt. Daarom mijn tip bij je mooie blog: trek je niet teveel aan van de waarderingen, maar geniet vooral van het delen en het feit dat je een geïnteresseerd platform hebt voor al je mooie foto´s, gescand of niet. Ik geniet in iedere geval zeer van al jouw foto´s en je benadering van reisfotografie. Dank je wel daarvoor. Fijne zondag! Regenachtig, dus het zal wel druk zijn. Ik ga toch even wandelen.

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door JMoerkens• geplaatst op 21 Mar 2016 | 22:02:14

  Ik VIND me dit een leuke blog!
  Want dit heeft denk ik voor iedereen wel iets herkenbaars. Aan de ene kant doen we het allemaal voor ons plezier, maar anderzijds kan het soms ook best frustreren. Als foto´s die je zelf heel hoog hebt zitten, finaal ten onder gaan aan de portretten (die zelfs onscherp nog superhoog scoren) en wildlife. Ik doe best veel met stadsfotografie, en soms heb ik een hoogvlieger maar vaak gaat het ten onder in het geweld. Toch heel jammer. Anderzijds, het is wat het is. Blijkbaar kijken anderen anders naar je foto´s dan jezelf... maar dat is ook logisch, omdat aan je eigen foto´s een herinnering, een beleving vastzit. Een ander heeft dat niet.
  Ik weet wel zeker dat bij mij IJsland, Tanzania en Zuid-Afrika veruit het beste scoren. Maar laatste had ik een Frankrijk-foto die het geweldig deed, dat vind ik dan wel des te leuker!!
  Het hangt uiteraard ook af van wat je zelf beoordeelt. En zélfs wat er naast je staat op de pagina. Als je tussen populaire reporters staat, of tussen topfoto's, scoort je foto vaak minder dan ie anders gedaan zou hebben.
  Kortom, we verbazen ons hier op de site net zo als we ons op reis kunnen verbazen! En dat is dan wel weer mooi :-)
  Thanks voor de leuke inkijk in jouw belevingswereld als reporter.

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Abytravel• geplaatst op 22 Mar 2016 | 09:25:42

  Leuk om eens even stil te staan bij wat ons drijft en hoe je het ervaart.
  Je laatste zinnen kan ik ook volmondig beamen, sinds ik hier mijn eerste foto plaatste ben ik heel anders en ook andere dingen gaan fotograferen dan daarvoor.
  Fijn om te horen ook dat het huidige - alternatieve thema- Deuren en Ramen jou inspireert tot het plaatsen van weer hele andere foto's.
  Aan de 2540 foto's ben ik nog -lang- niet toe, ik ben natuurlijk ook wat later gestart dan jij (febr 2011). Ik zie echter wel eenzelfde tendens als jij noemt. Wild, mensen, straatbeelden, landschappen ongeveer in die volgorde, scoren iha goed, pas daarna bloemetjes en bijtjes, alhoewel er - bij mij dan- uitschieters zijn.
  Of ver weg en exotisch ook beduidend beter scoren dan dichtbij huis durf ik niet zo 1-2-3 te zeggen, dan zou ik ook een analyse moeten maken, maar die indruk heb ik soms wel. Hoewel bij oa m'n Frankrijk foto's ook wel een paar toppers staan...
  Maar het belangrijkste is toch de leuke contacten die ik anders nooit zou hebben opgedaan. En daar kan ik ook jou onder rekenen ;)

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 22 Mar 2016 | 11:04:16

  Hoi Frans.
  Wat heb je een bijzondere originele blog. Grappig hoe je alles hebt geanalyseerd.
  Ik vind je series altijd erg leuk. Er zit ook vaak humor in je foto's waar je dan heerlijk op kunt reageren. Ik probeer met aandacht andermans foto's te bekijken en te voorzien van een persoonlijk commentaar. Soms heb ik veel tijd en heel vaak ook niet. Door minder tijd, schieten er soms veel foto's bij in om die goed te bekijken.
  Ik geniet vooral van de site doordat ik veel ideeën opdoe en beter leer kijken waardoor ik mijn foto's kan verbeteren. Wat ik toch ook wel fijn vind is het feit dat er ook voor de leuke en minder leuke gebeurtenissen in het leven aandacht is.
  En zo 'n reünie...dat zie ik wel zitten.Mieke

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 22 Mar 2016 | 19:42:48

  Hoi Frans,
  Wat een geweldig functioneringsgesprek, euh blog!
  Je bent hier al heel wat jaartjes actief zo te lezen en het laat je niet los!

  Je uploads zijn vaak erg mooi, en vooral origineel met een bijzondere insteek die het dagelijks leven laat zien!

  Zo'n reünie zie ik ook wel zitten, lijkt me leuk iedereen eens te ontmoeten!
  Groetjes Wies

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Saskiahamminga• geplaatst op 23 Mar 2016 | 10:10:58

  Mooi analyse Frans, leuk om te lezen en eens bij stil te staan. En volgens scoor je qua reacties heeel goed met dit blog :-)
  groetjes, Saskia

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door JannavEek• geplaatst op 23 Mar 2016 | 15:28:02

  Leuke blog! origineel en veel is herkenbaar. Ook ieders reactie is leuk om te lezen. Ik heb zelf (sinds maart 2008) zo mijn ups en downs met RR Columbus. Twee keer een heel jaar of langer niet op de site gekeken. Maar dan toch weer teruggekomen, met een hernieuwd plezier. Voor mij die geen fotografische hoogstandjes levert, prevaleren de tips, reisverhalen en ervaringen. De originaliteit van een beeld en van de locaties. Deze vind ik bij jou Frans zeker, want jij reist al vanaf de jaren 70 en 80 naar plaatsen waar niemand toen nog heenging. Deze ervaringen vind ik boeiend.
  En na mijn 7 jaar ben ik toch ook wel gesteld geraakt op de andere trouwe RR ers, want je leert toch het een en ander over elkaar (hoewel ik er wel wat langer over doe dan vele anderen om te ontmoeten etc haha). Groetjes, Janna

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 23 Mar 2016 | 16:48:37

  Interessante analyse, Frans. In de loop der jaren heeft de inflatie flink toegeslagen. Sommige van mijn beste foto's scoorden vroeger slechts 1 of 2 stemmen. Toch jammer dat de tips niet meer als zodanig bestaan. Heb van jouw tips en ervaringen enorm veel plezier gehad, zoals je weet! Hopelijk zien we elkaar dit jaar weer op een RR-dag. Groet van Nel

  Bericht aangepast op 08:13:49
 • profile image comment
  Door JoshuaX• geplaatst op 31 Mar 2016 | 07:43:47

  Wat een gedurfde topblog, Frans. Dat ik nu pas reageer geeft al aan dat ik niet vaak naar de blogs kijk. Ik ben al veel tijd aan de foto's kwijt, omdat ik er echt aandacht aan wil geven en het niet wil afraffelen. Je analyse is herkenbaar en ERG leuk om te lezen, zeker van de meest ervaren RR.
  Ik merkte onmiddellijk verschil tussen landen, bijv. NZ was niet vooruit te branden, Canada altijd prijs qua duimen. Nu is dat al veel meer rechtgetrokken op een of andere manier, waarschijnlijk door het opbouwen van een 'netwerk' zoals je al terecht benoemd. De dag van de week en tijd van plaatsing is inderdaad van invloed. Waar ik zelf eigenlijk nog meer naar kijk is hoe vaak een foto bekeken is, dat zegt me eigenlijk nog bijna meer dan het aantal duimen. De aanleiding om een thumbnail te openen vind ik interessant, kleuren doen het hierbij goed. Wat ik leuk vind is dat ik heel anders naar mijn eigen foto's ben gaan kijken en ook foto's heb herontdekt. Door de reacties maar ook door wat de redactie goed vindt.'
  Kortom; leuke analyse Frans!

  Bericht aangepast op 08:11:52
 • profile image comment
  Door Blauwvinger• geplaatst op 19 Apr 2016 | 20:41:38

  Wat mij betreft is dit wel een rake analyse.
  Voor wat betreft Nederland en Duitsland deel ik die ook wel een beetje.
  Mijn foto's uit Nederland laten ook een heel wisselend beeld zien voor wat betreft aantal reacties.

  Misschien een idee om zo nu en dan ook eens bij oudere foto's te kijken en eventueel te waarderen.
  Ik weet niet of jij daar ook zo over denkt?

  Bericht aangepast op 08:11:52