Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Een dagje Waterleidingduinen

Noord Holland
Nederland
Agrotewal

Een dagje Waterleidingduinen

Wanneer je zo dapper bent om een dag Waterleidingduinen op sjouw te gaan met andere RR's, zul je er rekening mee moeten houden dat de vossen niet op afroep te voorschijn komen. Dat is iets wat ik tegen iedereen zeg bij de uitnodiging.

Vanaf het eerste moment werden we verrast met bijzondere dieren. Bij de ingang stond een ree met haar jong, die zich uitgebreid lieten fotograferen. Onze grote RR, liet zien dat hij overal de lol van inziet en was al binnen een minuut zoek. In eerste instantie voelde ik me een beetje verantwoordelijk voor de groep, dat heb ik altijd als ik iets organiseer. Je weet tenslotte niet of men er bij stilstaat dat het een grote wildernis is,waar zelfs roofdieren rond lopen. Toen ik op zoek ging trof ik hem aan sluipend achter de herten om toch maar het mooiste plaatje te maken. Gelukkig is hij niet over het hoofd te zien , want de grote verdwijn truck heeft hij die dag nog meerdere keren herhaalt.

Maar goed nog maar net op weg, zien we de drinkende herten, die al uitgebreid op de site te zien zijn geweest. Hier de wijze les om toch op te letten, wanneer je teveel plezier hebt met de anderen mis je de mooiste momenten. Kwebbelen en ervaringen uitwisselen komt later.

Met ferme pas vervolgen we onze weg, bij het spotten van een overvliegende aalscholver denkt Mary dat ik een verwoed vogelaar ben door deze bij naam te noemen. Haar kennis is niet veel minder dan de mijne want zij wist een paar ganzen te herkennen. Wat op zich geen sinecure is.

Bij het zien van een groepje vlinders en rupsen op een plantje worden we allemaal wild enthousiast, hoe dichtbij kunnen we komen om een mooie macro foto te schieten. Zo te zien is Mary ons allemaal de baas, al heb ik nog geen vlinders van de anderen voorbij zien komen. We struinen door het mooie landschap op zoek naar nog een paar overgebleven nesten met aalscholvers. Ook hier verdwijnt Mies om ons later op de site te verrassen met een gave foto van deze mooie vogel.

Aangekomen in het gebied waar de vossen vaak tevoorschijn komen, gaan we even lekker van de meegenomen broodjes genieten. Tenminste dat is het plan, al pratend verliest Diane even haar krentenbolletje uit het oog. En ja hoor daar is de slimme vos, die van het moment gebruik maakt en het broodje pikt. Om het even later te begraven en terug te komen voor iets anders lekkers. Maar daar trappen we natuurlijk niet in. Vossen moeten zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Het moet een komisch gezicht geweest zijn hoe een aantal fotografen op rij de brutale vos vereeuwigen voor het nageslacht of de site. Dan duikt er een vrouw op, die zo in verwarring is dat ze de vos aanziet voor een hond en hem uitgebreid te eten geeft. Om ons ook vooral duidelijk te maken dat deze vos bij haar hoort. Waar zit je verstand denk ik, de afkeuring moet op onze gezichten af te lezen zijn geweest.
Mies poseert nog even voor een nieuwe profiel foto. Kortom we hebben een hele fijne tijd, er worden ervaringen uitgewisseld over reizen en camera’s.

Verder het natuurgebied in waar een plek is met veel waterjuffers en kleine kikkertjes. En daar laat onze avonturier weer zien hoe handig hij is met beesten door heel onverschrokken een kikkertje te pakken zodat we niet door de knieën hoeven en hij op oog hoogte laat zien, hoe bijzonder het diertje is.

Eigenlijk hopen we stiekem een glimp op te vangen van de jonge vossen, die in een gebied leven wat gelukkig niet toegankelijk is voor opdringerige vossenfanaten. De beste plek om de jonkies te zien, is echter al bezet met een groep, rokende, etende en vooral nadrukkelijk aanwezige trouwe bezoekers. Die mij het idee geven dat ze op een tribune zitten en dat wij niet betaald hebben. Verder ergeren wij ons weer aan het harde praten en het voeren van de vos. Gelukkig geven ze het snel op en gaan ergens anders zitten. De vos komt nog eens poolshoogte nemen en we zien een stel reeën op het pad.

Aan alle leuke dingen komt een eind, ons groepje neemt afscheid van de RR’s die op huis aangaan. Diane, Angela en ik besluiten nog wat langer te genieten van de natuur, het mooie weer en de vossen. Na een tijdje laat een voor ons onbekende vos zich uitgebreid bewonderen, al laten de jonge vossen zich niet meer zien.


Foto's

c2a01.jpg
c2a01.jpg
Agrotewal
a787f.jpg
a787f.jpg
Agrotewal
a787f.jpg
a787f.jpg
Agrotewal

Laat een reactie achter

10 reactie(s) bij "Een dagje Waterleidingduinen"

 • profile image comment
  Door Leeuwinnetje• geplaatst op 22 Nov 2016 | 14:25:45

  Tussen kerst en oud en nieuw hebben we een paar dagen vrij dus als het weer meezit gaan we eens kijken of we dan vosjes en ander 'wild' kunnen spotten. Wellicht nog een overnachting ergens zodat we nog een dagje rond kunnen lopen daar ;-)

  Bericht aangepast op 08:13:43
 • profile image comment
  Door RReintjes• geplaatst op 22 Jul 2014 | 07:42:11

  Hoi Anita,
  Deze dag vond ik erg leuk en heb genoten van de mooie wandelingen en de leuke gesprekken met de diverse RR's. Dat de vossen zo tam waren wist ik opr(ECHT) niet en de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat verraste mij totaal. Ik kan mij dan ook de reacties van diverse mensen op dit gebeuren begrijpen, wat niet wegneemt dat ik het toch leuk vond om ze te spotten, daar je wel geduld en mazzel moet hebben wil je ze op de foto zetten, wat bij iedereen goed gelukt is.
  Nogmaals dank aan jou en Angela voor deze leuke dag.
  groetjes, Rob.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 22 Jul 2014 | 08:17:09

  Leuk verslag, en die foto van Mies vind ik een van de allerbeste van de laatste tijd hier!!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 22 Jul 2014 | 09:12:57

  Dank wederom en nu voor deze blog erbij. Uiteraard herkenbaar en een complete beschrijving van de dag. Sorry dat ik je verantwoordelijkheidsgevoel zo op de proef heb gesteld haha. Wat een lieve foto van Diane.
  gr Mies

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Dianethone• geplaatst op 22 Jul 2014 | 10:42:16

  Haha,de vossentamtam heeft het nieuws rondgestrooid : die ene met haar bril,die kan je verrassen en haar eten pikken. Deze hier kwam nog eens polshoogte nemen? Of was het dezelfde?? Het zijn wel brutale rakkers.
  Lekker verslag van een mooie dag !!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Chateau• geplaatst op 22 Jul 2014 | 17:25:16

  Zo te lezen en ook zo te zien aan de mooie foto's op de site hebben jullie een mooie vruchtbare dag gehad. Leuk!!!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Vulture1960• geplaatst op 22 Jul 2014 | 17:46:20

  Zo te lezen een mooie dag, mooi gebied ook! Moet daar ook eens naartoe! Misschie ook leuk om een tip over te schrijven of had je die al geschreven. Ik mis de leuke foto van de RR die er eerst bij stond!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Mary54• geplaatst op 22 Jul 2014 | 19:57:16

  Wat een leuke blog heb je gemaakt en leuke foto van Diane! Ik heb het erg naar mijn zin gehad die dag en er van genoten wat een mooi gebied is het daar en dat heb ik toch maar mooi dankzij jou en Angela kunnen bewonderen!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 23 Jul 2014 | 11:46:36

  Prachtige blog, alsof ik erbij ben.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 24 Jul 2014 | 09:36:39

  Het was een mooie dag en heb genoten. Dat de vossen gevoerd worden is balen en onbegrijpelijk. Ik begrijp de reacties hierop. Maar mijn dag in de ADW was fantastisch.

  Bericht aangepast op 08:12:09