Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Noord Holland

Noord Holland
Nederland
Fransvdg

Een tussentijdse evaluatie.

Waarom doe ik nog steeds mee als Columbus Reisreporter?

Omdat ik gek ben op reizen en ook op fotograferen. Die combinatie levert me heel veel fotomateriaal op. En omdat ik het zonde vind om al die foto’s voor mezelf te houden is de Columbus-site voor mij een fantastische uitlaatklep. Ik wil er graag mijn ervaringen en mijn avonturen delen. Dan is het heel fijn om hier mensen te vinden die ook graag reizen en ook wat te vertellen hebben. Zo kan ik genieten van de vele leuke en aardige reacties. En ik kan er ook veel van leren. Ik ontdek nieuwe reisbestemmingen en ik leer beter kijken.
Ik durf te zeggen dat ik anders (ja, zonder opscheppen: beter) ben gaan fotograferen. Dat komt door jullie mede-Reisreporters! Daar wil ik jullie vandaag eens hartelijk voor bedanken. Ik vond het ook heel fijn om bruikbare tips te krijgen. Nogmaals dank dus!

In de loop der jaren heb ik heel wat mensen een beetje leren kennen via deze site en sommige reisreporters heb ik nog beter leren kennen door ze te ontmoeten op de geslaagde reisreporterdagen in Utrecht, Amsterdam en Woerden. Ik kan nu al uitkijken naar onze volgende bijeenkomst in Antwerpen. Want wat is het leuk om samen te genieten van die fantastische hobby die reisreporter heet!

Heb ik dan helemaal geen kritiek op de site?
Natuurlijk wel. Soms heb ik echt wel de smoor in gehad als er foto’s laag werden beoordeeld.
Over anoniem stemmen is in het verleden al vaak geklaagd. Dat wil ik hier niet nog eens doen. Ik zeg alleen: anoniem stemmen vind ik heel flauw! Durf je mening maar te geven!
Dus wil ik jullie allemaal vragen om een onderbouwing te geven bij de foto’s die je met vier of drie sterren (of nog lager) beloont. Soms verbaast het me dat een foto op een gemiddelde van 4,8 of 4,9 uitkomt terwijl ik bij de korte berichten alleen maar complimenten zie staan. Dan denk ik: er is blijkbaar toch iets op deze foto aan te merken, maar wat??? Geef me maar een tip of meld maar wat je stoort. Smaken mogen verschillen.
Waar ik de pest over in kan hebben is het feit dat een foto op negen stemmen blijft steken. Dan denk ik: wat is er aan de hand? Wat is er mis met deze foto? Waar blijft mijn tiende “fan”??

Het wedstrijdelement prikkelt positief maar irriteert soms ook. Eerst de positieve prikkels: Ik heb helemaal geen klagen hier over mijn plekje in het “klassement.” Ik heb al heel wat leuke mail en complimenten mogen ontvangen. Al meerdere keren ben ik door de redactie met rode sterren beloond. En grappig genoeg was dat bijna altijd voor tips en slechts één keer voor een foto. Maar misschien is dat ook wel heel terecht want eigenlijk ben ik een luie fotograaf. Ik zoek leuke of bijzondere fotomomenten, maar laat dan de camera haar werk doen op de stand “automaat.” Ik sjouw niet met zware camera’s, statieven of objectieven. Dus dan is het ook logisch dat mijn werk minder professioneel oogt. Daar kies ik zelf voor….

Toch irriteert het wedstrijdelement me soms ook. Bijvoorbeeld bij het maandthema. Er wordt dan een top 10 van beste foto’s gemaakt, maar alleen de nummer een krijgt volgens mij de puntenbonus. Ik zou het veel eerlijker vinden als alle tien die reisreporters een puntenbonus zouden krijgen. Geef de nummer 10 maar 5 extra punten en de nummer 9 10 punten. Als je dan zo door naar boven gaat wordt de nummer een dus met 50 punten beloond. Doordat er meerdere mensen beloond worden trek je de onderlinge rangorde minder sterk uit elkaar. Zo blijft het volgens mij spannender. Ik schrijf dit niet uit frustratie, want ik ben ook nog nooit nummer tien geweest, dus er is geen sprake van gemiste kansen…Ik hoor graag van de redactie wat ze van dit voorstel vinden.

Afronding van deze tussenevaluatie.
Tot slot schrijf ik dat ik graag met jullie samen nog heel lang wil genieten van onze hobby en mede daardoor ook van die geweldig mooie en interessante planeet waarop we leven. Laten we er met elkaar naar streven om de aarde fotogeniek te houden, ook voor de generatie na ons.
Toon ons dus al die mooie plekken en die bijzondere mensen, dieren, planten en gebouwen die je tegenkomt. Vertel je verhalen erbij. Maar laat alles en iedereen wel in hun waarde! Wees je bewust dat heel veel toeristen horzels zijn. Laat geen onnodige pijn achter door subjectieve waardeoordelen, misbruik of uitbuiting. We hoeven echt niet alleen maar met mooie plaatjes thuis te komen. Schrijnende foto’s en verhalen kunnen heel effectief zijn om op termijn veranderingen in gang te brengen.

Doe wel en zie niet om….onze druppels op de gloeiende plaat blijven hard nodig. We hoeven niet de hele dag als een wandelende portemonnee rond te lopen, maar tijdens onze reizen door arme landen kunnen we ons ook niet beperken tot de rol van beschouwer. Als reisreporter kunnen we veel meer zijn dan alleen pottenkijker. Ons rol is een uitdaging. Ik wens jullie allemaal, maar ook me zelf, daarbij heel veel plezier en succes. En ik hoop dat de redactie van Columbus ons nog heel lang in staat stelt om hier te reisreporteren!

Laat een reactie achter

8 reactie(s) bij "Een tussentijdse evaluatie."

 • profile image comment
  Door Angelaa• geplaatst op 01 Sep 2012 | 09:43:36

  Tja, wat heb ik hier nog aan toe te voegen... Mooi blog om te lezen en ik ben het helemaal met je eens! Leuk zo'n wedstrijd, maar nog leuker vind ik het om ervaringen uit te wisselen en 'gewoon' mooie foto's van de andere RR'ers te bekijken!

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 01 Sep 2012 | 20:11:40

  Hoi Frans, wat een goede blog. Er is al zoveel geschreven dat ik met maar bij de andere aansluit. Het is wel beter om niet elke foto die je van commentaar voorziet 5 sterren te geven, maar je gaat gauw mee met de andere. Ik zal met meer aandacht de sterren gaan uit delen. Vind het wel lastig om commentaar te leveren op de foto van een ander. Wie ben ik tenslotte om kritiek te leveren.

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door Nita92• geplaatst op 02 Sep 2012 | 09:30:43

  Een leuke evaluatie om te lezen Frans. De discussie over het sterren geven komt om de paar maanden wel een keer terug in de een of andere vorm. En wat dat betreft ben ik het eens met de reactie van Doppie. De hoofdmoot voor mij is toch het delen van foto’s, nieuwe ideeën en inspiratie van anderen op te doen en bovenal het plezier wat we eraan beleven. Op fotografiegebied steek je er nog wat van op en dat is mooi meegenomen. En uiteindelijk maakt de redactie toch de keuze voor beste foto van de week. Wat mij betreft mogen er wekelijks meer sterren uitgedeeld worden, ik zie soms heel wat juweeltjes voorbijkomen, die zeker een ster zouden verdienen. Ik zou zeggen vooral doorgaan met jouw uitlaatklep.

  Bericht aangepast op 08:12:29
 • profile image comment
  Door PhotoA• geplaatst op 05 Sep 2012 | 21:00:12

  je blog is heel herkenbaar, evenals veel reacties daarop
  ik schommel steeds tussen het me wel en niet druk maken om de sterrenjacht en de slechte kwaliteit van de thumbnails en presenatie van de foto's.
  wordt vervolgd in Antwerpen: dat lijkt me heel gezellig

  Bericht aangepast op 08:12:28
 • profile image comment
  Door Adelheid• geplaatst op 05 Sep 2012 | 21:14:30

  Nou Frans, je hebt al heel wat reacties gekregen op deze blog. Goed geschreven, herkenbaar verhaal en blijkbaar spreekt het veel mensen aan. Ik sluit me volledig aan bij jou observaties aangaande sterren en punten. Het zou allemaal niet belangrijk moeten zijn, maar toch vinden we het leuk als we weer een plekje stijgen. Maar alles bij elkaar heb ik wel de indruk dat de mensen in de ca. top-50 ook de meeste en mooiste foto's bijdragen. Daar blijf ik naar kijken en van genieten.
  Helaas kom ik niet naar Antwerpen maar zo te lezen hebben jullie heel wat materiaal om over te praten. Veel plezier daarbij gewenst.

  Bericht aangepast op 08:12:28
 • profile image comment
  Door Reysigers• geplaatst op 06 Sep 2012 | 12:44:41

  Frans, je hebt het goed beschreven en ik ben het helemaal met je eens. Voor mij is het plaatsen van foto's en soms tips en blogs een herbeleving van mijn reis. Ik zie mijn foto's weer eens terug. Vind het ook boeiend om ander foto's te bekijken. Waar ik persoonlijk veel moeite mee heb,is als iemand zegt,"wat schitterend" en je vervolgens dan twee of drie punten geeft. Ik weet het gaat niet zo zeer om de punten, (mag van mij afgeschaft worden)maar het is niet eerlijk. Persoonlijk ga ik geen stem uitbrengen op een slechte foto(geen 2 of 3 dus) er gaat ook veel tijd inzitten en je moet soms keuzes maken, er zijn ook nog andere dingen. Ik heb wel veel op deze site geleerd en nog steeds. Heb er nog steeds plezier in. Ik vind de ontmoetingen ook leuk, jammer dat ik niet naar Antwerpen kan komen,ben dan op reis. En nu........ snel terug naar mijn bezigheden in mijn tuin. Moet ook gebeuren.
  Dag Frans, Groetjes,Ans

  Bericht aangepast op 08:12:28
 • profile image comment
  Door Leeu• geplaatst op 06 Sep 2012 | 17:06:06

  Frans een blog uit mn hart en ik heb er niets aan toe te voegen!

  Bericht aangepast op 08:12:28
 • profile image comment
  Door Silly• geplaatst op 06 Sep 2012 | 17:45:12

  Wow Frans, ik lees dit net pas, wat een geweldige blog zeg.Helemaal mee eens wat je hier opschrijft. Ik zie toch dat de kwaliteit van foto's niet bij de eerste 100 reisreporters is, maar meer hoe vaak je aanwezig op de site bent. Ik zie ook foto's voorbijgaan wat ik totaal niet begrijp en die krijgen dan een berg stemmen doordat de reisreporter vrij hoog staat en populair is :))En wat betreft het maandthema ben ik het helemaal mee eens waarom alleen de 1e plek 50 punten? en de rest niets? Ik geniet heel erg van de prachtige foto's hier en vind het ontzettend leuk om dagelijks op reis te zijn... op de site doordat je zoveel moois ziet. Hartelijk dank voor je eerlijkheid en oprechtheid, voor mij een rode ster , hihihih

  Bericht aangepast op 08:12:28