Lelystad reisblogs

GGMAFThema,De Reiziger

abytravel was er(tot 22 apr 2012) Gepost op 22 apr 1214 reacties

Dit verhaal gaat over Frits.
Frits is een reiziger. Nee, géén zwerver, zoals sommigen zouden beweren, maar een échte reiziger.
Zo eentje die in staat is zich overal aan te passen, zich overal op z'n gemak te voelen en dan ook nog kans ziet zo op te gaan in z'n nieuwe omgeving, dat ie helemaal niet opvalt. Een reiziger pur sang dus!
Ik had Frits al eens een paar keer vluchtig zien lopen, maar zoals ik al zei, hij verstaat de kunst ergens rond te lopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dus ik had niet al te veel aandacht aan hem besteed.
Dat veranderde toen ik hem op een dag ook daadwerkelijk ontmoette.

Frits bleek een bijzonder amabele persoonlijkheid te hebben, de vriendelijkheid zelve en nieuwsgierig naar wie ik was en wat ik deed.Gecombineerd met een zachtaardigheid, die sommigen voor lafhartig zouden verslijten.
Maar dat klopt niet. Frits is alles behalve een doetje. Als het nodig is weet hij zijn mannetje te staan. Sterker nog: hij blijkt in vele situaties een natuurlijk overwicht te hebben waarmee hij je versteld doet staan.
Hoewel hij vrij tenger gebouwd is heb ik het hem tegen veel sterkere belagers zien opnemen en met succes. Zijn houding en blik alleen al bleken vaak voldoende om een ieder met minder goede bedoelingen met de staart tussen de benen te laten afdruipen. Als dat een enkele keer niet afdoende bleek was een enkele schijnbeweging van hem alsnog voldoende om de strijd te beslechten.
Daarnaast blijkt Frits heel wat te vertellen te hebben. Helaas spreekt hij een taal, die ik, hoewel deze mij inmiddels zeer vertouwd in de oren klinkt, tot op heden nog steeds niet volledig beheers. Gelukkig spreekt zijn body language meestal boekdelen. Soms hoor ik hem mij al uit de verte iets toeroepen, als hij weer iets nieuws en interressants heeft ontdekt.
Of, wat gelukkig maar zelden voorkomt, hij zich over iets opwindt, dat hem niet bevalt. Maar in het algemeen zijn het de leuke alledaagse dingen die hij met me wil delen. Dingen die een ander allang niet meer opgevallen zouden zijn. Zoals een vogeltje dat langs vliegt of een zonnestraal die over de drempel breekt.
Of gewoon het feit dat het tijd is weer eens iets anders te gaan doen of een hapje te gaan eten.
En als het om eten gaat dan is Frits ook een echte reiziger. Hij eet datgene wat men ter plekke gewoon is te eten. Soms ook trekt hij er zelf op uit om in de vrije natuur wat eetbaars te zoeken, ook die kunst beheerst hij.

Maar goed terug naar die eerste ontmoeting dus. Die was hoogst ongebruikelijk.
Terwijl ik op m'n gemak aan het surven was op m'n netbookje, zag ik vanuit een ooghoek een schim achter me langs glippen. De schim zag er heel vertrouwd uit, dus ik dacht dat het éen van m'n huisgenoten was en besteedde er verder geen aandacht aan.
Toen ik even later naar boven ging dacht ik echt even dat de borrel van de avond ervoor toch harder aangekomen was dan verwacht. Ik meende warempel even dubbel te zien, maar ja dan wel in spiegelbeeld!
Tegenover elkaar stonden mijn vertrouwde huisgenoot en Frits. Vrijwel elkaars evenbeeld. Mijn huisgenoot wel duidelijk minder op z'n gemak door deze plotse confrontatie dan Frits,die het allemaal vrij laconiek bekeek.
Bij nadere beschouwing waren er natuurlijk toch wel een paar verschillen. Zo heeft mijn huisgenoot toch wel iets meer buik en had Frits juist weer langere haren. En hoewel ze vrijwel dezelfde gelaatstrekken vertonen, zie je daarin bij Frits ondanks de grappige scheve grijns die hij meestal toont toch veel meer vastberadenheid. Je kunt zien dat hij al veel heeft meegemaakt in zijn leven.
Al gauw bleek Frits' verzoek: of ie een hapje kon meeëten. Ach dat moest wel lukken. Nadat ie voldaan was verdween hij weer vrijwel even onopvallend als hij gekomen was. Bij het afscheid raakte hij even zachtjes m'n been aan, niet opdringerig, want dat is Frits niet. Nee er sprak gewoon vriendschap en dankbaarheid uit dat gebaar.

Sindsdien komt Frits regelmatig bij ons langs. Soms eet ie een hapje mee, soms komt ie alleen even ontspannen bijkletsen.
Hij blijft ook vaak een paar dagen logeren, dan moet ie weer even bijtanken van al z'n omzwervingen. Soms zie ik 'm wekenlang niet. Als hij dan weer terugkomt is ie steevast behoorlijk vermagerd en zitten z'n mooi lange haren warrig. Maar na een paar dagen zit ie weer beter in z'n vel en komen de verhalen...
Waar Frits oorspronkelijk vandaan komt is me nog steeds niet duidelijk geworden, hij laat zich er ook niet over uit. Wel heb ik aan z'n kennis van de omgeving begrepen dat z'n roots toch wel hier ergens in de buurt moeten liggen.
Ik heb hem al eens voorgesteld gewoon bij ons in te trekken. Maar ja, daarvoor is Frits z'n vrijheid hem veel te lief.
Hij is en blijft per slot een vrijbuiter, een échte reiziger...

abytravel Positie 109 (12677 p.) Lid sinds 28-02-2011 Foto's en tips: 1603 Blogs: 27 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Mijn wat nukkige maar ozo dierbare huisgenoot Tijger
blogfoto nr. 2
Zie ik dubbel? Links Tijger, rechts Frits
blogfoto nr. 3
Frits, de reiziger
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Op zoek naar het verleden in Anyox - deel 1
6 20
Gepost op 21 juni
Canada British Columbia
Allemaal Deuren (en ramen)
8 12
Gepost op 12 april
Nederland
Fietsen, fietsen en nog eens fietsen....
8 23
Gepost op 04 maart
Nederland

Reacties bij deze blog

daphnekeune

Door: daphnekeune • Geplaatst op

Ligt het aan mij, of heb je het wat kattig geschreven?
:-)
Mooi verhaal, Els!

MathuBloom

Door: MathuBloom • Geplaatst op

Super leuke fantasie over Frits. Als je het niet weet dan zal dit het wel zijn. Pas totaal bij het koppie in ieder geval.

ellez

Door: ellez • Geplaatst op

Super geschreven Els! Hij ziet er ook uit als een echte vrijbuiter!! Past helemaal hier op RR!

adelheid

Door: adelheid • Geplaatst op

Leuk verhaal over Frits en zijn eehh tweelingbroer .

meeko

Door: meeko • Geplaatst op

Frits is behoorlijk cool!
Wat heb je dit leuk omschreven, het leest lekker weg zeg! En Frits lijkt idd erg op je huisgenootje!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.