Gelderland reisblogs

Maandthema foto idee

Willemien bereidt zich voor Gepost op 20 okt 109 reacties

Reizend door continenten fotograferen we mensen in hun woonomgeving en op hun reizen al dan niet met bijzonder vervoer, landschappen en dieren. Op onze reizen leren we van de cultuur van andere volken en genieten van de andere wereld waar we ons in bevinden.

Tijdens onzereizen bezoeken we ook altijd wel een begraafplaats. Op deze plekken is veel op te steken van de cultuur van een volk.

Als het oude begraafplaatsen zijn is er vaak een archeologisch of historisch aspect aan verbonden. De vorm van de stenen en de opschriften op grafmonumenten vertellen veel over de bevolking.

Op onze laatste reis door Schotland bezochten we afgelegen grave yards met wijds uitzicht over de oceaan met hoge Keltische kruizen en opschriften over leden van de Schotse clans. De opschriften vertellen vaak wat de overledene in zijn leven heeft gedaan, wat zijn of haar rol was in de samenleving, hoe oud hij of zij is geworden en wat voor geloof werd aangehangen. Een kruis, een Davidsster of bijvoorbeeld het symbool van de vrijmetselarij.
Soms is het verhaal op het monument schokkend, zoals dat van een 19 jarige First lieutenant van het British Royal Flying Korps. “Killed when flying” in de Eerste Wereldoorlog.

Overal zijn deze plaatsen te vinden: Vikinger begraafplaatsen in Denemarken, Boedistische begraafplaatsen in Vietnam, Indiaanse begraafplaatsen in Yucatan Mexico, Osmaanse begraafplaatsen in Turkije…………..

Er kunnen vaak heel mooie en karakteristieke foto’s worden gemaakt.

Misschien ook een aardig idee voor het foto-thema van de maand!

Willemien Positie 71 (25312 p.) Lid sinds 21-02-2010 Foto's en tips: 1141 Blogs: 11 Fans: 11

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Vietnam, laatste rustplaats in het groene
blogfoto nr. 2
Vietnam; pasteltinten
blogfoto nr. 3
Mexico
blogfoto nr. 4
Natuurbegraafplaats in Rozendaal
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Espanola (Galapagos) een eiland dat je nooit vergeet
6 18
Gepost op 02 mei
Ecuador Galapagos eilanden
Ghana, Afrika puur
4 12
Gepost op 10 april
Ghana
Wij gaan Ghana ervaren!
0 10
Gepost op 17 maart
Ghana Accra

Reacties bij deze blog

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Ik heb zoveel ideeën voor maandthema's, daar kunnen we jaren mee vooruit.

Ik heb nog een blog in de pijplijn over een begraafplaats, zoals je zelf schrijft een begraafplaats zegt veel over een cultuur en over de mensen die er liggen.

Voor een maandthema zou ik denk het iets breder trekken: de Dood, dan valt het hele spectrum van rituelen en beleving er ook onder.

Sjoerd

Door: Sjoerd • Geplaatst op

Zelfs in landen om ons heen heeft het karakter van zo'n plek al soms een andere intentie als in Nederland. Alhier wordt vaak al in de vorm van een graf een bepaalde uniformiteit opgelegd wat min of meer ook wel gereflecteerd kan worden aan woningbouw in nieuwbouwwijken. In Berlijn viel de hierarchie in de klassen van de samenleving me al veel meer op. Wat mij betreft een puik idee!

hansdewildt

Door: hansdewildt • Geplaatst op

Ja, een leuk idee. Prachtige foto's heb je geplaatst ~!

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Begraafplaatsen wekken in elk geval elke keer weer bijzondere gevoelens op. Soms loop ik langs een graf en dan zie ik een naam, twee jaartallen en een spreuk die me aan het denken zet. Voor ik het weet slaat mijn fantasie op hol. Wat voor leven heeft hij of zij geleefd, enz. En inderdaad zegt het in het buitenland vaak veel over de maatschappij, de geschiedenis en de cultuur. Leuk idee. En anders maken we er toch gewoon een keer een dagthema van?

janetj

Door: janetj • Geplaatst op

zeker leuk idee!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.