City guide: laat je op 3 manieren door Leiden begeleiden image
Bizon Bike Company

City guide: laat je op 3 manieren door Leiden begeleiden

Ontdek Leiden. Zet deze drie plekken maar alvast op je to-dolijst, voor als je straks weer de deur uit mag.

1. Fiets met een local door het Leiden van de locals

Als je bij Bizon Bike Company een fietstour boekt, krijg je gegarandeerd de ‘bizonderste’ plekjes van Leiden te zien. De tours staan onder leiding van een local − zeg zelf: wie kent de stad nou beter dan de Leienaars zelf? − en hebben elk hun eigen originele thema. Wij tippen de bierbrouwerijtour.

Op de fiets ontdek je leukste plekjes van Leiden. Wij tippen de bierbrouwerijtour. Foto: Brouwerij Pronck, Leiden

2. Waag een drankje in een rijksmonument

De Waag in Leiden is een historische en bedrijvige plek; op het punt waar de Oude en Nieuwe Rijn samenkomen werd door de eeuwen heen volop gelost, gewogen, gemeten en gehandeld. Het huidige gebouw dateert alweer uit de 17de eeuw. Daarvoor stond op dezelfde locatie aan de Aalmarkt een houten exemplaar. Tegenwoordig vind je er een hip en trendy restaurant, met een fraaie uitbouw en een heerlijk terras. Waag er een drankje en je zult merken dat de charme van weleer nog steeds intact is.

 Waag een drankje in een rijksmonument in Leiden. Foto: Waag

3. Vang een glimp op van Rembrandts jeugd

Wie Leiden zegt, zegt Rembrandt. De meester-schilder werd er geboren en leerde er schilderen, etsen en tekenen. Op 7-jarige leeftijd ging hij naar de Latijnse School. Op de Latijnse School werd louter Latijn gesproken, tot de tekenlessen aan toe. Het prachtige gebouw is helaas niet te bezoeken. Maar als je door de eeuwenoude raampjes van dit rijksmonument naar binnen tuurt, vang je nog een glimp op van zijn jeugd.

 Vang een glimp op van de jeugd van Rembrandt. Foto: Kees Hummel

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in de buurt van Leiden, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Zet dan je tentje bij Sara in de tuin op, aan de rand van een boomkwekerij. Hier lees je alles over deze bijzondere slaapplek in het Groene Hart >> 

Deze stadsgids is samengesteld met dank aan Honeyguide