15 topadresjes in Valletta, Culturele Hoofdstad 2018 image

15 topadresjes in Valletta, Culturele Hoofdstad 2018

Valletta, de hoofdstad van Malta en dit jaar Cultuurhoofdstad van Europa, is klein van stuk. Maar de Maltezen pakken gróóts uit − in 2018 staan er elke dag diverse evenementen op de kalender. Onze tips voor een cultureel verantwoorde citytrip.


Flaneer langs de oude haven van Senglea (Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

De havencultuur

Lounge in een watertaxi in de oude haven 
‘Vroeger werden de felgekleurde dghajsa (traditionele boten) gebruikt om zeelieden van zee naar land en andersom te taxiën. Sommige matrozen werden aan wal zó dronken dat ze op de terugweg overboord kieperden en verdronken,’ vertelt stadsgids Mariella Buhagiar Bose. Een aantal dghajsa werden in oude staat gerestaureerd, voor tochtjes door de oude haven. Ook jij kunt een boottochtje [1] regelen. Voor € 8 p.p. maak je een rondvaart door de oude haven. En voor slechts € 2 p.p. maak je vanuit Valletta de oversteek naar de Three Cities, twee schiereilanden en het stuk land dat ze verbindt. De dghajsa-opstapplaats ligt aan de kade onder aan de stadsmuur en is onder andere bereikbaar per lift vanuit de Upper Barrakka Gardens. Jaarlijks op 8 september vindt er in de oude haven een dghajsa-regatta plaats, een bootrace waarin teams van twee en vier roeiers het tegen elkaar opnemen. Je kunt er óók voor kiezen om de haven in een reguliere ferry over te steken. Let op: vóór 1 juni vaart de ferry maar tot 19 uur en ná 1 juni tot 1 uur ’s nachts. Als je met de dghajsa oversteekt meer je aan bij de promenade van Senglea, ter hoogte van Senglea Gunners Tavern. 

Slenter door authentiek Senglea 
Senglea [2] is de authentiekste en sfeervolste van de Three Cities. Je kunt er nog heerlijk slenteren door charmante straatjes en binnenwippen bij loggia, buurtsupertjes. Op het uiterste puntje van de Senglea-vinger ligt Gardjola Gardens [3], een verhoogde tuin met een torentje met uitzicht op Valletta. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat ons aanzicht door een gigantisch cruiseschip werd geblokkeerd. 

Wandel over een geheim kustpad 
Als je geen zin hebt in een boottochtje maar wél even langs het water wilt struinen, tippen we onze favoriete wandeling [4] om de punt van het Valletta-schiereiland. Neem daarvoor het trappetje omlaag naar de Sint-Elmobrug, aan de zijkant van het Mediterraan Conferentiecentrum en achter tourist trap The Malta Experience. Op dit pad, dat aan de andere kant van de stad uitkomt, kwamen we op een handjevol lokale vissers na niemand tegen.


Drink een biertje bij Gugar (Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

De eet- en drinkcultuur

Flaneer door de rosse straat 
‘Wie een paar jaar geleden na werktijd door Valletta struinde, waande zich in een spookstadje. Maar sindsdien is er veel veranderd,’ zegt Catherine Tabone trots. Als directrice van de Valletta 18-cultuurstichting was zij er medeverantwoordelijk voor dat háár Valletta in 2018 zo in de spotlight staat. Een goed voorbeeld van de transformatie is de charmante en levendige Strait Street [5]. ‘Toen ik jong was stond Strait Street nog bekend als rosse steeg. Mijn moeder verbóód me zelfs om er doorheen te lopen.’ Maar dankzij de frisse wind die sinds de Valletta 18-bekendmaking door de stad waait, groeide dit smalle straatje uit tot een van Valletta’s populairste uitgaansplekken. Je kunt er nu bij knusse cafeetjes terecht. Onze favoriet is Yard 32 Gin & Tapasbar [6]. Kies uit maar liefst 81 soorten gin, 35 soorten tonic en een groot assortiment aan tapas. Denk aan lokale kazen, maar ook aan olijven, dadels en zongedroogde tomaten. Een onverwachte match made in heaven. Als je de ‘Ginto Plats’ bestelt krijg je van alles een beetje. 

Laat het smaken in het fotogeniekste straatje 
De menukaart van IN.fame [7] staat juist weer in het teken van internationale cuisine, met een Zuid-Amerikaanse twist. Met die twist zit het wel goed, oordeel ik als ik met veel ge’mmm en ge’aah de pulpo − inktvis met chimichurrisaus op cassavepuree − verorber. De Braziliaanse chef Rafael Iori liet zich inspireren door de schilder Caravaggio, die bekendstond om zijn onconventionele stijl en wiens werk een paar meter verderop te zien is in de puntgave St. John’s Co-Cathedral. Ook een paar deuren verderop zit San Paolo Nautrago [8], een piepklein barretje met een oergezellig terras. Er staan een aantal terracottapotten met planten en boompjes, en over een deel van het extreem fotogenieke straatje (St. Lucia Street) zijn vlaggetjesslingers gespannen met kroonluchters eraan. Sla er vroeg in de middag een boekje open of posteer je op wedstrijddagen met lokale voetbalfans voor de televisie.


Kijk uit op de Basilica of Our Lady of Mount Carmel (Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

De tuincultuur

Geraak aan lager wal in een koninklijke tuin 
Valletta is qua oppervlakte (0,8 km²) de kleinste hoofdstad van Europa. Logisch dus dat de koningen die het fort in vroegere tijden bewoonden behoefte hadden aan buitenruimte. Hun oplossing: weelderige bloementuinen op aangelegde terrassen met uitzicht op de oude haven, zoals de Upper Barrakka Gardens. Eeuwen later zal je er de hordes toeristen echter op de koop toe moeten nemen. Vooral om 12 en 16 uur, wanneer de ceremoniële saluutschoten er worden afgevuurd. Wij adviseren daarom: geraak aan lager wal, in de Lower Barrakka Gardens [9]. De tuin is praktisch een kopie van Upper Barrakka, compleet met bloemen, fonteinen, bogen, passages en uitzicht op de oude haven, maar dan zonder de massa. 

Geniet van een uniek uitzicht op de prachtige basiliek 
Ook aan de andere kant van het schiereiland wisten we een mooi uitkijkpunt [10] (zo goed als) voor onszelf te claimen. Je vindt deze parkeerplaats boven op het bastion aan de zuidwestzijde, schuin onder restaurant Giannini. Dit is een van de mooiste plekjes om van de imposante koepel van de Basilica of Our Lady of Mount Carmel en de zonsondergang te genieten. Voor het bekendste doorkijkje [11] van Valletta − een aflopend straatje met balkonnetjes aan weerszijden en de Basilica-koepel aan het einde − moet je iets verderop zijn, op de hoek van Old Mint Street en South Street. 


Overnacht in hotel Cugó Gran Macina Grand Harbour ​​​​​​(Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

De shopcultuur

Shop in designboetiekjes en dress to impress 
De Nederlandse Ron van Maarschalkerweerd van designerduo Charles & Ron is misschien wel de bekendste inwoner van Malta. Samen met zijn Maltese partner Charles Borg staat hij er aan het hoofd van het razend populaire lifestylemerk Charles & Ron, waarmee ze reeds hoge ogen gooiden op catwalks in New York en Parijs. Als we binnenstappen in hun kledingboetiek [12] in het centrum, springt hun kleurrijke collectie direct in het oog. In de kledingstukken die ik uit het rek trek zijn onder andere Maltese dorpsemblemen en ansichtkaartbeelden verwerkt. Een ander leuk shopadresje is het piepkleine juwelenzaakje QUE [13]. De eigenaresse vertelt me dat ze de oorringen, armbanden en kettingen zelf maakt, en zich specialiseert in plexiglas. Wij zijn vooral onder de indruk van haar werken met filigraan (zilveren kant). De prijzen vallen alleszins mee; van een paar euro tot gemiddeld € 25. 

Tik lokale spulletjes op de kop 
In tegenstelling tot veel andere hoofdsteden, barst het in Valletta van de verborgen winkeljuweeltjes. Een daarvan is Tal-Hwawar [14], een familiezaakje waar je kruiden en specerijen kunt kopen. Je betaalt op basis van gewicht. Maak er een praatje met de vriendelijke eigenaar Johann en ervaar hoe het eraan toeging vóórdat er supermarkten bestonden. Wat dat betreft mag ook een bezoekje aan de Birgu Markt [15] in het nabijgelegen stadje Birgu (ook wel Vittoriosa) niet ontbreken. Deze vindt elke dinsdag tussen 6 en 12 uur plaats.


Eet een broodje bij Piadina (Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

Lezen over nóg meer leuke adresjes in Valletta? Schaf dan editie 74 aan in onze webshop

Onder andere Columbus-partner TUI biedt reizen aan naar Malta. Je boekt er al een 5-daags arrangement vanaf € 299. Klik hier voor meer informatie.