Istrie-kust reisblogs

Sashimi in Novigrad

awesomemore was er (tot 26 mei 2009) Gepost op 01 mei 1113 reacties

Radno Vrijeme was in een vorig leven handbal professional. Niet gek als je weet dat handbal één van de populairste sporten van het land is. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig bestiert Radno het beste restaurant van Istrië, Damir e Ornella, samen met zijn dochter.

Radno Vrijeme is een man van weinig woorden. ’s Middags legt hij uit dat je moet reserveren om bij hem te eten. Alles draait om verse vis. Verse vis bewaar je niet in een koeling, verse vis zwemt in zee totdat je ‘m nodig hebt. Pas dan probeer je de vis te vangen. Radno vindt 10 woorden genoeg om dit uit te leggen. Hij geeft zijn kaartje mee. Bel maar, en hij verdwijnt weer in de keuken.

Nu hebben een dilemma. Eigenlijk moeten we vandaag naar Slovenië zeilen. Maar Radno's zwijgzaamheid is zo intrigerend dat we besluiten een dag extra te blijven. Wel zeilen we de haven vast uit en ankeren een kilometertje of 4 verderop in een baai. Zodra we vastliggen wordt Damir e Ornella gebeld.

Twee uurtjes later spuiten we de baai uit, maken een mooie curve over open zee en leggen we de dinky aan de andere kant van de stenen pier aan. Onze boot is opgelost in de bomen die in de verte de baai omringen.

Om 20.00 zijn we de eerste gasten van de avond. Radno legt uit dat zijn specialiteit sashimi is. Rauwe vis en zeevruchten uit de directe omgeving van Novigrad. Hij ontkurkt een Kroatische witte wijn en komt met een kakelverse tong aanzetten. Verbaasd kijken tong en wij elkaar aan. ‘Heb ik dat!’, lijkt de tong te denken. ‘Net zwom ik nog tussen mijn maatjes, nu lig ik hier naar een citroen te kijken en voel ik de handen van een beroemde handballer mijn rug masseren.’

Radno bedekt de vis met een groot servet en drukt het vocht naar buiten. Hij begint met fileren en 5 minuten later staat er sashimi van tong op tafel. Op de rand van het bord plaatst Radno geconcentreerd nog een schepje palenta.

Ondertussen heeft zijn dochter in de keuken rauwe scampi gemaakt. Met een dun filmlaagje van Istrische olijfolie en een druppel citroen smelten deze in je mond. De aardbei met balsamico olie uit de regio maakt het af. We zijn in de culinaire hemel. Er volgt een parade van verschillende schelpen, pasta met verse truffel en een dessert begeleid met een Kroatische Muscat.

Wanneer we de rekening vragen is het restaurant leeg. ‘Geen fooi, ik heb een mooie avond gehad’, zegt Radno. Een kleine glimlach en een stevige handdruk later staan we buiten. Het is 22.30, de nacht regeert.

awesomemore Positie 52 (35757 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1258 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Soon to be sushimi
blogfoto nr. 2
Vlak voor z'n 'massage'
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

TresContent

Door: TresContent • Geplaatst op

Leuk geschreven! Leest heerlijk!

Door: • Geplaatst op

Leuk verhaaltje maar de goede man heet niet Radno Vrijeme. Radno Vrijeme betekent "openingsuren" of "kantooruren".
De man heet Damir, z'n dochter Ornella. En die e in de naam is waarschijnlijk de Italiaanse versie van de Kroatische i. Damir e Ornela is dus gewoon amir en Orna in 't Nederlands.

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

Proficiat met deze topblog. Zoals de redactie het zelf omschrijft kreeg ik het water ook in de mond. De sfeer en persoonlijkheid van de man komt ook mooi aan bod. Een mooi menselijk verhaal!

nienkekrook

Door: nienkekrook • Geplaatst op

Gefeliciteerd met je topblog! Geniet van de eer!!

maranopreis

Door: maranopreis • Geplaatst op

Gefeliciteerd, ik zei al eerder dit is schrijven, wederom een topblog !!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.