Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het (Z)goud(t) van Sicilië

Sicilië,
Italië


De traditionele methode van zeezoutwinning
Is in de laatste 140 jaar niet wezenlijk veranderd. Het is beslist de moeite waard de zoutvlakten van 'Trapani: te bekijken. Een grote vlakte in het zuidoosten van Trapani is in vierkanten verdeeld en die zijn middels kleine kanalen met elkaar verbonden, door deze loopt het zeewater langzaam helemaal naar achteren, ver van het strand, in het laatste bekken, diep landinwaarts en wisselt daarbij van kleur. Roodachtig in het begin, dan blauwachtig en ten slotte witachtig daar waar onder de hete zon het water verdampt en er zich een laag zoutkristallen vormt die als eeuwig ijs stralend wit glanzen.
Hierna wordt het zout bij elkaar geschept en er worden kleine bergjes van gemaakt ongeveer de inhoud van een kruiwagen. Van hieruit komt het zout in de potjes op tafel.
Zonder zout kan een mens niet leven. Natriumchloride zorgt ervoor dat spieren en zenuwen functioneren, het eten verteerd wordt en dat de menselijke waterhuishouding in evenwicht blijft