Sicilië reisblogs

Noordwest Sicilië, zout en wijn

marjolijn was er (tot 04 nov 2015) Gepost op 08 mei 101 reacties

De “aswolk”. Een week voor mijn geplande vakantie wordt, door de vulkaanuitbarsting op IJsland, het luchtruim boven Europa gesloten. Dat is stressen, in plaats van rustig inlezen: gaat de reis wel door? Maar op de dag van vertrek is alles weer normaal. Treinreis en vlucht verlopen voorspoedig, en zo zit ik dan ’s avonds, bij volle maan, op mijn balkon van een hotel in de buurt van Palermo, met uitzicht op de baai van Castellamare.
Sicilië staat volop in bloei. We rijden langs velden vol bloemen, in allerlei schakeringen van geel en paars, zoals de klaverzuring. Verder wijnstokken en olijfboomgaarden. De weg slingert omhoog naar het arendsnest Erice, vroeger centrum van verering van de godin Venus, nu een pittoresk plaatsje met trapstraatjes. Bussen vol Italiaanse schoolkinderen met felgekleurde petjes zijn ook hier op schoolreis. Erice is bekend om zijn marsepein en gebak met amandelspijs, ik koop wat, lekker maar wel zwaar en zoet. Al twee jaar probeer ik, zonder veel succes, Italiaans te leren, en met een caffé (espresso) aan de bar, oefen ik met de oude Italiaanse kroegbaas. Er moeten nog handen en voeten aan te pas komen, maar er is een kleine conversatie. We dalen af naar de zoutpannen en het zoutmuseum bij Trápani. Een deel van dit gebied is nu reservaat, beschermd door het Wereldnatuurfonds.
Het hotel in de buurt van Marsala is een oud wijnlandgoed, een “baglio”, een ommuurd landhuis met bijgebouwen. Vanuit Marsala veroverde Garibaldi met zijn roodhemden Zuid-Italië en legde zo de grondslag voor de Italiaanse staat, wat uiteindelijk ook leidde tot het einde van het grootgrondbezit en de landadel (en de opkomst van de maffia). Van hieruit verkennen we de Stagnone, het moerasgebied tussen Trápani en Marsala, nog wat verder. Een kort boottochtje brengt ons naar het eilandje San Pantaleo, waar een Engelse wijnkoopman, Joseph Whitaker, resten van de oude Fenicische stad Mozia heeft opgegraven. Tot in de vorige eeuw was het eiland ook nog bereikbaar over de weg, in een kar met hoge wielen om de voeten droog te houden. We zijn in Italië, dus daarna uitgebreid lunchen, en dan in Marsala bij cantine/wijnhuis Pellegrino de marsala, versterkte wijn, proeven. Het wijnhuis maakt tegenwoordig onder de naam Duca di Castelmonte ook “gewone”wijn”. De grillo, een druif die verbouwd wordt op Mozia, geeft een heerlijke frisse witte wijn, helaas nog niet naar Nederland geëxporteerd. Tot slot bezoeken we, in een oud wijnhuis in Marsala, het mooie Archeologisch Museum, met een Carthaags scheepswrak dat hier voor de kust is gevonden.

marjolijn Positie 62 (28733 p.) Lid sinds 18-01-2008 Foto's en tips: 1084 Blogs: 36 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
zoutpannen
blogfoto nr. 2
zoutmuseum
blogfoto nr. 3
wijnhuis Marsala
blogfoto nr. 4
museum Marsala
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

A Coruña, een roman als gids
8 2
Gepost op 21 mei
Spanje Galicia
Op de fiets in Nha Trang
4 3
Gepost op 17 maart
Vietnam Zuid Vietnam

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Beste Marjolijn,

Ik ben onze reis aan het voorbereiden naar Sicilië. Vijf weken trekken per openbaar vervoer. Mijn vraag is weet je nog de naam van het hotel in de buurt van Marsala? En wat is de naam van dat andere hotel met uitzicht op debaar van Castellamare. Wij hebben midden in de trekkersperiode een week een huis in Ortegia(met Pasen), maar voor de rest gaan we maar kijken waar we stranden. Maar jij beschrijft je hotels zo aantrekkelijk dat ik meteen naar toe wil.
vriendelijke groet,
tineke

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.