Sardinië reisblogs

Kastanjefestival Aritzo

Jan10e was er (tot 30 okt 2012) Gepost op 13 nov 124 reacties

Kastanje festival Aritzo
Voor vertrek naar Sardinië had ik gelezen dat er in oktober meerdere festivals worden gehouden. Elk zichzelf respecterend dorp heeft een specialiteit en dat wordt jaarlijks gevierd. In mijn reisgids stond het kastanjefestival in Aritzo specifiek genoemd. Kon alleen de datum niet achterhalen. Nou dan zien we het ter plekke wel of het een beetje in ons rondje Sardinië is in te passen.

Bij aankomst op de luchthaven van Alghero liggen er van een paar dorpen een folder met alle info over hun specifieke najaarsfeest. (zeker weten dat die ook worden uitgegeven voor het voorjaar). Aritzo is wel te doen. Het laatste weekend van oktober. Dat duurt nog een hele week, dus maar kijken hoe het loopt en afwachten wat het weer doet.
Op 28 oktober…. Omdat we geen erg hebben in de wintertijd zijn we per ongeluk een uur te vroeg opgestaan. Kwam heel goed uit, want het is van St. Antioco toch 3 uur rijden naar Aritzo. Een dorpje in de bergen. De optochten van de mannen met de maskers zouden om 11.30 uur aanvangen zo stond er in de programmering. Die wilde ik meemaken. Het is guur en koud en de weersvoorspellingen zijn niet positief, maar we gaan lekker toch. Even geen sightseeing onderweg, maar in een ‘rechte’ lijn. En dat ging best wel. Alleen de laatste 40km. is veel bochtenwerk. Het staat buiten het dorp al volop met geparkeerde auto’s. De temperatuur is onderweg gezakt van 16 graden aan de kust naar 6 graden hier in Aritzo. Brrr. Ik heb niet echt op kou gerekend. Dus trek maar extra T-shirts en mijn zomerjasje uit de rugzak in de kofferbak. En sokken…. Die draag ik nooit in sandalen. Maar vandaag moet het maar.

Gelukkig worden er op het kastanjefestival bakken met kastanjes geroosterd. Dus kon me bij elk tentje wel even opwarmen aan de vuren. Met dit festival wordt de kastanjeoogst gevierd. Het is een heel uitgebreide braderie. Vele kramen met lekkernijen als jam, honing, kaas, ham, noga, hazelnoten en natuurlijk de kastanjes. Heb van alles wel geproefd. Opvallend veel Afrikanen met hun gebruikelijke waar van tassen, mutsen, telefoonhoesjes, speelgoed, riemen, mutsen, sjaals en paraplus. Voor liefhebbers van een echte hap: Broodje met speenvarkentje… er hangen er velen aan het spit… of geroosterde paling. En friet natuurlijk.

Wat is er dan toch apart aan dit gebeuren? De entourage. De ligging van het dorp. Het gebeurt allemaal aan de hoofdweg door het dorp. Bij de kerk wordt op traditionele wijze de kastanjes gepoft en uitgedeeld. Je mag ook zelf een wijntje tappen. Allemaal erg kneuterig en gemoedelijk. In de diverse cafés ontstaan lange wachtrijen voor het toilet. Blijkbaar kennen ze hier nog geen mobiele toiletvoorzieningen bij evenementen. In het kasteeltje bewonderen we kunstvoorwerpen van een locale kunstenaar. Een paar mooie muurschilderingen geven nog meer kleur aan alles.

De optocht van 11.30 hebben we gezien. … Een klein groepje mannen in bruine kleding met trommels??? Was dit het??? Maar eens even naar de locale VVV. Twee dames die speciaal geselecteerd zijn op hun kennis van het festival en hun talenkennis. Nihil dus. Want zij gaven aan dat de optocht inderdaad al geweest is.
Gelukkig dat er later toch nog groepjes zich door de hoofdstraat wurmen al of niet begeleid met tromgeroffel. Met maskers, met koeiehoornhelmen, op stelten, met bellenharnassen en met schelpenjassen. Niet zo’n groots spektakel als ik had verwacht. Toch wel apart om te zien.
Het festival is zeker geen zuipfestijn hoewel er wel wijn werd geschonken. De markt is grootschalig, de optocht kleinschalig.

Het is pas 14.30 als wij nu toch wel behoorlijk verkleumd besluiten dat het zo wel leuk genoeg voor ons is geweest. We laten de optocht ‘traditionele kleding’ voor wat het is en ook de muziek die voor in de namiddag en avond nog op het programma staat.
Terwijl het is gaan hagelen en sneeuwen, lopen we terug naar de auto. We zijn er toch wel zeker van dat we een ticket naar Sardinië hebben geboekt en niet naar IJsland!?
Even een hapje noga. Hmmmm toch Sardinië.

Jan10e Positie 52 (34026 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2121 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het roosteren van de kastanjes
blogfoto nr. 2
De groep met de schelpenjassen
blogfoto nr. 3
De groep met de koeienhoornhelmen
blogfoto nr. 4
Een van de kramen met de speenvarkentjes op de bbq.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

Schopman

Door: Schopman • Geplaatst op

Wat een leuke informatieve blog is dit weer van je. Gezellig en sfeervol feest lijkt me dit. Je foto's erbij laten goed zien wat je ongeveer kunt verwachten. Wij gaan ook naar Sardinië en Corsica (kampeerauto op de boot). Misschien kan ik af en toe op onze reis contact met je onderhouden. Wil je me dan je e-mail adres sturen? Het mijne is schopmanjs@gmail.com

abytravel

Door: abytravel • Geplaatst op

Mooie tipblog. Jammer dat het weer niet meezat, maa rje proeft toch de warme sfeer uit jouw beschrijving.
Als ik ooit in de herfst die kant opga zal ik er zeker een kijkje gaan nemen.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Voor de kastanjes zou ik wel gaan. Goed verhaal Jantine, precies zoals het is, daar heb je iets aan.

MathuBloom

Door: MathuBloom • Geplaatst op

Het kastanje feest, klinkt lekker herfstig. Jou blogs zijn altijd een soort van tips-met-verhaaltje, je krijgt meteen een berg handige informatie. Ff 1 dingetje: dat zijn geen koeienhoorns Jantiene, hihi.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.