Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tempel voor alle Goden

Rome,
Italië


Jaren geleden was ik in het Pantheon in Rome en in mijn herinnering was het een groot en somber gebouw. Onlangs was ik er weer en ik moet mijn mening herzien. Groot is het zeker, maar wat een indrukwekkend gebouw! Ik heb er vol bewondering rondgelopen. Vooral de enorme koepel met de oculus is een lust voor het oog.

Het Pantheon bestaat al bijna twintig eeuwen en is één van de best bewaard gebleven voorbeelden van de Romeinse Bouwkunst. Het is gebouwd in de eerste eeuw na Christus als een ‘tempel van alle goden’ Sinds de vroege zevende eeuw doet het gebouw dienst als kerk.

Het gebouw heeft een enorme ronde binnenruimte, die zo groot is dat bezoekers lijken te verdrinken. Deze indruk wordt eens versterkt door de kolossale koepel, die een spanwijdte heeft van 43.2 meter. Het verschil tussen de vloer en het hoogste punt, de oculus is ook 43.2 meter. Hiermee heeft het gebouw de volmaakte verhoudingen.

De oculus is de enige bron van natuurlijk licht in de tempel. Niet eerder is een koepel met zo'n groot hemelgat (doorsnede van 8.5 meter) gebouwd. Het gat is ook echt open, als het regent wordt het binnen nat. Om het regenwater af te voeren is de vloer is licht gebogen.

De koepel staat symbool voor het universum en de oculus fungeert als doorkijkje naar de wereld van de goden. Ook zou de koepel het Romeinse rijk hebben gesymboliseerd, zonder beginpunt en einde.