Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Colosseum en rondje Oude Stad

Rome
Italië
EvelineVanPutten

Colosseum en rondje Oude Stad

Goede vrijdag, 25 maart 2016
Het voordeel van een vroege vlucht is dat je bijtijds op je eindbestemming aan komt. Het nadeel van een vroege vlucht is dat je ook heel vroeg op moet staan. Vanwege de verhoogde veiligheidscontroles na de aanslagen in Brussel leek het ons slim om in ieder geval ruim op tijd aanwezig te zijn. En dus zaten we om 5 uur in de auto. Paul was zo lief om ons weg te brengen naar Rotterdam Airport. De controles vielen wel mee, maar er waren wel veel (extra) mannetjes op de been. Om exact 7 uur gingen we de lucht in en om kwart voor 9 (25 minuten eerder dan gepland!) landden we op Fiumicino Airport in Rome. De Leonardo Express bracht ons in 30 minuten tijd naar het Stazione Termini. Ook daar was de controle flink aangescherpt; overal politieagenten, snuffelende politiehonden, tanks met gewapende militairen… Uiteraard begonnen we wat trek te krijgen, dus op weg naar ons hotel hebben we een stop gemaakt bij een klein kraampje op het Piazzo dei Cinquecento. Heerlijk, zo’n echte Italiaanse panini! Nog geen 15 minuten later stonden we bij ons hotel: het superluxe Londra & Cargill Hotel. Onze koffers werden naar boven gebracht, het bed is breder dan dat het lang is en de badkamer is 3 x zo groot als onze badkamer thuis, inclusief lekker ligbad! Kan niet beter! Sowieso fijn dat we nu al konden inchecken.

Om kwart voor 11 gingen we aan de wandel. Het eerste op de planning van het Colosseum. We hadden thuis als tickets gekocht, de zogeheten “Skip the line-tickets”. Het enige dat je dan nog moet doen (behalve naar het Colosseum lopen) is even in de rij staan om een tijdvak te kiezen. Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar de werkelijkheid viel een beetje tegen. Als er overal (maar dan ook écht overal) mensen staan, weet je ook niet meer waar je naar toe moet. We besloten in de rij te gaan staan naar de ticketoffice van het Forum Romanum, zoals op ons ticket stond. Deze rij was gelukkig maar 150 meter lang… Na bijna een uur in het zonnetje te hebben gestaan, waren we dan eindelijk aan de beurt. We kozen voor een ticket van 1 uur, maar het meisje achter de kassa zei dat het wellicht iets later zou worden. En dat we in die extreem lange tijd voor het Colosseum moesten gaan staan. Een rij van enkele honderd meters!!! Pffff! Na nog eens een uur in de rij te hebben gestaan waren we dan eindelijk binnen. Wow! Erg indrukwekkend! Het is wel iets waar je geweest móet zijn! Na een uurtje besloten we naar het Forum Romanum te gaan, maar vanwege de paus die ’s avond langs zou komen, was het eerder gesloten. We konden dan ook niet meer het Forum Romanum bezoeken. Wel zijn we nog even naar een paar verschillende kerken gelopen.

Na ons Colosseum avontuur hebben we weer een hapje gegeten. Deze keer echte Italiaanse foccasia! Smullen dus! Daarna zijn we wat bezienswaardigheden gaan bekijken, waaronder de Arco di Constantino, S. Pietro in Vincoli en Domus Aurea. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan de Foro di Nerva, het Foro di Cesare en het Foro Traiano. Zo mooi allemaal! Rome is echt één groot openlucht museum, echt fantastisch! Ook konden we uitkijken op het Forum Romanum. Na ook het Monumento a Vittorjo Emanuelle II bekeken te hebben, was het tijd om naar boven te klimmen (Piazzo Campidoglio). Met de trappen zijn we weer omlaag gelopen en via de S. Maria in Cosmedin en Arco Massino kwamen we uit ij het Circo Massimo (“renbaan”). Deze wordt niet meer gebruikt voor sportactiviteiten, maar je kunt er wel heerlijk zitten in het zonnetje.

Na een drankje op het Piazza de’Fiore en een hapje eten daar in de buurt, hebben we een poging gedaan om de paus te zien. Het is immers Holy Friday en vandaag is de Via Crucis. We sloten achteraan in de rij richting het Colosseum. Op een gegeven moment hoorden we dat het Colosseum aardig vol was en dat er niemand meer het terrein op mocht. We besloten om om te draaien en toch maar gelijk naar huis te lopen. De processie hebben vervolgens op tv gezien. Weinig aan gemist eigenlijk, want het was best wel een beetje heel erg saai! Nu zitten we in onze hotelkamer met meer dan 22 kilometer op de teller. Het is genoeg geweest voor vandaag! We kijken in ieder geval terug op een geweldige en zonnige dag, waar we al veel gezien hebben van het Oude Centrum van Rome. Fan-tas-tisch!!

Foto's

a7ce5.jpg
a7ce5.jpg
EvelineVanPutten
f108d.jpg
f108d.jpg
EvelineVanPutten