Piemonte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Piemonte image
Piemonte image Piemonte image

Beleef het Italiaanse leven tussen Asti en Alba

Piemonte
Italië
Nick1982

Beleef het Italiaanse leven tussen Asti en Alba

Tijdens de Indian Summer in Nederland vertrokken wij voor een heerlijke culturele en culinaire week naar Italie. We verbleven in Mongaletto een klein hotel in Castellinaldo. Een perfecte uitvalsbasis om in de ochtend de omgeving van Asti en Alba te verkenen en in de middag om in de zon aan het zwembad te gaan liggen. De omgeving bestaat uit vele kleine Middeleeuwse dorpjes waar je het culinaire Italiaanse leven kan beleven en proeven. Hoe klein het dorpje ook is, het heeft altijd een aantal goed plekken waar je voor een goed prijs heerlijk kunt genieten. Zoals bij Ostu di Jun waar we heerlijk hebben genoten van de Piemontese keuken, 5 gangen menu met wijn 40 euro p.p.. We hebben dit dus ook een week lang gedaan. De omgeving bestaat uit flinke heuvels met op de druiven voor de beste Italiaanse wijnen zoals de Barolo, Arneis, Birbet, Barbaresco en nog vele meer. Jammer is wel dat in tegenstelling tot de omgeving van Acqui terme (waar we vorig jaar waren geweest) er langs de weg geen plek is om te stoppen om foto's te maken van de prachtige omgeving. Je bent aangewezen op uitkijkplekken zoals in Barbaresco.
Zoals al gezegd in de ochtend trokken we erop uit. Onze eerste dag was de 3de zondag van september en dan vind er in Asti de jaarlijkse Palio(Historische paardrijdwedstrijden) plaats. Dus wij vertrokken naar Asti om ons een dag in de Middeleeuwen te begeven. De dag begon met een demonstratie van de Vaandeldragers. Na de lunch begon de presentatie(Optocht) van alle dorpen rondom Asti. De optocht is in Middeleeuwse stijlen loop van de Kathedraal van Asti naar de Palio. De optocht is echt een aanrader, alle deelnemers zien er prachtig uit en je waant je echt even in de Middeleeuwen. De Palio hebben we overgeslagen, omdat het tijd was voor het middagdutje van onze zoon en voor ons was het tijd relax-time aan het zwembad.
De dag erop naar de hoofdstad van de Langhe Alba. Alba staat bekend om zijn zwarte truffel en dit is een reden waarom je in het historische centrum volop chique winkels en gastronomische kruideniers vind. Na een wandeltocht door het centrum op naar kasteel van Grinzane Cavour waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Bij de ingang van het kasteel hebben we een eenvoudige smakelijke lunch genoten bij la Salinera, lunchmenu voor 10-12 euro.
Dinsdag hebben we Barolo en La Morra bezocht. Toen ik Barolo in reed herkende ik meteen de rode ster foto van Barolo gemaakt door reisreporter Bart Brouwer. Beide kleine stadje heb je zo gezien, maar ze zijn zeker de moeite waard. Je krijgt een goed beeld van het Italiaanse leven en de omgeving die vol staat met de Barolodruif is prachtig.
De volgende dag werd voorspeld als een zeer regenachtige dag, dus wij besloten om Palazinna di Caccia di Stupingi in Turijn te bezoeken. Het Stupingi is overweldigend voor een Nederlandse bezoeker en dit bekend al als je de oprijlaan, tegenwoordig een openbare weg, oprijdt. Aan beide kanten van de weg begint het Stupingi met gebouwen die diende als stallen en woningen voor de bediende. Deze gebouwen zijn nogal vervallen en dit geldt ook een beetje voor de buitenkant van het Stupingi, maar de binnenkant is prachtig en overweldigend. Zoiets kennen wij in Nederland absoluut niet! Ze zijn al jaren bezig met restaureren en nog lang niet klaar. Een kasteel in Nederland is een toeristische trekpleister, maar daar is rondom het Stupingi niets van te zien en te merken. Dat is fijn voor de bezoker omdat je heerlijk rustig kunt rondlopen, maar het doet absoluut geen recht aan het kasteel. Hoe er rekening mee dat er door een beroving in 2004 bijna geen meubels staan, maar de muur- en plafondschildering maken dit meer dan goed. Wat mij betreft is een bezoek aan het Stupingi zeer zeker de moeite waard. Let op je bent niet in Nederland, dus nergens staat aangeven dat je ergens kunt parkeren. Je kunt het beste parkeren helemaal achteraan aan de rechterkant van de oprijlaan bij een trattoria. Je kunt hier tevens heerlijk lunchen met een tris plate(een soort buffet voor 14 euro). Het zit er vol met zakenmensen uit de stad.
Donderdag hebben we ons laatste dorpje bezocht, Barbaresco. Barbaresco is een mooi vredig dorpje met een goed bewaarde architectuur en er heeft nog geen modernisatie plaatst gevonden. Het dorpje heeft een Middeleeuwse uitkijktoren waarmee je bij helder weer de mooie landschappen in omgeving kunt bekijken. Wij hadden dat geluk helaas niet vanwege de mist. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan casina del Pozzo, een familiewijnmakerij in Castellinaldo. De familie van het hotel was enthousiast over deze familie, dus besloten wij een bezoek te brengen. Tijdens het bezoek zijn we hartelijk ontvangen en hebben we tijdens het wijnproeven gezellig gepraat. En onze zoon vermaakte zich met de kinderen op de casina.
De laatste dag hebben we rustig aan gedaan met een lunch in Castellinaldo en zonnen aan het zwembad.
Ondanks het feit dat de toeristische branche er goed zaken doet, merk je hier niets van. Het lijkt of je een van de weinige bent. Het gebied is populair bij Duitsers en Belgen, op de een op andere manier niet bij Nederlanders. Wat ik persoonlijk niet zo erg vind. Wat me verder ook opviel is dat over waar we komen er wel iemand was die goed Engels spraak, zelfs in het kleinste restaurant in het kleinste dorpje.
Wij hebben heerlijk genoten en gaan volgend jaar zeker terug om de omgeving verder te ontdekken

Foto's

Image Title Image Title
a9d2b.jpg
Nick1982
Image Title Image Title
99858.jpg
Nick1982

Laat een reactie achter

7 reactie(s) bij "Beleef het Italiaanse leven tussen Asti en Alba"

 • profile image comment
  Door Marjolijn• geplaatst op 19 Apr 2018 | 07:24:10

  leuk om te lezen, ik ga in mei naar Piemonte, leuke blog voor mijn voorbereiding

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 02 Oct 2016 | 16:49:53

  leuke blog vol goede tips.

  Bericht aangepast op 08:13:45
 • profile image comment
  Door Marcvankessel• geplaatst op 02 Oct 2016 | 18:16:38

  Mooi reisverslag

  Bericht aangepast op 08:13:45
 • profile image comment
  Door Aticketto• geplaatst op 02 Oct 2016 | 19:45:35

  Goede tips, wie weet komen ze een keer van pas

  Bericht aangepast op 08:13:45
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 04 Oct 2016 | 09:22:56

  Leuk te lezen blog vol goede tips! Alleen al fijn datje er niet veel Nederlanders tegen het lijf loopt...

  Bericht aangepast op 08:13:45
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 04 Oct 2016 | 12:25:46

  Fijn reisverslag. In de herfst is Alba een prachtplek om naartoe te gaan.

  Bericht aangepast op 08:13:45
 • profile image comment
  Door Bowral• geplaatst op 12 Oct 2016 | 16:30:13

  Dit blog leest lekker weg!

  Bericht aangepast op 08:13:44