Campania image

Campania


Reviews

Campania
Italië
Petervanderwaal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
8
Italië Campania
Barga was hier 01 Apr 2017
Bijzondere begraafplaats in Napels Cimitero Delle Fontanelle is een bijzondere begraafplaats in een natuurlijke grot in de wijk Mater Dei in het noorden van Napels. De grot is onderdeel van een groot gangenstelsel uit de tijd van de Grieken en de Romeinen. Bij de pestepidemie van 1656 in Italië vielen er alleen al in Napels naar schatting 300.000 slachtoffers. Het waren vooral de armen die hier anoniem werden begraven, nadat hun lichamen werden achtergelaten op de plek waar ze overleden waren. In de 19e eeuw bestond het idee, dat hun zielen rond dwaalden, doordat ze niet eervol waren begraven. Een priester uit Napels vond samen met een aantal vrouwen, dat ook deze overledenen recht hadden op een eervolle laatste rustplaats. De vrouwen maakten duizenden schedels schoon en adopteerden ze als lid van de familie. Ze werden soms versierd en van namen of altaartjes voorzien. De katholieke kerk sloot de grot in 1969 om een einde te maken aan de heidense rituelen. Pas in 2010 zijn de grotten opengesteld voor publiek . Er liggen nu zo’n 40.000 schedels. Het geeft een dubbel gevoel: luguber, maar tegelijkertijd ook respectvol door de intentie. De sfeer is sereen, het is mooi verlicht en je loopt er vrijwel alleen. Toeristen komen hier nauwelijks. De toegang is gratis (begeleide rondleidingen tegen betaling). Het is zeer de moeite waard om dit onbekende stukje Napels te bezoeken. Wij waren hier in april 2017 en verbleven ook in deze authentieke wijk, die nog veel meer te bieden heeft.
Regio
 • respectvol
 • sfeervol verlicht
 • bijzonder
 • weg van de massa
 • niet centraal
Review geplaatst op 2020-08-30
5
Italië Campania
ChristaThieme was hier 31 Jul 2013
Druk, drukker drukst. Dat is ons beeld van Pompeï. Ook al waren wij een van de eersten op de archeologische site, binnen no time stroomde het al vol. Eerst vonden we het lastig om ons via de gekregen plattegrond te oriënteren maar op een gegeven moment hebben we het door. We zijn niet via de hoofdingang, maar via een zij-ingang naar binnen gekomen! Daarna verloopt onze wandelroute op de archeologische site een stuk makkelijker. Met de gids in de hand krijgen we een mooi overzicht van het dagelijkse leven in het jaar 79 A.D., het jaar waarin Pompeii bedolven werd onder de as en puimsteen van de uitbarstende Vesuvius. Vooral de beroemde gipsafdrukken van gevonden lichamen laten grote indruk achter. De 'massa' en vorm van deze lichamen werden verkregen door vloeibaar gips te gieten in de lege ruimtes die in de as achtergelaten waren door de ontbinding van de lichamen. Rond 13.00 uur is het niet alleen snoeiheet geworden in dit spookstadje zonder noemenswaardige schaduw, ook raakt heel Pompeii overstroomd door massa's toeristen, wat lange rijen veroorzaakt voor de ingangen van de mooiste gebouwen. Voor ons is dit het moment om de site na ruim 4 uur te verlaten en ergens een pizzeria te zoeken waar we op ons gemak gaan lunchen.
Regio
 • indrukwekkend om de versteende mensen te zien
 • Een spookstad gevoel ervaren
 • Druk, drukker, drukst
 • Had graag meer huizen 'af' willen zien
Review geplaatst op 2016-10-13
8
Italië Campania
JoshuaX was hier 30 Apr 2015
Verguisd door velen, maar wát een geweldige archeologische site is dit zeg! Het is omgeven door groen en enorm groot, met zoveel zijpaadjes dat je toch nog de toeristenmassa kunt ontlopen. Je vindt er nog een amfitheater voor 5.000 mensen, een gladiatorenarena voor 20.000 mensen en een prachtig forum. Eigenlijk alles wat een welvarende Romeinse stad van vroeger in zich moet hebben. Villa's, badhuizen en prachtig bewaarde huistempeltjes. De meeste toeristen bevinden zich in en rond het forum en de hoofdstraat die daar op uitkomt. Het lukte ons prima om ook rustige plekjes op te zoeken. Natuurlijk moet je er in de ochtend zijn als het opengaat, anders sta je in een lange rij. Zo vroeg is het verrassend rustig nog, rond het middaguur wordt het echt druk. Supertoeristisch, maar je mág het gewoon niet missen als je van dit soort dingen houdt. Je bent hier gemakkelijk een hele dag zoet.
Regio
 • Zéér veel te zien, zeer indrukwekkend
 • prachtig omgeven door groen
 • Verassend goed bereikbaar, parkeren dichtbij
 • Eentje voor de bucklist
 • Fijn weer in voor- en naseizoen
 • Zéér toeristisch
 • Zeer warm in de zomer
Review geplaatst op 2016-09-26
8
Italië Campania
Pkoelewijn was hier 31 Mar 2016
Gebied met mooie natuur, fraaie kustlijn en heel veel bezienswaardigheden. We verbleven een week in een hotel in Sorrento van waaruit we Pompei en Napels bezochten met de trein. Boottochten langs de Amalfikust en naar Capri. Capri-stad is vreselijk druk, maar er zijn heel goed rustige plekjes op het eiland te vinden. Sorrento zelf is ook bezienswaardig en heeft fijne restaurants.
Regio
 • Veel bezienswaardigheden
 • Vooral de kustweg is erg druk. Autorijden niet aanbevolen
Review geplaatst op 2016-08-28