Zuidland reviews

9
IJsland Zuidland
Ton was hier 15 mrt 2018
De Laugavegur is een 55km lange drie a vier daagse hike die loopt vanuit Landmannalager in het hoogland door gevarieerd landschap naar Porsmork in het zuiden. De hike is eventueel met 2 dagen uit te breiden met de Fimmvorduhals waar je bij de spectaculaire Skogar waterval eindigt. Er lopen enkele toeristische buslijnen door het binnenland waarvan er enkele Landmannalauger aan doen. Dit 'basiskamp' ligt aan de voet van een gestolde lavastroom en heeft zelfs een warm water poel. Het eerste deel gaat over een ca. 1000m hoge pas. Hier kan het flink spoken. Het landschap wordt er gekenmerkt door sneeuwvelden, thermische borrelgaten en mooie vergezichten. Vervolgens daal je af richting Alftavatn met de immense Hattafjell en oude vulkaantoppen aan de horizon. Vervolgens is er een leuke rivier oversteek door ijskoud gletsjerwater en doorkruis je een zandwoestijn. Lopend tussen prachtige gloeiende bergtoppen bereik je een diepe canyon. Via een hangbrug passeer je de kloof waarna je uiteindelijk via één van de zeldzame bosjes van IJsland, Porsmork bereikt. Porsmork ligt aan de voet van de roemruchte Eyjafjallajökull en Katla vulkaan. Kortom een zeer mooie afwisselend avontuur.
Regio
  • Afwisselend spectaculair landschap, ook de rit er naar toe.
  • Goed bewegwijzerd
  • Goed ontsloten met bussen van Reykjavik Excursions
  • Het weer kan ook in de zomer een winters kakrakter hebben.
  • Alleen kamperen op soms drukke campsites.
Review geplaatst op 2018-03-15
8
IJsland Zuidland
Sanderyoho was hier 01 feb 2017
Prachtig landschap. We hadden geluk met sneeuw, zon en... noorderlicht. In de winter is Reykjavik en het Zuid-Oosten heel goed te doen. Geen toegang voor parken of natuurlijke bezienswaardigheden. Behulpzame mensen en een zeer veilige bestemming. Door de valutakoers is het wel een dure bestemming.
Regio
  • Overzichtelijk
  • Vertrouwd
  • Toeristisch
  • Duur
Review geplaatst op 2017-04-01
9
IJsland Zuidland
JoshuaX was hier 01 jul 2015
Klim de bijna 400 traptreden naar de bovenkant van de 60 meter hoge Skogafoss, geniet van het uitzicht, maar stop daar vooral niet. Je kunt daar nog doorlopen en dan begint een werkelijk prachtig groen glooiend landschap met kloven en kleinere watervallen. Een beetje een "IJsland ontmoet Nieuw Zeeland" gevoel kreeg ik hier. Zeker doordat de zon de glooiende groene heuvels mooi bescheen leek het op een plek waar je zomaar Hobbits zou kunnen aantreffen. Het pad is eenvoudig en leidt je van de ene stroomversnelling naar de andere. Het is aan jezelf hoever je dit pad afloopt. Als je de Skogafoss bezoekt, sla dit dan vooral niet over zoals de overgrote meerderheid dat wel doet. Ik vond het sprookjesachtig mooi en vooral zeer verrassend.
Regio
  • prachtig landschap
  • niet druk, enkele wandelaars
  • verrassend
  • eerst 400 traptreden beklimmen
Review geplaatst op 2016-11-01
10
IJsland Zuidland
JoshuaX was hier 01 jul 2015
Je kunt er voor kiezen heel IJsland rond te rijden via ringweg 1. Wij kozen er voor om alleen het Zuiden van IJsland in meer detail te bezoeken. Minder rijden, meer wandelen. Voor ons een perfecte keuze. In de zomermaanden juli en augustus zijn alle natuurparken zoals Landmannalaugar en Pörsmórk bereikbaar, de landschappen zijn gevarieerd en overweldigend. Elk stukje IJsland lijkt haar eigen karakter te hebben. Binnen een straal van 400 kilometer van Reykjavik tref je geisers, zwavelpoelen, vulkanen, gekleurde royalietbergen, warm water bronnen, enorme gletsjers, lavastranden, rivierdelta's, schitterende watervallen, het gaat maar door, het houdt niet op. Neem voldoende Gigabite mee voor je fototoestel en trek je wandelschoenen aan! Reykjavik tenslotte is een erg gezellige stad met verschillende bezienswaardigheden en de mogelijkheid voor Whale Watching. Een verpletterende indruk heeft het Zuiden van IJsland op mij nagelaten; groots, kleurrijk en veelzijdig. Het grootse had ik verwacht, het kleurrijke en veelzijdige waren onverwacht, maar zeer welkom. Dit betoverende land ligt op slechts drie uurtjes vliegen, het ligt klaar om ontdekt te worden. Ook al is het inmiddels wat bekender als toeristische bestemming, je wordt zeker niet overlopen, al helemaal niet in de natuurparken buiten de Ringweg 1. Het is nog steeds een bijzondere bestemming.
Regio
  • Gevarieerde natuur, kleurrijk in de zomer
  • Avontuurlijk
  • Korte afstanden
  • Geweldig om te wandelen
  • Op drie uur vliegen van Nederland
  • Het weer moet meezitten
  • In hoogseizoen ver vooraf huisjes boeken
Review geplaatst op 2016-11-28
10
IJsland Zuidland
JoshuaX was hier 01 jul 2015
Pórsmörk is samen met Landmannalaugar het mooiste en meest indrukwekkende natuurpark in het Zuiden van IJsland. Je vindt hier reusachtige groene bergen, gletsjers, rivierdelta's en enkele hutten waar je wat kunt eten en drinken. Bereiken kun je het alleen met een 4 wheel drive, hoog op de wielen, of via de speciale bussen die rijden vanaf Reykjavik, via de Seljalandsfoss. Vanaf deze waterval volg je de onverharde weg nog 30 km, waarbij je zeker tien rivierdoorsteken moet maken. Onderweg passeer je ook nog de in 2010 uitgebarsten Eyjafjallajökull vulkaan die het Noord Europese luchtverkeer destijds platlegde. In het park zelf kun je lange vermoeiende wandelingen maken, of kortere wandelingen. Voor het allermooiste uitzicht over bergen, rivieren en gletsjers beklim je de valahnukur, een klim van 1,2 km steil omhoog. Wat je op de top ziet hou ik geheim, je zult versteld staan! Pórsmörk heeft een microklimaat, het is er vaak droog en relatief warm. Dus ook al regent het langs de kust, je kunt de gok best wagen. Doordat het moeilijk bereikbaar is en eigenlijk nog relatief onbekend, zijn er niet zoveel toeristen, alleen veelal echte wandelaars. Het is veel rustiger dan Landmannalaugar. Ga het dus ontdekken!
Regio
  • Niet te bevatten grootse natuur
  • Favoriete park van de IJslanders zelf
  • Prachige avontuurlijke rit er naar toe
  • Veel wandelmogelijkheden
  • Eet en drinkgelegenheden ter plaatse
  • Zacht en droog micro klimaat
  • Moeilijk bereikbaar
  • Laatste rivier mag je zelf niet doorsteken
  • De bus er naar toe is duur, 50 euro p.p.
Review geplaatst op 2016-11-14
10
IJsland Zuidland
JoshuaX was hier 01 jul 2015
Alles wat IJsland zo bijzonder maakt, vindt je terug in Landmannalaugar. De weg er naar toe gaat door eindeloze lavavelden, een vermoeiend maar prachtig avontuur, alleen voor vierwielaangedreven auto's geschikt. Er zijn verschillende wandelingen, lang en kort, uitgezet vanaf de centrale plek waar je kunt parkeren en waar hutten (met informatie) staan. De variatie van het landschap is enorm, zwavelbronnen, oranje gekleurde ryoalietbergen met prachtige vormen, warme poelen waar je met je zwembroek in kunt gaan liggen, pikzwarte lavavelden, ravijnen met riviertjes erdoor lopend, vulkaanmeren, noem het maar op. Take your pick! Een weergaloos natuurpark, de absolute top, wel alleen in juli en augustus toegankelijk. Neem je eigen eten mee, want er is daar niets, vergeet je ook niet goed te kleden met meerdere lagen. Zelfs in juli kan er nog sneeuw liggen en koud waaien.
Regio
  • overweldigende natuurfenomenen
  • veel afwisselende natuur
  • avontuurlijk, ook de rit er naar toe
  • beperkt toegankelijk (zomer)
  • bereikbaarheid alleen met 4WD
Review geplaatst op 2016-10-31
9
IJsland Zuidland
De Laugavegur is een 55km lange drie a vier daagse hike die loopt vanuit Landmannalager in het hoogland door gevarieerd landschap naar Porsmork in het zuiden. De hike is eventueel met 2 dagen uit te breiden met de Fimmvorduhals waar je bij de spectaculaire Skogar waterval eindigt. Er lopen enkele toeristische buslijnen door het binnenland waarvan er enkele Landmannalauger aan doen. Dit 'basiskamp' ligt aan de voet van een gestolde lavastroom en heeft zelfs een warm water poel. Het eerste deel gaat over een ca. 1000m hoge pas. Hier kan het flink spoken. Het landschap wordt er gekenmerkt door sneeuwvelden, thermische borrelgaten en mooie vergezichten. Vervolgens daal je af richting Alftavatn met de immense Hattafjell en oude vulkaantoppen aan de horizon. Vervolgens is er een leuke rivier oversteek door ijskoud gletsjerwater en doorkruis je een zandwoestijn. Lopend tussen prachtige gloeiende bergtoppen bereik je een diepe canyon. Via een hangbrug passeer je de kloof waarna je uiteindelijk via één van de zeldzame bosjes van IJsland, Porsmork bereikt. Porsmork ligt aan de voet van de roemruchte Eyjafjallajökull en Katla vulkaan. Kortom een zeer mooie afwisselend avontuur.
Regio
  • Afwisselend spectaculair landschap, ook de rit er naar toe.
  • Goed bewegwijzerd
  • Goed ontsloten met bussen van Reykjavik Excursions
  • Het weer kan ook in de zomer een winters kakrakter hebben.
  • Alleen kamperen op soms drukke campsites.
Review geplaatst op 2016-09-06