Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geheim ontsluierd

Zuidland,
IJsland


9 op de 10 bezoekers van de bekende Seljalandsfoss keert terug naar de auto na een rondje achterlangs de waterval gemaakt te hebben. Een gemiste kans. Slechts tien minuten lopen verderop ligt, verscholen in de rotsen, de Gljurfráfoss die daar omlaag stort zoals je op de foto kunt zien.

Je ziet hier de ingang naar deze avontuurlijke waterval, je ontkomt niet helemaal aan de waternevel die er hangt. Je kunt hem beneden langs alleen bereiken door over het beekje van steen naar steen te huppen door de korte kloof heen. Binnen wacht je een 60 meter hoge sluierwaterval in een bemoste rotskom, waar alleen aan de bovenkant het daglicht binnen komt. Een prachtig gezicht en een geweldig geluid.

Wat veel mensen die deze waterval wél bezoeken weer niet weten is dat je hem ook nog halverwege de val kunt bekijken. Aan de rechterkant langs de ingang loopt een soort natuurlijke klimwand. Daar kun je omhoog klimmen via een aantal inkepingen in de rotswand. Daarna moet je langs een richel, die langs een 10 meter hoge afgrond loopt, schuifelen. Er is een ketting om je aan vast te houden. Dan kom je in een doodlopende gang waar een kleine ladder staat. Deze klim je op en dan kijk je direct de rotskom in waar je de waterval in zijn volle lengte ziet.

We zijn een uur bezig geweest om deze prachtige waterval op verschillende manieren te ontdekken. Ook ons zoontje heeft de tocht naar boven gemaakt, dus het is zeker te doen. Als je van een stukje avontuur en bijzondere natuur houdt, volg dan het bordje vanaf de Seljalandsfoss naar deze waterval.