Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kraterconcert

Zuidland,
IJsland


De Kerio krater is in meerdere opzichten bijzonder. Ten eerste omdat hier door de IJslandse zangeres Björk een concert is gegeven, op een drijvend platform in het kratermeer. zo'n 10.000 mensen zaten rondom op de kraterwanden dit tafereel te aanschouwen. Wat lijkt me dat een machtig gezicht, met verlichting in het donker.

Daarnaast is deze krater zelf speciaal. Kerio kun je vertalen als 'de vaas' en vanaf dit standpunt kon ik zien waarom. Hij loopt spits vanaf de rand 55 meter diep naar het kratermeertje toe. Je kunt rondom lopen en daarna afdalen naar het meer. De wandelaar rechts staat op het punt aan de afdaling te beginnen. Beneden loopt aan de overkant van het meer ook nog een oranje stipje rond, om je perspectief te geven.

De krater is 3.000 jaar geleden ontstaan, maar ook niet zomaar. Het was een vulkaankegel die explodeerde, waarna de hele onderliggende magmakamer leegliep en de kegel volledig instortte. Daarna vulde de krater zich met water, en schijnt zelfs in verbinding te staan met een andere krater 5 km verderop. Als hier het water stijgt, daalt het daar. Allemaal bijzonder, maar dat is nou eenmaal IJsland.