Vatnajökull

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vatnajökull image

Hiking bij Landmannalaugar

Vatnajökull
IJsland
EvelineVanPutten

Hiking bij Landmannalaugar

Hrauneyjar, 4 september 2015
Helaas, vannacht was het te bewolkt om het noorderlicht te zien. Jammer! Misschien komt er nog een andere avond... We hebben verder een prima nacht gehad. Douchen, aankleden, ontbijten... Alles ging snel vandaag en dus zaten we ook al om kwart voor 8 in de auto vandaag. We zijn eerst een stukje over de 26 naar het oosten gereden en vervolgens de 208 naar Landmannalaugar. De 208 is een slechte route; veel grind, stenen, wasborden en rotsen. Over een stukje van 35 kilometer doe je dan ook rustig 5 kwartier. Voordat we bij Landmannalaugar kwamen, hebben we een uitstapje gemaakt naar de explosiekraters Hnausapollur en Jjótipollur. De Hnausapollur is een met water gevulde explosiekrater. Als je op de kraterrand staat, heb je een mooi uitzicht over de omgeving en het daarachter gelegen meer. De Ljótipollur is ook een met water gevulde explosiekrater, die vermoedelijk uit de 16de eeuw dateert. Ook vanaf deze kraterrand hadden we een mooi uitzicht over de omgeving en het Frostastadavatn. Enkele kilometers later kwamen we bij Landmannalaugar. Je kunt helemaal doorrijden tot de Ferdafélags-hut, alleen moet je dan wel twee rivieren door. Durf je dat niet, dan kun je op het parkeerterrein ervoor parkeren. De rivieren zagen er niet zo moeilijk uit, dus wij zijn door gereden naar de hut. Op de parkeerplaats zagen we Roel en Marcella staan; zij geloofden het wel met die rivieren. Maar toen wij met goed resultaat aan de overkant stonden, zijn zij ook met hun Grand Vitaro door de rivier geploeterd. We besloten om samen te gaan hiken in het gebied.

De Landmannalaugar is een van de meest iconische locaties op IJsland. Het is een grotendeels met lava bedekt dal, omgeven door geel, bruin, rood, groen en grijsblauw gekleurde ryolietbergen. Het 2,5 kilometer lange lavaveld (Laugahraun) bestaat voor een groot deel uit obsidiaan. De lava is afkomstig van verschillende kraters. We zijn eerst naar de top van de Bláhnúkur (945 meter) gelopen. Het pad naar de top is behoorlijk stijl. Sommige stukken van de wandelroute zijn gemaakt met haarspeldbochten, dus ga maar na hoe stijl het is. Na een flinke klim kwamen we op de top en werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. Wow! Wow! Wow! We zijn via de achterzijde naar beneden gelopen en hebben daar nog de wandeling langs de Brennisteinsalda meegepakt. Het laatste stuk was klimmend over de lavabrokken van het lavaveld Laugahraun. Het was echt een fantastische route om te lopen. Overal mooie vergezichten, prachtige kleuren, smalle paadjes, glibberige afdalingen over sneeuw, langs een beekje... Echt fantastisch!

Halverwege de middag kwamen we weer aan bij de parkeerkplaats. In eerste instantie wilden we nog lekker badderen in de warme beek bij Landmannalaugar, maar het was er zó ontzettend druk, dat we toch maar richting de auto zijn gegaan. Eveline had gezien dat er nog een mooie waterval in de buurt was, de Dynkur. Hoewel het qua afstand niet zo ver was, deden we er nog bijzonder lang over. Rotsen, zand, enorme drempels... Maar het was het waard! Het was een mooie waterval in de Pjórsa-rivier, die in meerdere stappen en op verschillende manieren in totaal 38 meter naar beneden valt.

Na het waterval-ommetje zijn we naar onze accommodatie gereden en zijn we zelf gaan koken in het bijgebouw een paar kilometer verder op. We zijn erg blij met onze upgrade naar het hoofdgebouw, want het bijgebouw zag er aanzienlijk minder mooi uit! Overigens hebben we wel lekker gegeten! Na het eten zijn we in de sauna geweest en hebben we onze serie gekeken. Later op de avond hebben we nog de foto's en filmpjes van vandaag bekeken samen met Roel en Marcella. Ook hebben we nog wat zitten kletsen met een IJslandse gids, die hier verblijft. Erg leuk om de mening van een echte IJslander te horen!

Foto's

e45ac.jpg
e45ac.jpg
EvelineVanPutten
7ea86.jpg
7ea86.jpg
EvelineVanPutten