Vatnajökull

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vatnajökull image

Over de Kjöler weer naar het zuiden

Vatnajökull
IJsland
EvelineVanPutten

Over de Kjöler weer naar het zuiden

Hrauneyjar, 3 september 2015
Zo. Vandaag weer 497 kilometer gereden. Volgens het originele plan zouden we vandaag over de Sprengisandur naar het zuiden rijden. De Sprengisandur is de langste binnenlandroute van IJsland. Echter, niet alle rivieren zijn overbrugd. De weg is vooral geschikt voor super jeeps en minder voor Qashqai´s. Nu zagen we ook nog eens op het weerbericht dat het een regenachtige dag zou worden. Dat betekent nog hogere rivierstanden. We besloten toch maar de Kjöler te nemen. Iets voor acht zaten we dan ook alweer in de auto. Vanaf Myvatn zijn we eerst via Akureyri naar Varmahlíd gereden, waarna we de Kjöler naar het zuiden hebben genomen. Onderweg hadden we veel regen, maar het was goed te doen. Het eerste stuk van de Kjöler was nog vrij droog en dus ook goed te doen. Het einde van de hooglandroute was echter lastiger. Veel regen, dichte mist en al aardig wat plassen op de weg. Ondanks het weer konden we toch nog aardig door rijden. Bij de Gullfoss waterval hebben we geluncht. Hoewel er dreigende wolken boven ons hingen, was het droog en stond de wind de goede kant op. Dit leverde nog wel een paar mooie foto's op! In Fludir hebben we nog wat boodschappen gedaan en toen zijn we doorgereden naar Hrauneyjar Highland Center.

Het Hrauneyjar Highland Center ligt - zoals alles hier - in de middle of nowhere. Bij het inchecken vroeg de baliemedewerkster of we niet in het hoofdgebouw wilden verblijven; hier heb je een restaurant, sauna én werd de voetbal wedstrijd Nederland - IJsland uitgezonden. Prima! We hebben dus een klein kamertje mét dekbedden (is weer eens wat anders dan onze eigen slaapzak) in het hoofdgebouw. Het leuke van IJsland is dat je nergens je schoenen binnen aan mag. Bij de deur staan dan ook schoenenrekken en je gaat dus altijd op je sokken of pantoffels verder. Dat geeft zo'n lekker huiselijk gevoel! In het restaurant serveren ze voornamelijk hamburgers. Lekker! Na het eten zijn we in de tv-kamer gaan zitten, waar dé wedstrijd werd aangezet. Samen met nog wat anderen (zowel Nederlanders als IJslanders als andere nationaliteiten) hebben we deze (bedroevende) wedstrijd gekeken. Overigens wel leuk voor de IJslanders hier hoor! Voor het eerst ooit gaan ze naar het hoofdtoernooi! Ze waren dan ook erg blij met de 1-0 winst!

Na de wedstrijd raakten we aan de praat met een Nederlands stel, Roel en Marcella, die ook al een aantal dagen in IJsland zijn. Ze hebben wat dingen gezien en gedaan die wij ook hebben gedaan, maar ook al wat dingen die wij nog willen gaan doen. Altijd handig om wat tips uit te wisselen! Even later kwam er een fles wijn tevoorschijn en werden er nog wat foto's gedeeld. Erg gezellig! Ook kijken we steeds even naar buiten of het al helder is; uiteraard willen we graag ook nog het noorderlicht zien! Helaas is er nu nog teveel bewolking, maar wellicht vannacht... Gerben heeft zijn wekker gezet...!