Ierland foto's & tips

'188659' door Schenkies '188659' door Schenkies

IerlandSkellig-eilanden

IerlandSkellig-eilanden

Papegaaiduiker, puffi

Schenkies

Deze vogels zijn en blijven altijd leuk, in de kolonies veel geknor vanuit hun holletjes. Onhandig gefladder en met wat pech zitten ze met z'n duizenden op zee en mis je ze tijdens een bezoek in één van de kolonies langs de kust. Voor de foto's met vis is het belangrijk dat er jongen zijn, dan wordt er doorlopend vis aangevoerd. Er komen jaren voor dat 0-jaars vis en 1ste jaars vis afwezig is, het broedsucces ligt dan erg laag. Mogelijk is er dan veel roofvis waardoor het stapelvoedsel van de papagaaiduiker er te weinig is. Op zich geen ramp goede jaren wisselen zich af met minder goede.

'318654' door Wies '318654' door Wies

IerlandSlieve League

IerlandSlieve League

Hoogste kliffen van..

Wies

In Slieve Leage (bij Killybegs) In de Ierse county Donegal kon ik nog geen twee weken geleden deze prachtige zeeklif bewonderen. De kliffen hier zouden de hoogsten van Europa zijn (ca. 600 meter). Zolang je geen last hebt van hoogtevrees, kun je er heerlijk wandelen...Ik vond het zicht op deze kliffen majestieuzer dan de 'Cliffs of Moher'. Niettemin zijn de Moher kliffen zeer zeker ook een bezoek waard als je toch langs de fraaie Ierse westkust trekt..

'481076' door JannavEek '481076' door JannavEek

IerlandDublin

IerlandDublin

Stedentrip Dublin? ga

JannavEek

Op je stedentrip Dublin kun je heerlijk uit gaan waaien aan de kust in vissersdorp Howth. Het ligt maar tien kilometer van Dublin centrum op een schiereiland met dezelfde naam: Howth. Het is gemakkelijk te bereiken. Neem de DART, een snelle stadstrein [metro eigenlijk] vanaf Dublin centrum. Een retour kost €4.70 vanaf Connolly Station, Tara Street of Pearse Station. Iedere 15 minuten gaat er een trein en 25 minuten later stap je uit uit bij de haven van Howth. Alternatief is de bus die ieder half uur gaat, lijn 31 vanaf Connolly Station en ook lijn 31B die doorrijdt naar het eindpunt van het schiereiland, Howth's Summit, vanwaar je bijvoorbeeld via trails langs de kustlijn en kliffen terug kunt wandelen naar de haven. Bustickets koop je in de bus, denk eraan wisselgeld gereed te houden. Howth is een mooi, rustig en wat slaperig vissersdorp. Het heeft een station, haven, leuke winkeltjes en goede restaurants. Vanuit de East- en de West-Pier heb je een schitterend uitzicht op het nabijgelegen eiland Ireland's Eye, de kliffen van Balscadden Bay en op de vuurtoren. Bekijk hoe de vissers hun vangst van de dag binnenhalen en direct verkopen aan de viswinkels en restaurants (goede visrestaurants!), zie de zeehonden in de haven die best dichtbij de wal komen soms. Bewandel Balscadden Road (voorbij de East Pier) welke leidt tot het schrijvershuisje Balscalden Cottage en vergeet daar niet te genieten van het magnifieke uitzicht over Dublin, Howth en de zee. Wandel richting het westen over de kliffen en bekijk Howth Castle en geniet van het uitzicht op Ireland's Eye. Achter de West Pier ligt Claremont Bay, een klein zandstrandje dat met goed weer intensief gebruikt wordt. En op zondag vindt er een Boerenmarkt (Howth Cottage market) plaats. Heb je meer tijd dan kun je een boot nemen naar het nabijgelegen eiland Ireland's Eye om vogels te spotten, er is een vogelreservaat, of om een hele of halve dag met een vissersboot mee te gaan.

'462530' door leon10huurman '462530' door leon10huurman

IerlandDublin

IerlandDublin

Wandelroute van Bray.

leon10huurman

Deze foto is genomen tijdens de wandelroute van Bray naar Greystones. Het is een wandelroute van ongeveer 7 km. Je kan met een trein van Dublin naar Bray reizen en daar uitstappen, vanaf daar loop je de wandelroute en kan je weer in Greystones de trein terug nemen naar Dublin. Zoals je ziet was het een zonnige dag, dit is zeldzaam in Ierland. Helder weer met minimaal aan wolken. Veel Ieren trekken op zo'n mooie dag erop uit en nemen hiervoor een vrije dag op, om te genieten. Tijdens de wandeling kwam ik dan ook nauwelijks toeristen tegen en voornamelijk Ieren. 7 km wandelen lijkt een eitje en ik dacht dat het wel te doen was. Toch was het een pittige wandeling. De paden waren vooral van grind en bedekt met grote losse stenen. Er moeten kleine klimmetjes gemaakt worden, pas op dat je dan niet uitglijd. Dit is zeker een aanrader om een keer te doen, de uitzicht is heel mooi en zeker als je Hollandse landschappen gewend bent dan beland je even in een totaal andere wereld.

'411142' door BenRTravellers '411142' door BenRTravellers

IerlandDublin

IerlandDublin

Beklemmend

BenRTravellers

Eén van de indrukwekkendste plekken in Dublin is ongetwijfeld Kilmainham Goal. Van 1796 tot 1924 verbleven gevangenen hier onder erbarmelijke omstandigheden in tochtige, donkere cellen. Vrouwen, kinderen (de jongste was zeven jaar oud) en mannen werden hier door elkaar met z’n vijven op één cel opgesloten. Elke cel had de beschikking over slechts één kaars, waarmee twee weken moest worden gedaan. Ook werden veel leiders van de vele opstanden in de Ierse strijd om onafhankelijkheid hier gevangen gezet of geëxecuteerd. Een rondleiding door dit sinistere complex geeft een beklemmend beeld van het Spartaanse leven dat zich binnen de dikke muren moet hebben afgespeeld.

'460014' door wolkenfan '460014' door wolkenfan

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

wolkenfan

Tijdens de roadtrip door Ierland hebben we veel regen gehad. van Dublin recht oversteken naar de Cliffs of Moher, dat was het plan. Scheuren op te smalle weggetjes met aan weerskanten stenen muurtjes. Overnachten in simpele 'inns' en genieten van de indrukwekkende kloosterruïnes en overblijfselen van kastelen uit de Keltische cultuur.

'500019' door pkoelewijn '500019' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Long room

pkoelewijn

De oude bibliotheek van het Trinity College bevat de spectaculaire Long Room, die 64 meter lang is. Hier bevinden zich 200.000 boeken die met lange ladders te bereiken zijn. verder vind je er marmeren borstbeelden van geleerden en de oudste harp van Ierland. Zeker het bezoeken waard. Te bereiken via de tentoonstelling "Book of Kells" ( niet gratis).

'501191' door pkoelewijn '501191' door pkoelewijn

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Een bui nadert de...

pkoelewijn

Het begon die zondag zo goed. Toen we de helling beklommen naar de Cliffs was het gelukkig droog. We wandelden een uurtje en toen opeens kwam de bui.......Rennen naar het bezoekerscentrum. De Cliffs rijzen zo'n 200 meter loodrecht uit de oceaan. Ze hebben een lengte van 8 kilometer. Je kunt er voor een groot gedeelte langswandelen, maar al spoedig zijn er geen beschermende muurtjes of hekken meer. Uitkijken dus, want het pad is verraderlijk glad bij nat weer.

'501915' door pkoelewijn '501915' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Must see, niet...nood

pkoelewijn

Tijdens je citytrip in Dublin moet je zeker de wijk Temple Bar bezoeken. Het hipste deel van Dublin, dat vlak achter die afschuwelijke kolos van een Bank of Ireland ligt. ( ze moeten alsnog de figuur levenslang geven die de achterkant van dat gebouw heeft ontworpen. Walgelijk). Er zijn veel pubs ( met muziek natuurlijk) en restaurants en er is overdag vaak straattheater. Je kunt ook een tattoo laten zetten, maar dat is niet verplicht.

'542555' door JoshuaX '542555' door JoshuaX

IerlandGalway

IerlandGalway

Verborgen Nationaal..

JoshuaX

Ierland kent zes Nationale Parken, waarvan er één echt een soort van geheim is. De Burren is een gigantisch karstlandschap, een gebied onder Galway dat 250 km2 beslaat. Een vrij klein deel van dat gebied (in het zuidoosten) is tot Nationaal Park benoemd, daar waar dit speciale landschap het meest tot de verbeelding spreekt. Het is echter praktisch onvindbaar, het staat bizar genoeg werkelijk nergens aangegeven................en dat vind ik dan weer geweldig!! Ik heb vooraf ergens van een Ierse website een routebeschrijving gehaald die me uiteindelijk de juiste weggetjes aangaf. Enkele geparkeerde auto's en een informatiebord bij een wegverbreding gaven aan dat we op de plaats van bestemming waren, de Mullaghmore Crossroads, niet meer dan een kruising van een verhard weggetje en een onverhard pad. Dit is het beginpunt van alle wandelingen door het Nationale Park de Burren. Ongelooflijk en tof! Je loopt hier dan ook zonder enig andere wandelaar in de nabijheid. Op de foto zie je hoe je over dit werkelijk bizarre karstlandschap met zijn diepe sleuven moet manoevreren. Een wandelstok is daarbij geen overbodige luxe, want het is ook nog eens aardig glad. Dit is de Lough Avalla Farm Loop wandeling die over het enorme terrein van een boer loopt, recht door de Burren, een afwisselende wandeling door sprookjesachtig bemost bos, langs karstkliffen en over karstsleuven. De boer is zo aardig aan het begin van de route de wandelstokken neer te zetten. En daar komt ie dan voor degenen die nog naar Ierland willen en dit bijzondere fenomeen niet willen missen: Vanuit het plaatsje Colofin rijdt je naar Kilnaboy. Daar neem je net voor de kerkruïne het weggetje (de L1112) naar rechts, er staat een zéér klein bruin bordje met 'trailheads' erop. Na 5 km op dit smalle weggetje kom je ineens langs de informatieborden waar ook plek is voor een vijftal auto's. Daar beginnen de 8 uitgezette wandelingen, waaronder de hiervoor beschreven wandeling.

'538112' door JoshuaX '538112' door JoshuaX

IerlandGap of Dunloe

IerlandGap of Dunloe

De Gap of Dunloe

JoshuaX

De mooiste wandeling rondom de plaats Killarney, door de Gap of Dunloe, in het Zuidwesten van Ierland ligt gek genoeg net buiten het Nationale Park van Killarney. Je loopt hier door een nauw dal in het groene Ierse landschap. Vooraf had ik in een reisboek gelezen dat het een 'fantasie van stenen bruggetjes, glinsterende beekjes en bergmeren' zou zijn. En ze hadden gelijk. De wandeling loopt over 6 km. tussen twee cottages, ieder aan één uiteinde van het dal, Lord Brandon's cottage en Kate Kearney's cottage (je moet ook weer terug natuurlijk). Belangrijk is dat je start vanuit Lord Brandon's cottage, zo ontloop je vrijwel alle toeristen tot minstens halverwege de wandeling, want vrijwel iedereen start vanuit Kate Kearny's cottage. Aangekomen in de Gap zien we vanaf een hoog plateau dit groene tafereel met paard en wagen. Je gaat even terug in de tijd.

'445325' door jaapburgers '445325' door jaapburgers

IerlandCliffs of Moher

IerlandCliffs of Moher

Cliffs of Moher

jaapburgers

Tja, wat moet je hier nog aan toevoegen? Ik heb er genoten! Daar kan ik lange tijd staan om alleen maar te kijken. Net als de vorige foto was deze oorspronkelijk een tikje donker, maar heeft Photomatix een belangrijke bijdrage geleverd aan het opleuken.

'331121' door noiram '331121' door noiram

IerlandUlster

IerlandUlster

Giant's Causeway

noiram

In het noorden van Noord Ierland vind je aan de kust deze wonderlijke rotsformatie, die bestaat uit zo'n 40.000 basalt-zuilen. Allemaal zijn ze 4, 6, of 8-hoekig. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden. De locatie is de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland. De legende gaat dat een Ierse reus een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger te vechten. Vandaar de naam Giant's Causeway.

'388303' door Yasmine89 '388303' door Yasmine89

IerlandSkellig-eilanden

IerlandSkellig-eilanden

Skellig Islands

Yasmine89

Een bezoekje aan Skellig Micheal is zeker de moeite waard als je naar Ierland gaat. Deze foto is gemaakt vanaf Skellig Micheal, in de verte zie je Little Skellig die wordt bewoond door duizenden Jan van Genten. Op Skellig Micheal wonen nu alleen nog maar vogels, mooi om de vele papegaaienduikers van dichtbij te zien.

'540663' door JoshuaX '540663' door JoshuaX

IerlandAraneilanden

IerlandAraneilanden

Ongelooflijk Inis...O

JoshuaX

Op Inis Oírr (Inisheer), het kleinste van de drie Aran eilanden, heerst een sfeer die niet goed te omschrijven valt. Je lijkt hier terug te gaan naar het Ierland van vroeger en zo wordt er op een bepaalde manier ook nog geleefd. Gaelic, of eigenlijk Iers, is hier nog steeds de voertaal onder de kleine 300 inwoners. Er komen zelfs kinderen van 'buiten' om het Iers hier op school onder de knie te krijgen. Vanaf O'Brien's Castle, op een heuvel gelegen, heb je een mooi uitzicht over al de weilandjes die gevormd zijn door het handmatig stapelen van duizenden muurtjes. Het eiland staat er van kust tot kust vol mee. Ontzagwekkend en indrukwekkend, eigenlijk niet te bevatten. Als je de foto vergroot lijken de muurtjes helemaal eindeloos. Kleine ferries varen vanuit Doolin richting de drie eilanden. Inis Oírr bereik je in een half uur, het ligt het dichts bij de kust. Huur aan de pier een Mountainbike om het hele eiland te verkennen, het voelt geweldig om tussen al die muurtjes te fietsen.

'502401' door pkoelewijn '502401' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

De long room

pkoelewijn

Iedereen die een bezoek brengt aan Dublin gaat natuurlijk naar het Trinity College. Mijn advies: sla de bibliotheek BESLIST niet over. Je vindt er in de Long Room ( ingang via de tentoonstelling Book of Kells) 200.000 boeken verspreid over twee open etages. De Long Room bevat ook de oudste harp van Ierland (staat op de euro) die waarschijnlijk dateert uit de vijftiende eeuw. De toegang is 10 euro met kortingen voor groepen en 60+ ( dat heet CONCESSION).

'460386' door jusdorange '460386' door jusdorange

IerlandDublin

IerlandDublin

Sunset on the liffey

jusdorange

Mijn favoriete stad is Dublin. Ik heb hier niet alleen naar toe mogen reizen maar ook mogen wonen. Je leert de kleine speciale plekken te herkennen in een stad en soms kom je dit soort momenten tegen. Als het dan ook nog lukt dat op de foto vast te leggen kan ik daar echt van genieten. Deze foto is genomen vanaf de O'connel bridge. Als je goed kijkt zie je nog net de H'penny bridge

'553853' door monique1968 '553853' door monique1968

IerlandGlendalough 

IerlandGlendalough 

Magnifiek uitzicht

monique1968

Vanaf het bezoekerscentrum in Glendalough kun je diverse wandelingen maken. Op één van de wandelingen klim je maar liefst 600 treden omhoog. Behoorlijk pittig maar dan kom je bovenaan en zie je dit uitzicht.

'409967' door PleunGroeneveld '409967' door PleunGroeneveld

IerlandDublin

IerlandDublin

Sphere Within Sphere

PleunGroeneveld

Dit beeld met de naam Sphere Within Sphere is al eens gesignaleerd door RR Gerrit Gaspedaal, ware het niet dat deze niet in Vaticaanstad is gefotografeerd maar in Dublin. Deze vreemde gouden metalen bol midden op het terrein van Trinity College Vier meter in doorsnee. Mysterieus apocalyptisch modern kunstwerk van Arnaldo Pomodoro (die naam verzin je niet) genaamd Sfera con Sfera (Bol in Bol). Opengereten zwartgouden wereldbol van waaruit een kleinere lijkt te ontspruiten. Of juist is ingeslagen... Symbolisch? Verklarend? Voorspellend? Waarschuwend? Ronddraaiend en bron van gefluister. Er staan er nog 9 op diverse (strategische?) plaatsen in de wereld (Washington, Dublin, Teheran?). Illuminati zouden betrokken zijn. De onderwereld. Wat is de connectie met de gesloten Pauselijke Staat? Men speculeert over een Nieuwe Wereld Orde. Maar niet hardop. Geheim verbond tussen hogere machten en sinistere aardse zielen? Wie zijn die schimmen achter de schermen? De onzichtbare werkelijke machthebbers. Tenminste op termijn? Of nu al? Wie weet wat? Wie wil wat weten, Wie mag wat weten... Bron: Gerrit Gaspedaal Nog een wetenswaardigheid: Trinity college heeft een fantastisch mooie bibliotheek

'272189' door carla '272189' door carla

IerlandSlieve League

IerlandSlieve League

Hoge kliffen

carla

De Slieve League is een klif aan de Donegal Bay in de Ierse county Donegal, Met een hoogte van 601 meter is het één van de hoogste zeekliffen van Europa. Slieve League is vaak gefotografeerd vanuit een gezichtspunt dat bereikt kan worden door een zeer smalle weggetje genaamd "One Man's Path' dat afwijkt van Teelin . De laatste paar kilometer van dit memorabele weggetje is gebouwd langs een afgrond en omvat verschillende plaatsen waar de weg duizeling-wekkend stijgt.Met ingang van december 2009, is de weg alleen begaanbaar voor wandelaars. Gevaarlijk.....maar wel erg mooi - raadzaam om dit te doen bij heel mooi weer !

'500283' door pkoelewijn '500283' door pkoelewijn

IerlandKilkenny

IerlandKilkenny

Parliament street

pkoelewijn

Na het beklimmen van de Round Tower bij de kathedraal is het "shopping time" geworden. Winkels vind je volop in de High Street. In het verlengde daarvan, de Parliament Street staan de biervaten op de stoep. De felle kleuren contrasteren enorm met de grijze stenen van kerken, kastelen en kloosters.

'460511' door jusdorange '460511' door jusdorange

IerlandGap of Dunloe

IerlandGap of Dunloe

Mind the gap

jusdorange

Veel mensen die in het zuiden van Ierland zijn, gaan naar de ring of Kerry. Het is zeker aan te raden niet alleen de ring te rijden, maar ook een van de vele weggetjes tussendoor te pakken of zelfs lekker uit te stappen voor een schitterende hike. In de zomer is de Dunloe Gap een tourist trap kwam ik achter toen ik hier voor de tweede keer kwam. maar de eerste keer, toen deze foto is genomen, was in oktober. Er was geen mens. we hadden de hele gap voor ons zelf. Wandelen, fiets of auto, dit gebied is prachtig op elke manier.

'504646' door JannavEek '504646' door JannavEek

IerlandDublin

IerlandDublin

The Brazen Head

JannavEek

Een plek met historische waarde: de geschiedenis van Dublin's oudste pub The Brazen Head gaat terug tot 1198. Het was een favoriete plek van James Joyce, zegt een gedenkplaatje bij de deur . En een legende verhaalt van Robin Hood die deze pub aandeed. We hebben iets gegeten met live muziek van traditionele Ierse muziek. De pub heeft de reputatie het beste muziekpodium van Dublin te zijn. Je bent er niet de enige toerist! Adres: 20 Bridge Street Lower, Dublin 8, op een korte wandeling van Christchurch Cathedral en de Guinness-brouwerij.

'503299' door pkoelewijn '503299' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

De klokketoren van...

pkoelewijn

Het Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I. Er zijn ongeveer 17000 studenten. Bekende studenten waren Oscar Wilde en Bram Stoker. Op de foto de Campanile. Het bijgeloof wil dat je als student niet hieronderdoor wilt lopen, want als je het wel doet zak je voor je volgende examen. Op het terrein zag je wel wat fietsen maar langniet zoveel als bij onze Nederlandse universiteiten. Voor de toerist is vooral de bibliotheek meer dan het bezoeken waard.