Munster

'450973' door neretslok '450973' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Glengariff

neretslok

Glengariff aan de zuidwestkust van Ierland. Groot is het niet, zoals veel Ierse plaatsen. Van hieruit vertrekt de boot naar het eilandje voor de kust, waar zich mooie tuinen bevinden. Onderweg kom je de nodige zeehonden tegen. Het weer is in Ierland vaak grauw (althans zo heb ik ervaren), maar door al die regen is het juist des te groener. Een mooie plek dit, vond ik.

'519204' door neretslok '519204' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Ierse droefheid

neretslok

Glengariff ligt aan het begin van het schiereiland Beara. We maken hier een boottocht naar het eiland Garinish. Tijdens de oversteek zien we overal zeehonden. Lui liggen ze op de rotsen in de regen. Ze kijken droef, zo droef als het Ierse weer!!

'265978' door Lione Kolsteren '265978' door Lione Kolsteren

IerlandMunster

IerlandMunster

Vissen in de regen

Lione Kolsteren

Het verkeer (niet te zien) op de doorgaande weg van Killarney naar Cork dendert - in een onafgebroken rij - de boogbrug over het riviertje de Lee het oude kleurrijke centrum van Macroom binnen. De visser heeft daar geen boodschap aan. Hij staat heerlijk rustig te vissen. In de stromende regen, dat wel! (en wij dus ook zeiknat!!).

'523458' door neretslok '523458' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Valentia Island

neretslok

Nadat we St. Finians Bay hebben verlaten (zie mijn gisteren geplaatste blog ' Het einde van Europa'), hebben we eerst dit prachtige uitzicht op Valentia Island. Een tot dusver niet zo bekend eiland, dat aan populariteit wint. Niet in de eerste plaats omdat het een uitvalbasis is voor de Skellig Islands. Maar ook omdat het op dit tien kilometer lange en vier kilometer brede eiland heerlijk touren en wandelen is, met veel fraaie uitzichtpunten: Bray Head en Fogher Cliffs bijvoorbeeld, waar je hoog op de kliffen staand diep de zee in kijkt. Het eiland is heuvelachtig, met kleine weggetjes, waar absolute rust heerst. Er zijn ook de nodige archeologische vindplaatsen.

'363173' door adelheid '363173' door adelheid

IerlandMunster

IerlandMunster

Dingle peninsula

adelheid

Een prachtige baai aan de noordkant van de Dingle peninsula. Grappig om hier de grote golven te zien, met aan de overkant van het water het plaatsje Ballinrannig.

'503514' door neretslok '503514' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Glengariff

neretslok

Glengariff ligt aan het begin van het schiereiland Beara. Het heeft een alleraardigst haventje, waar we nagenoeg de enige passanten zijn. We maken een boottocht naar het eiland Garinish., een paar kilometer voor de kust. Tijdens de oversteek zien we overal zeehonden. Lui liggen ze op de rotsen in de regen. Op het eiland zelf zijn botanische tuinen. De mooiste vinden we de Italiaanse tuin. Je waant je in Toscane. We wandelen wat op dit kleine groene eiland. De flora is bijna subtropisch te noemen. En, zo lezen we even later, dit eiland schijnt door zijn beschutte ligging en de bomen en planten die hier zijn geplant een eigen micro-klimaat te hebben: bijna subtropisch. Glengariff zelf ligt er heel Iers, en dus een beetje herfstachtig, bij.....

'520286' door neretslok '520286' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Ross Castle

neretslok

Ik ga maar eens een beetje reclame maken voor Killarney. Deze vriendelijk aandoende stad in het zuidwesten van Ierland is een toeristentrekpleister van formaat. Van oudsher komen hier de toeristen al. Dat is niet zonder reden. De meren van Killarney zijn van een ongekende schoonheid: Lough Leane, Muckross Lake en Upper Lake, allemaal omzoomd door beboste hellingen. Verder heb je hier de Torc Watervallen. Muckross House is een 19e eeuws landhuis dat een bezoek zeker waard is. Even buiten de stad liggen de overblijfselen van Ross Castle. Hier starten de rondvaarten over het meer. Killarney heeft een leuk stadscentrum om doorheen te wandelen en ook in de omgeving, waar het Nationale Park is, zijn mooie trails. Op de foto Ross Castle. Het is somber weer, we hadden veel regen – ook op de foto -, maar zoals de Ieren zeggen: ‘ That’s Ireland, je krijgt hier regen, afgewisseld met een bui’.

'530380' door marjolijn '530380' door marjolijn

IerlandMunster

IerlandMunster

We part from all we..

marjolijn

Ierland heeft zo’n 4,5 miljoen inwoners. In 1840 waren dat er nog 8 miljoen, maar door het mislukken van de aardappeloogsten in de jaren 1845-1850 stierven meer dan een miljoen Ieren van de honger, de zogenaamde Great Famine/An Gorta Mór, en miljoenen anderen emigreerden, of werden gedeporteerd, in de periode 1848-1950 zo’n 6 miljoen! Met een andere verdeling van het aanwezige voedsel had er geen honger hoeven heersen, maar Ierland was een wingewest van Engeland. In New Ross ligt een replica van de Dunbrody, een driemaster waarmee emigranten naar Amerika voeren, in erbarmelijke omstandigheden. Er brandt ook een vlam met vuur overgebracht van de eeuwige vlam bij het graf van president John F Kennedy, telg uit een Ierse emigrantenfamilie, en er is een lijst met namen van mensen die vanuit New Ross vertrokken. Ook zag ik dit vers uit een gedicht van de Ierse dichter Thomas Moore: As slow our ship her foamy track Against the wind was cleaving, Her trembling pennant still looked back To that dear isle ’t was leaving. So loath we part from all we love, From all the links that bind us; So turn our hearts, as on we rove, To those we ’ve left behind us! Voor meer info over de Dunbrody Famine Ship Experience: zie www.dunbrody.com

'506451' door neretslok '506451' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Glengariff

neretslok

Glengariff is een klein dorpje dat aan het begin van het schiereiland Beara ligt. Het heeft een alleraardigst haventje, van waaruit je een boottocht naar het eiland Garinish, twee kilometer verderop kunt make. Tijdens de oversteek zie je de zeehonden, die lui op de rotsen liggen. Op het eiland zelf zijn botanische tuinen. De mooiste is ongetwijfeld de Italiaanse tuin. Garinish is een klein groen eiland waar de flora bijna subtropisch is te noemen. Dit eiland schijnt door zijn beschutte ligging en de bomen en planten die hier zijn geplant een eigen semi-subtropisch micro-klimaat te hebben. Glengariff en Garinish: een bezoekje meer dan waard.

'503355' door neretslok '503355' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Ross Castle

neretslok

De Engelsen hebben er een mooi woord voor: gloomy. Naargeestig, duister, somber. Dat is wat dit beeld wel een beetje oproept. Het is Ross Castle, nabij de stad Killarney, aan het Lough Leane. Je kunt hier bootjes huren en op het meer varen. Het kasteel dateert van ongeveer 1490. Dan Brown noemt het ook in zijn boek de Da Vinci Code. Het inspireert dus blijkbaar wel!!

'531065' door marjolijn '531065' door marjolijn

IerlandMunster

IerlandMunster

Passende kleding

marjolijn

Ierland staat bekend als een land waar veel regen valt. Zelf heb ik daar weinig van gemerkt, we hadden overwegend droog, zonnig weer, met uitzondering van de eerste en laatste dag. Dan ziet alles er wel wat saai en grijs uit. Gelukkig hebben de Ieren daar wat op gevonden, ze leven zich helemaal uit als ze hun huizen schilderen, geen kleur is dan te gek. Dit kleurige straatje vind je in Kinsale, een havenplaatsje vlak bij Cork. Het hele stadje ziet er zo kleurig uit. Pas toen ik thuis de foto goed bekeek zag ik dat de inwoners/bezoekers(?) hun kleding hierop hebben aangepast.

'352737' door adelheid '352737' door adelheid

IerlandMunster

IerlandMunster

Kleurtjes Kinsale

adelheid

Het landschap van Ierland is groen, groen en nog eens groen. De dorpjes daarentegen zijn zeer kleurrijk en vele huizen hebben vrolijk geverfde deuren en muren, zoals in dit straatje in Kinsale aan de zuidkust.

'281502' door Lione Kolsteren '281502' door Lione Kolsteren

IerlandMunster

IerlandMunster

Italian garden

Lione Kolsteren

In het uiterste zuidwesten van Ierland ligt, nabij Glengarriff (beginpunt van de Ring of Beara) vóór de kust het eilandje Garinish. Bijna het hele eilandje is omgetoverd tot botanische tuinen, waar het prima wandelen is. Een echte blikvanger is de Italiaanse tuin. Het regende pijpenstellen toen ik deze foto nam, maar desondanks heeft het ook dan iets echt Italiaans.

'450466' door neretslok '450466' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Molly Sullivan

neretslok

In Releigh, tussen Glengariff en Kenmare (Kerry, Ierland), ligt op een mooi uitzichtpunt deze 200 jaar oude cottage/boerderij. Het was ooit het domein van de weduwe Molly Sullivan en haar zeven kinderen. Het is nu prachtig gerestaureerd en er is een visitor centre waar je ' de simpele manier van leven op het Ierse platteland van voor de moderne tijd kunt ervaren'. Ons ging het om het huisje en het uitzichtpunt, want we hadden nog een lange rit voor de boeg.

'503221' door neretslok '503221' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Nogal groen

neretslok

Toen wij door Ierland reisden was het ongeveer hetzelfde weer als het weer dat wij vandaag in Nederland hebben. Voordeel is wel dat alles heel groen is. Veel soorten groen zelfs. Maar altijd was er nevel, mist of motregen, wat het landschap ook wel iets mysterieus geeft. Dit was in de omgeving van Bantry in het zuidwesten.

'286199' door Lione Kolsteren '286199' door Lione Kolsteren

IerlandMunster

IerlandMunster

Irish green

Lione Kolsteren

Nee, turquoise landschappen ben ik niet tegen gekomen in Ierland. Ierland is groen, groener dan groen soms. Dit is op het relatief onbekende schiereiland Dingle, in het uiterste zuidwesten. Koetjes erbij, kan het landelijker?

'394659' door johnarts '394659' door johnarts

IerlandMunster

IerlandMunster

Keltisch kerkhofje...

johnarts

Ierland, het land waar de tijd stil lijkt te staan. Het land van de prachtige, woeste kusten en de glooiende, groene heuvels. Het land met prachtige wolkenluchten. Het land met een prachtige historie die nog overal zichtbaar is. Zo ook hier, op dit kleine Keltische kerkhofje, zoals er talloze zijn. Oude, verweerde Keltische kruizen en graven in het zonlicht steken af tegen de naderende donkere lucht. Indrukwekkend.

'508356' door neretslok '508356' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Iers Limburg?

neretslok

Ierland is nogal katholiek. Op zich merk je daar niet zo veel van, maar je ziet wel overal de kleine Mariakapelletjes, zoals wij die ook kennen in katholieke gebieden. Ik vind het wel wat hebben, het fleurt het landschap wat op, die mooie devotie langs de kant van de weg. Foto genomen nabij Portmagee, op weg naar Valentia Island.

'530230' door marjolijn '530230' door marjolijn

IerlandMunster

IerlandMunster

Rock of Cashel

marjolijn

Tijdens een week Ierland hadden we steeds droog zonnig weer, met uitzondering van de eerste dag. Eerste stop na de vlucht op Cork was de Rock of Cashel. Deze burcht (caiseal, of stenen fort) van de koningen van Munster ligt op een ongenaakbare rots boven de vlakte. Ook gezien het druilerige weer leek zwart wit me daarom wel een goede keus voor dit symbool van de macht. De koningen van Munster waren één van de vele koningsgeslachten uit de beginperiode van Ierland, en waren lid van het verbond waaruit de hoge koning werd gekozen. In 450 werd koning Aenghus gedoopt door Sint Patrick, de belangrijkste missionaris van Ierland, persoonlijk. De heilige doorboorde daarbij per ongeluk met zijn bisschopsstaf de voet van de koning, die dacht dat dat zo hoorde bij de doop. Het doopvont werd volgens de legende later de sokkel van het Sint Patrick's kruis, dat hier staat tussen de resten van het fort, een romaanse kapel en een gotische kathedraal (helaas grotendeels in de steigers).

'284244' door Lione Kolsteren '284244' door Lione Kolsteren

IerlandMunster

IerlandMunster

Iers stilleven

Lione Kolsteren

Deze tractor stond er maar triest bij in het landschap. Triest was het ook wel, want het regende pijpenstelen. Maar zo van achter de PC vind ik achteraf dat dit toch wel weer wat heeft. Dit is toch wel Ierland zoals het vaak is: beetje somber, mooi groen, stil en veel ruimte. (op het schiereiland Dingle).

'504151' door neretslok '504151' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Kleur in het landscha

neretslok

Omdat het in Ierland toch wel vaak somber en nat is, moeten de menselijke attributen vaak voor kleur zorgen. Zoals hier op de foto bij Glengariff, in het zuidwesten.

'530614' door marjolijn '530614' door marjolijn

IerlandMunster

IerlandMunster

Strongbow en Aoife

marjolijn

In 1169 riep Dermot MacMurrough, koning van Leinster, de Engelsen te hulp. Dat had hij beter niet kunnen doen, want die wilden zoals bekend daarna niet meer vertrekken. De Engelse graaf van Pembroke, Richard de Clare, beter bekend als Strongbow, trouwde in 1170 met Aoife, de dochter van Dermot, in Christ Church Cathedral in Waterford, dat nu bij de provincie Munster hoort. De exacte reden van de hulpvraag is in de Ierse mist verdwenen, maar Dermot steunde de verliezende kandidaat voor de positie van High King, en had bovendien ene Devorgilla geschaakt, de "Ierse Helena", echtgenote van een andere vorst. Het middeleeuwse Waterford vind je nog terug in wat nu aangeduid wordt als Viking Triangle. Daar zijn Strongbow en Aoife nu in brons vereeuwigd op een pleintje voor de kathedraal.

'447025' door neretslok '447025' door neretslok

IerlandMunster

IerlandMunster

Italian garden

neretslok

Foto nr. 100 al weer, het gaat snel!! Het eilandje Garinish ligt voor de kust van zuidwest Ierland, bij Glengariff. Op dit kleine eiland kun je prima wandelen door de tuinen die er zijn aangelegd. Bijzonder mooi is de Italiaanse tuin, hier op de foto. Mooi, ondanks de regen!!!

'273263' door Lione Kolsteren '273263' door Lione Kolsteren

IerlandMunster

IerlandMunster

Ross Castle

Lione Kolsteren

Het duurde even voordat alle toeristen weg waren, en dat in de stromende regen :-). Maar uiteindelijk lukte het dan toch. Dit is Ross Castle, nabij het stadje Killarney. Een beetje somber staan de restanten overeind, maar somberheid hoort wel een beetje bij Ierland....Achter het kasteel kun je bootjes huren voor een tochtje over de beroemde meren van Killarney.