Leinster

'415915' door JannavEek '415915' door JannavEek

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Muurtjes in het...lan

JannavEek

Een idyllisch plaatje van een typisch Iers landschap. De traditioneel gestapelde Ierse muurtjes zijn vaak honderden jaren oud. Ze zijn gebouwd met stenen die in het veld worden gevonden, nu verweerd en begroeid. Ze geven vorm aan het Ierse landschap. Ik vind ze prachtig .

'388683' door JannavEek '388683' door JannavEek

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Zeehonden in Howth

JannavEek

In de baai van Dublin wemelt het van de zeehonden, en ze zijn nu ook te zien in de haven van vissersplaatsje Howth. De mensen zijn ze gaan voeren, de vissers vooral. Nu liggen ze daar vet en lui te zijn in het geoliede havenwater. Maar ze zijn ook zo leuk ..!

'391736' door JannavEek '391736' door JannavEek

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Vissersdorp bij Dubli

JannavEek

Het leuke vissersdorp Howth ligt maar 15 km buiten Dublin op een schiereiland met dezelfde naam. Howth Head is vereeuwigd in het boek Ulysses van James Joyce, en omvat een bruisend dorpje met een Martellotoren (verdedigingstoren), een vuurtoren en een 12de eeuws kerkje en kerkhof. Het is er goed vis eten!

'545962' door reysigers '545962' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Verrassend wolkendek.

reysigers

Ierse luchten na een frisse regenbui zijn adembenemend mooi. Niet zo vaak heb je hier strakkeblauwe luchten. De blauwe lucht wordt hier opgesierd met prachtige wolken in grijze en witte tinten. En als dan er dan tussendoor een zonnetje schijnt, wordt ook nog een het landschap prachtig opgelicht.

'537712' door reysigers '537712' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Optocht

reysigers

Zo te zien moesten deze koeien nodig gemolken worden, de melkvoorraad is groot. Op een smal landweggetje rijden we rustig rond. Plots voor ons deze optocht. Een boerin brengt in alle rust haar vee van een weiland naar de melkstal . Geeft niet we hebben de tijd!

'325277' door reysigers '325277' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Eikel

reysigers

Hier een klein detail van een standbeeld, zittende aan een waterkant. Zoals je ziet toont hij een eikel en alhoewel een eikel veel betekenissen heeft, is dit een vrucht van de eikeboom.

'281510' door reysigers '281510' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Kerkhof

reysigers

We rijden wat rond in de omgeving van Dublin. Het is al tegen het vallen van de avond en we genieten van al het schone, de rust . Ook liggen hier, waar veel mensen te rusten liggen na vele,vele jaren. Het is al een heel oud kerkhof op een heuvel.Wat zouden deze mensen ons allemaal te vertellen hebben.

'279394' door reysigers '279394' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Tuin van Ierland

reysigers

In Zuidoost Ierland, ongeveer op 30 kilometer van Dublin, ligt één van de mooiste streken van het eiland,de Wicklow Mountains. Het gebergte wordt ook wel 'Tuin van Ierland' genoemd!! De bodem is er rotsachtig, het landschap er schitterend. Gebergten en groene valleien wisselen elkaar af, overal duiken riviertjes op of kleine meren

'530884' door marjolijn '530884' door marjolijn

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Telescoop in de tuin

marjolijn

Eerder plaatste ik al een foto van de tuin van Birr Castle met de grote telescoop die William Parsons, derde graaf van Rosse in zijn tuin liet bouwen. Maar op die foto bleek de telescoop toch wel erg op de achtergrond te staan. Daarom nu een herkansing. William Parsons had een lichtsterke telescoop nodig voor zijn astronomische interesses en liet in 1845 een enorme telescoop bouwen, destijds de grootste ter wereld. De telescoop kreeg daarom de bijnaam Leviathan. Links de lens, die omhoog getakeld moet worden met de lier rechts achter het gebouw. In het bezoekerscentrum is een tentoonstelling/science centre waar je meer te weten kunt komen over de familie en hun wetenschappelijke activiteiten. De foto is vrij vroeg in de ochtend genomen, later brak de zon toch nog door.

'554181' door marjolijn '554181' door marjolijn

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Waterval Birr Castle

marjolijn

Rondreis Ierland mei 2016, we bezoeken daarbij ook Birr Castle. Het kasteel zelf is nog bewoond en alleen op aanvraag te bezoeken, maar de tuinen zijn wel opengesteld voor bezoekers. Naast een stukje formele tuin is het voornamelijk een park in landschapsstijl. Er is een aantal wandelingen uitgezet, maar je komt nauwelijks iemand tegen. In de tuin komen twee rivieren samen, de Camcor en de Little Brosna River. Hier volg ik de River Walk langs deze rivieren, waarbij je, iets van het pad af, ook deze waterval tegenkomt. Eerder plaatste ik al eens een foto van de telescoop die in deze tuin staat, en van de doka van gravin Mary, de echtgenote van de derde graaf van Rosse, in het Science Center bij Birr Castle. (meer info: www.birrcastle.com).

'538102' door reysigers '538102' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Vervallen cottage

reysigers

Zo jammer om te zien dat deze oude cottage er zo bij ligt. We toeren door het Ierse platteland en het valt me op dat, waar wij rondtoeren er maar wenig opgeknapte cottages staan. Misschien moet je daar dan toch meer in het westen of zuidwesten van het land zijn.

'282031' door reysigers '282031' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Begraafplaats

reysigers

In de Wicklow Mountains, de bergen onder Dublin, ligt het historische plaatsje Glendalough. Hier vind je oude overblijfselen van kloosters, begraafplaatsen en een hele hoge ronde toren.

'446619' door Sandral '446619' door Sandral

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Russborough House

Sandral

County Wicklow, tussen Blessington & Ballymore Eustace. Het is het langste huis in Ierland,met een voorgevel van 210 meter en gebouwd tussen 1741 en 1755,met het uitzicht op de Blessington meren en Wicklow Mountain .Er is een mooie kunstcollectie van schilderijen,meubels,wandtapijten,porselein en een mahoniehouten trap.Verder zijn er stucplafonds van de gebroeders Lafranchini te zien en buiten kun je een parkwandeling maken inclusief doolhof. Er zijn alleen begeleide tours met vaste tijden.

'279987' door reysigers '279987' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

De tuin van Ierland

reysigers

In zuidoost Ierland vindt u een van de mooiste nationale parken van Ierland; Wicklow Mountains. Op ongeveer 20 kilometer van Dublin is dit park gelegen. Het park wordt ook wel ‘de tuin van Ierland’ genoemd en deze naam doet het park zeker eer aan. De bodem van het park is zeer rotsachtig maar geeft prachtige landschappen. Gebergtes en valleien wisselen elkaar af en door het hele gebied zijn riviertjes en kleine meren verspreid. Een overweldigende natuur!

'530305' door marjolijn '530305' door marjolijn

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Doka van de gravin

marjolijn

Birr Castle kwam in de 17e eeuw in bezit van de familie Parsons. De leden van deze familie waren geïnteresseerd in wetenschap. William Parsons, derde graaf van Rosse, liet in 1845 een enorme telescoop bouwen, destijds de grootste ter wereld. Hij werd in zijn belangstelling gesteund, ook financiëel, door zijn echtgenote Mary. Zij was een gepassioneerd fotografe. Aanvankelijk fotografeerde ze de telescoop en het werk van haar man, maar later verlegde ze haar aandacht naar andere thema's, waaronder haar gezin. Ze had een donkere kamer, wellicht de eerste in Europa. Je komt hierover meer te weten in het Science Center bij Birr Castle. Ook de tuinen zijn een bezoek waard. (Meer info: www.birrcastle.com).

'281671' door reysigers '281671' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Doorkijkje

reysigers

Even onder de hoofdstad Dublin liggen de Wicklow Mountians. Het is een prachtig, groen en heuvelachtig gebied. Onderweg stop ik bij een oud geveltje welke me een leuk doorkijkje geeft.

'283087' door reysigers '283087' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

De Wicklow Mountains

reysigers

De Wicklow Mountains liggen in het oosten van Ierland, of “Eire”, zoals de Ieren hun land zelf noemen. Wicklow ademt een sfeer van vriendelijkheid uit, en dat geldt ook voor de sympathieke Ierse bevolking.

'272453' door reysigers '272453' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Iers landschap

reysigers

Het midden en oosten van Ierland bestaat uit laagland. Weilanden, heidevelden, moerassen en meren komen hier veel voor .Maar ook de heuvels van de Wicklow. En wat het nog gezelliger maakt, zijn koeien die daar rustig grazen. Een echt Iers landschap.

'281974' door reysigers '281974' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Wicklow National Park

reysigers

De Oostkust van Ierland is één van de meest gevarieerde regio's van het eiland Ierland.Het Wicklow National Park bestaat uit een dramatische wildernis. Het gevariëerde landschap is adembenemend mooi !!!

'282058' door reysigers '282058' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Enkele jaartjes oud

reysigers

Hoe kan een boom zo groeien. Hij is al enkele jaartjes oud en een plek waar veel foto's geschoten worden door de Ieren. Meestal gaan ze daar op staan,zitten of liggen en is het vooral in trek bij verliefde koppels.

'274314' door reysigers '274314' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Rode zonnehoed

reysigers

Het landelijke Kildare is een weldadig stille en ingetogen streek met weids groen, rijke venen, nevelige bossen en lieflijke waterwegen. En overal in deze landelijke idylle liggen mooie bezienswaardigheden, zoals de Japanse Tuin bij de Nationale Stoeterij, de Arcadische Tuinen van Larchil en het majestueuze Russborough House. Ook deze rode zonnehoed waar een Atlanta vlinder nectar uithaalt,zijn daar ruim aanwezig.

'272425' door reysigers '272425' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Niet van vlees en...b

reysigers

Hij is niet van vlees en bloed maar het is een wassenbeeld in het Silverware NewBridge museum of Style . Oprichter William Doyle, inspecteert hier de kwaliteit. Hij is gemaakt van was. Het lijf is gemaakt van kippengaas dat wordt ingevuld met klei. Het hoofd en de handen van het beeld zijn van was. Het allermoeilijkste is het hoofd. En ook het allerbelangrijkst! Als de vorm van het hoofd klaar is, worden de ogen in het hoofd gestopt, het haar gedaan en als laatste schildert men het hoofd met make-up.Ik heb me laten vertellen dat het wel 5 tot 6 weken duurt voordat het haar ingeplant is.

'556340' door marjolijn '556340' door marjolijn

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Tuinen van Powerscour

marjolijn

Volgens veel mensen de mooiste tuinen van Ierland: de tuinen van Powerscourt. Ze zijn bekend vanwege het ontwerp, maar ook vanwege de ligging aan de voet van de Great Sugar Loaf Mountain, een bergtop in de Wicklow Mountains. Van dat uitzicht heb ik eerder al eens een foto geplaatst. Hier kijken we vanaf de kant van de Great Sugar Loaf naar het landhuis. Bij de vijver, het Triton Lake, houden twee beelden van het vliegende paard Pegasus de wacht, het wapen van de familie Wingfield, die het landgoed rond 1730 aanlegde. Achter de vijver leidt een statige Italiaanse trap uit 1874 naar het landhuis in Palladio- stijl. Het landhuis is in 1974 door brand verwoest maar gerestaureerd. De tuinen uit 1730 zijn in 1840 gerestaureerd nadat ze in verval waren geraakt. Ik was hier vorig jaar met Pinksteren, een prachtige zonnige Pinksterdag, Powerscourt ligt niet ver van miljoenenstad Dublin en was met Pinksteren een geliefd uitje, maar de tuinen zijn zo groot dat de drukte niet storend was.

'277439' door reysigers '277439' door reysigers

IerlandLeinster

IerlandLeinster

Ruïne

reysigers

Het is heerlijk om door de Wicklow gebergte van Ierland te rijden. Adembenemende uitzichten met veel en veel groen. Hier en daar een ruïne zoals hier.