Dublin

'481076' door JannavEek '481076' door JannavEek

IerlandDublin

IerlandDublin

Stedentrip Dublin? ga

JannavEek

Op je stedentrip Dublin kun je heerlijk uit gaan waaien aan de kust in vissersdorp Howth. Het ligt maar tien kilometer van Dublin centrum op een schiereiland met dezelfde naam: Howth. Het is gemakkelijk te bereiken. Neem de DART, een snelle stadstrein [metro eigenlijk] vanaf Dublin centrum. Een retour kost €4.70 vanaf Connolly Station, Tara Street of Pearse Station. Iedere 15 minuten gaat er een trein en 25 minuten later stap je uit uit bij de haven van Howth. Alternatief is de bus die ieder half uur gaat, lijn 31 vanaf Connolly Station en ook lijn 31B die doorrijdt naar het eindpunt van het schiereiland, Howth's Summit, vanwaar je bijvoorbeeld via trails langs de kustlijn en kliffen terug kunt wandelen naar de haven. Bustickets koop je in de bus, denk eraan wisselgeld gereed te houden. Howth is een mooi, rustig en wat slaperig vissersdorp. Het heeft een station, haven, leuke winkeltjes en goede restaurants. Vanuit de East- en de West-Pier heb je een schitterend uitzicht op het nabijgelegen eiland Ireland's Eye, de kliffen van Balscadden Bay en op de vuurtoren. Bekijk hoe de vissers hun vangst van de dag binnenhalen en direct verkopen aan de viswinkels en restaurants (goede visrestaurants!), zie de zeehonden in de haven die best dichtbij de wal komen soms. Bewandel Balscadden Road (voorbij de East Pier) welke leidt tot het schrijvershuisje Balscalden Cottage en vergeet daar niet te genieten van het magnifieke uitzicht over Dublin, Howth en de zee. Wandel richting het westen over de kliffen en bekijk Howth Castle en geniet van het uitzicht op Ireland's Eye. Achter de West Pier ligt Claremont Bay, een klein zandstrandje dat met goed weer intensief gebruikt wordt. En op zondag vindt er een Boerenmarkt (Howth Cottage market) plaats. Heb je meer tijd dan kun je een boot nemen naar het nabijgelegen eiland Ireland's Eye om vogels te spotten, er is een vogelreservaat, of om een hele of halve dag met een vissersboot mee te gaan.

'462530' door leon10huurman '462530' door leon10huurman

IerlandDublin

IerlandDublin

Wandelroute van Bray.

leon10huurman

Deze foto is genomen tijdens de wandelroute van Bray naar Greystones. Het is een wandelroute van ongeveer 7 km. Je kan met een trein van Dublin naar Bray reizen en daar uitstappen, vanaf daar loop je de wandelroute en kan je weer in Greystones de trein terug nemen naar Dublin. Zoals je ziet was het een zonnige dag, dit is zeldzaam in Ierland. Helder weer met minimaal aan wolken. Veel Ieren trekken op zo'n mooie dag erop uit en nemen hiervoor een vrije dag op, om te genieten. Tijdens de wandeling kwam ik dan ook nauwelijks toeristen tegen en voornamelijk Ieren. 7 km wandelen lijkt een eitje en ik dacht dat het wel te doen was. Toch was het een pittige wandeling. De paden waren vooral van grind en bedekt met grote losse stenen. Er moeten kleine klimmetjes gemaakt worden, pas op dat je dan niet uitglijd. Dit is zeker een aanrader om een keer te doen, de uitzicht is heel mooi en zeker als je Hollandse landschappen gewend bent dan beland je even in een totaal andere wereld.

'411142' door BenRTravellers '411142' door BenRTravellers

IerlandDublin

IerlandDublin

Beklemmend

BenRTravellers

Eén van de indrukwekkendste plekken in Dublin is ongetwijfeld Kilmainham Goal. Van 1796 tot 1924 verbleven gevangenen hier onder erbarmelijke omstandigheden in tochtige, donkere cellen. Vrouwen, kinderen (de jongste was zeven jaar oud) en mannen werden hier door elkaar met z’n vijven op één cel opgesloten. Elke cel had de beschikking over slechts één kaars, waarmee twee weken moest worden gedaan. Ook werden veel leiders van de vele opstanden in de Ierse strijd om onafhankelijkheid hier gevangen gezet of geëxecuteerd. Een rondleiding door dit sinistere complex geeft een beklemmend beeld van het Spartaanse leven dat zich binnen de dikke muren moet hebben afgespeeld.

'500019' door pkoelewijn '500019' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Long room

pkoelewijn

De oude bibliotheek van het Trinity College bevat de spectaculaire Long Room, die 64 meter lang is. Hier bevinden zich 200.000 boeken die met lange ladders te bereiken zijn. verder vind je er marmeren borstbeelden van geleerden en de oudste harp van Ierland. Zeker het bezoeken waard. Te bereiken via de tentoonstelling "Book of Kells" ( niet gratis).

'501915' door pkoelewijn '501915' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Must see, niet...nood

pkoelewijn

Tijdens je citytrip in Dublin moet je zeker de wijk Temple Bar bezoeken. Het hipste deel van Dublin, dat vlak achter die afschuwelijke kolos van een Bank of Ireland ligt. ( ze moeten alsnog de figuur levenslang geven die de achterkant van dat gebouw heeft ontworpen. Walgelijk). Er zijn veel pubs ( met muziek natuurlijk) en restaurants en er is overdag vaak straattheater. Je kunt ook een tattoo laten zetten, maar dat is niet verplicht.

'502401' door pkoelewijn '502401' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

De long room

pkoelewijn

Iedereen die een bezoek brengt aan Dublin gaat natuurlijk naar het Trinity College. Mijn advies: sla de bibliotheek BESLIST niet over. Je vindt er in de Long Room ( ingang via de tentoonstelling Book of Kells) 200.000 boeken verspreid over twee open etages. De Long Room bevat ook de oudste harp van Ierland (staat op de euro) die waarschijnlijk dateert uit de vijftiende eeuw. De toegang is 10 euro met kortingen voor groepen en 60+ ( dat heet CONCESSION).

'460386' door jusdorange '460386' door jusdorange

IerlandDublin

IerlandDublin

Sunset on the liffey

jusdorange

Mijn favoriete stad is Dublin. Ik heb hier niet alleen naar toe mogen reizen maar ook mogen wonen. Je leert de kleine speciale plekken te herkennen in een stad en soms kom je dit soort momenten tegen. Als het dan ook nog lukt dat op de foto vast te leggen kan ik daar echt van genieten. Deze foto is genomen vanaf de O'connel bridge. Als je goed kijkt zie je nog net de H'penny bridge

'409967' door PleunGroeneveld '409967' door PleunGroeneveld

IerlandDublin

IerlandDublin

Sphere Within Sphere

PleunGroeneveld

Dit beeld met de naam Sphere Within Sphere is al eens gesignaleerd door RR Gerrit Gaspedaal, ware het niet dat deze niet in Vaticaanstad is gefotografeerd maar in Dublin. Deze vreemde gouden metalen bol midden op het terrein van Trinity College Vier meter in doorsnee. Mysterieus apocalyptisch modern kunstwerk van Arnaldo Pomodoro (die naam verzin je niet) genaamd Sfera con Sfera (Bol in Bol). Opengereten zwartgouden wereldbol van waaruit een kleinere lijkt te ontspruiten. Of juist is ingeslagen... Symbolisch? Verklarend? Voorspellend? Waarschuwend? Ronddraaiend en bron van gefluister. Er staan er nog 9 op diverse (strategische?) plaatsen in de wereld (Washington, Dublin, Teheran?). Illuminati zouden betrokken zijn. De onderwereld. Wat is de connectie met de gesloten Pauselijke Staat? Men speculeert over een Nieuwe Wereld Orde. Maar niet hardop. Geheim verbond tussen hogere machten en sinistere aardse zielen? Wie zijn die schimmen achter de schermen? De onzichtbare werkelijke machthebbers. Tenminste op termijn? Of nu al? Wie weet wat? Wie wil wat weten, Wie mag wat weten... Bron: Gerrit Gaspedaal Nog een wetenswaardigheid: Trinity college heeft een fantastisch mooie bibliotheek

'504646' door JannavEek '504646' door JannavEek

IerlandDublin

IerlandDublin

The Brazen Head

JannavEek

Een plek met historische waarde: de geschiedenis van Dublin's oudste pub The Brazen Head gaat terug tot 1198. Het was een favoriete plek van James Joyce, zegt een gedenkplaatje bij de deur . En een legende verhaalt van Robin Hood die deze pub aandeed. We hebben iets gegeten met live muziek van traditionele Ierse muziek. De pub heeft de reputatie het beste muziekpodium van Dublin te zijn. Je bent er niet de enige toerist! Adres: 20 Bridge Street Lower, Dublin 8, op een korte wandeling van Christchurch Cathedral en de Guinness-brouwerij.

'503299' door pkoelewijn '503299' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

De klokketoren van...

pkoelewijn

Het Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I. Er zijn ongeveer 17000 studenten. Bekende studenten waren Oscar Wilde en Bram Stoker. Op de foto de Campanile. Het bijgeloof wil dat je als student niet hieronderdoor wilt lopen, want als je het wel doet zak je voor je volgende examen. Op het terrein zag je wel wat fietsen maar langniet zoveel als bij onze Nederlandse universiteiten. Voor de toerist is vooral de bibliotheek meer dan het bezoeken waard.

'500072' door pkoelewijn '500072' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Pub

pkoelewijn

Het stadsbeeld in Dublin wordt bepaald door een groot aantal pubs die in de zomer worden opgesierd door fantastisch mooie hanging baskets. Heb ze eens goed bestudeerd, maar ze worden allemaal automatisch bewaterd via kleine slangetjes. In de pubs wordt de innerlijke mens bevochtigd door Guinness en Jameson Whiskey. Daar komen geen slangetjes aan te pas.

'393298' door BenRTravellers '393298' door BenRTravellers

IerlandDublin

IerlandDublin

Ha'penny

BenRTravellers

De Ha'penny Bridge is misschien wel de bekendste brug van Dublin. Het gietijzeren gevaarte verving in 1816 de veerpont, die voetgangers van de ene naar de andere kant van de Liffey bracht. De eigenaar verwierf het recht om tol te heffen voor elke voetganger die de brug wilde oversteken. De prijs van de veerpont werd uiteindelijk ook de tolprijs voor de brug, een halve penny. In de volksmond ontstond daarom al snel de koosnaam Ha'penny Bridge in plaats van de echte naam, Wellington Bridge.

'543530' door JoshuaX '543530' door JoshuaX

IerlandDublin

IerlandDublin

Powerscourt, de...hoo

JoshuaX

Een half uur ten Zuiden van Dublin glijdt de hoogste waterval van Ierland als een sluier 121 meter van een hoge rots. Het is echter de hele omgeving waarin de waterval zich bevindt, die dit echt een uitzonderlijk mooie plek maakt. Duizenden varens, beboste hellingen, rotswanden, een klein riviertje en grote rotsblokken met mooie vormen rondom de poel onder aan de waterval. De waterval ligt op het Powerscourt Estate, waar ook de meer toeristische Powerscourt House & Gardens onderdeel van uitmaken. Maar deze plek is puur natuur, ligt 6 kilometer verderop en is erg rustig. Bijna alle toeristen beperken zich tot de House & Gardens. Je kunt hier een korte wandeling langs het riviertje maken, tussen de bomen, langs vele varens, met zicht op de lange sluierwaterval tussen de boomtakken door. Via keien in het riviertje kun je al springend oversteken als je zin in een avontuurtje hebt. Daarna de rotsblokken onder aan de waterval beklimmen en kijken hoe het water ver boven je naar beneden komt vallen. Het is eenvoudigweg genieten van deze verrassende en bijzondere plek.

'536267' door JannavEek '536267' door JannavEek

IerlandDublin

IerlandDublin

De bruggen over de...

JannavEek

Op weg naar de Temple Bar passeren we Grattan Bridge over de Liffey rivier. Deze is sfeervol verlicht. Net als de volgende, de Millennium Bridge, en de Ha'penny Bridge daarna. Even omlopen voor de rivier en de bruggen voordat je de pub induikt is de moeite waard!

'335167' door kokkeeri '335167' door kokkeeri

IerlandDublin

IerlandDublin

Honger en ellende

kokkeeri

Sinds eind jaren '90 vind je op de rand van het pas gerenoveerde, nu erg aantrekkelijke, Docklands in Dublin een herdeinkingsmonument voor de Grote Hongersnood in de periode 1845 - 1852. Een erg mooie en indrukwekkende groep standbeelden vormt samen the Famine Memorial. De expressie op de gezichten van de standbeelden maakt bijna iedere bezoeker stil. Echt een bezoekje waard (zie tips: http://www.columbusmagazine.nl/europa/ierland/dublin/reisreporter/tip/17868/indrukwekkend_monument.html)

'532400' door Estherlangeslag '532400' door Estherlangeslag

IerlandDublin

IerlandDublin

Dublin: Wat te doen..

Estherlangeslag

Ze zeggen dat je wanneer je naar Ierland gaat je zeker 2 dingen gaat meemaken. 1. Hoe vriendelijk de Ieren zijn. 2. Een onbepaalde hoeveelheid regen. Bij een stedentrip naar Dublin kom je al snel de eerste categorie tegen, je vindt ze op iedere hoek van de straat! Gelukkig had ik wat meer moeite met het vinden dan de 2e categorie, maar tijdens het uitstapje buiten het city centre kwamen daar dan toch de regenwolken aan zetten. Ook dan is het nog steeds goed te doen om het rondje Howth te lopen op het schiereiland. Alleen het uitzicht op Dublin met daarvoor de Bay of Dublin kan dan verdwijnen. Maar dat mag de pret niet drukken. Neem ook dan zeker de tijd om te genieten van deze omgeving in het echte Ierse weer!

'462934' door JMoerkens '462934' door JMoerkens

IerlandDublin

IerlandDublin

Somewhere in Dublin

JMoerkens

Dublin is een verrassend leuke stad voor een korte trip. Hoewel je er geen enorme trekpleisters of attracties hebt, is de sfeer bijzonder en uniek. Een wandeling door de straten, een Guinness in de pub, een Jameson-whiskey-proeverij in de brouwerij, genoeg te genieten! Deze foto maakte ik op een binnenpleintje waar ik op uit kwam tijdens het (prettig) verdwalen in de straten van Dublin...

'514845' door robgreeve '514845' door robgreeve

IerlandDublin

IerlandDublin

Powerscourt House

robgreeve

Tijdens onze weekend trip in Dublin hebben we een uitstapje gemaakt naar Powerscourt House. Het is een groot landgoed, ca 19 ha, met schitterende tuinen en een 13e- eeuws kasteel. Op het landgoed is tevens een golfbaan aanwezig met daarbij een hotel. Een wandeling door de tuin zou ik iedereen aanbevelen.

'408486' door noiram '408486' door noiram

IerlandDublin

IerlandDublin

Zelf je biertje...tap

noiram

Dublin staat bekend om de vele bruine kroegen. Het uitgaansleven is wereldberoemd. In de cafés hebben sommige tafels hebben een of twee biertappen met tellertjes, zodat je je eigen bier kunt tappen. Weet je niet hoe dat moet, geen nood, want ook een gebruiksaanwijzing ontbreekt niet.

'346840' door Daniellavisser '346840' door Daniellavisser

IerlandDublin

IerlandDublin

Kilmainham Gaol in...

Daniellavisser

Deze foto is bewerkt met photoshop. In dit geval, vond ik dit een mooie toevoeging voor de foto. Zo komt de sfeer van de oude gevangenis nog beter naar voren. Maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Deze gevangenis bevind zich in een buitenwijk van Dublin. Het is niet alleen bijzonder om te zien ( zowel van binnen als van buiten ) maar de bijbehorende verhalen maken het geheel nog interessanter. Een leuk weetje : de videoclip van U2 - A celebration, is hier opgenomen.

'541444' door JBussers '541444' door JBussers

IerlandDublin

IerlandDublin

Liffey (An Life)

JBussers

De beroemdste brug over de Liffey is toch wel de Ha'penny Bridge. De brug waar tol moest worden betaald ( een halve penny). Als je in de buurt bent van deze brug moet je zeker een kijkje gaan nemen. En ik kan je zeker aanraden om dit te doen met zonsondergang (tenminste als de zon schijnt in Dublin)

'553242' door aticketto '553242' door aticketto

IerlandDublin

IerlandDublin

Ha'penny Bridge

aticketto

De Ha'penny Bridge is een gietijzeren voetgangersbrug over de Liffey in Dublin die in 1816 werd gebouwd. Officieel heet hij de Leffey Bridge en zijn bijnaam dankt de brug aan zijn geschiedenis. Je moest namelijk een halve Penny betalen om deze brug over te mogen steken. De brug werd geopend in 1816 en was tot 2000 de enige voetgangersbrug over de rivier. De brug werd tussen 2001 en 2003 gesloten voor een grondige renovatie. Bijgelovigen mijden de brug liever want het renovatiewerk werd uitgevoerd door Harland and Wolff, ook de bouwers van de Titanic… Deze brug is het symbool van Dublin en er steken dagelijks een kleine 30.000 mensen gratis de brug over.

'504626' door pkoelewijn '504626' door pkoelewijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Phoenix Park

pkoelewijn

Als je tijdens je stedentrip in Dublin zin hebt in een half dagje in het groen, dan kan ik je aanbevelen om naar het Phoenix park te gaan, het grootste ommuurde stadspark van Europa. Je kunt er met de bus heen en ter plaatse een fiets huren. Er zijn 14 km fietspaden. Je vindt er onder andere de Dublin Zoo die dateert uit 1830. De befaamde MGM-leeuw komt er vandaan. Deze foto is op een vroege zaterdagmorgen gemaakt naast het Pauselijke Kruis, dat herinnert aan de mis die hier in 1979 voor 1 miljoen gelovigen werd opgedragen door Paus Johannes II.

'292949' door rai '292949' door rai

IerlandDublin

IerlandDublin

Uitwaaien aan de kust

rai

Op een half uurtje met de trein vanuit Dublin centrum kom je aan in een buitenwijk van Dublin, hier kun je lekker uitwaaien aan de kust van Dublin.