Connemara NP

'540600' door sidonius '540600' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Turf

sidonius

Eén van de dingen die mij zeer verraste in West Ierland waren de turfvelden. Het feit dat er in de veengebieden nog turf wordt afgegraven, gedroogd en ook nog gestookt verbaasde mij. Turf is gedroogd veen dat als brandstof kan worden gebruikt. In Nederland zijn de oude veengebieden in Oost Groningen en Drenthe bekend. Met de komst van steenkool in de 19e eeuw en later aardgas verdween in Nederland de turfwinning, het was als brandstof niet meer nodig. In Ierland wordt het dus nog gebruikt, we zagen naarmate we meer naar het noorden gingen steeds meer turfwinningsgebied in Connemara en Donegal. Als gevolg van de hoge olieprijzen en de economische crisis zijn meer mensen weer turf gaan stoken. Voor ons is dit iets uit een vrij ver verleden.

'533862' door CBurgstad '533862' door CBurgstad

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Kylemore Abbey

CBurgstad

Het schiereiland Connemara biedt heel veel natuurschoon met afwisselend ruige bergen, boerderijtjes, hoogveenvlaktes met uitgestrekte turfvelden, meren en stroompjes. Als je door deze streek rijdt, gaat de geschiedenis van Ierland pas echt leven, vooral als je specifieke Ierse muziek opzet die vertel over de moeilijke jaren in de 19e eeuw. In dit gebied ligt ook het mooie landhuis Kylemore Abbey dat sinds 1920 het thuis is voor een aantal Benedictijner nonnen. De tuin die bij het landhuis hoort en op enige afstand ligt, is een oase van schoonheid en rust. De wandeling tussen de tuinen en het landhuis is heerlijk om te doen.

'534412' door CBurgstad '534412' door CBurgstad

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Connemara

CBurgstad

Connemara, in het noord-westen van County Galway, is het romantische hart van het westen van Ierland. Het is een hard land van drassige velden, uitgestrekte veenmoerassen, bergen en wilde kusten. Het leven is er niet makkelijk. Als je de geschiedenis van Ierland een beetje kent, met de verhalen over de armoede, de honger als gevolg van de jarenlange aardappelziekte enz. dan komen deze verhalen tot leven in dit landschap. Zeker met de wat donkere, grijze lucht boven dit landschap. Maar ondanks dat alles (of juist daardoor) is het prachtig om door heen te reizen en kunnen wij er maar geen genoeg van krijgen.

'532132' door CBurgstad '532132' door CBurgstad

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

44 tinten groen

CBurgstad

Het westen van Ierland staat bekend om zijn natuurschoon en we rijden door de Connemara, de Burren en de beroemde Ring of Kerry over één van de schiereilanden. De Connemara is een dunbevolkte streek met afwisselend ruige bergen, boerderijtjes, hoogveenvlaktes, uitgestrekte turfvelden, meren en stroompjes. Hier proef je nog de bittere geschiedenis van Ierland van de moeilijke jaren in de 19e eeuw met de hongersnood als gevolg van de aardappelziekte. Miljoenen Ieren stierven van de honger of emigreerden om de ellende te ontlopen. In de Connemara ligt ook Kylemore Abbey, thans het bezit van een groep Benedictijner nonnen. In de omgeving is het heerlijk wandelen en geniet je volop van de 44 tinten groen die Ierland ons biedt, afgewisseld door de roze bloemen van de rododendronstruiken.

'547862' door sidonius '547862' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Paradijsje langs...Co

sidonius

We rijden van Galway naar Westport in West Ierland. Hoewel we een groot deel van de Wild Atlantic Way volgen, vanuit Cork in het zuidoosten tot aan Donegal in het Noordwesten, steken we hier een stuk binnendoor. Zo hebben we het meest afwisselende landschap, van de rif kusten tot en met de lieflijke en soms ook ruige stukken binnenland. We volgen vanuit Galway de N59 naar het Westen, en slaan bij Maam Cross rechtsaf naar de R 336. Er ontvouwt zich een prachtig landschap van heuvels, meren, riviertjes, bloeiende bloemen, een klein paradijsje. En we komen niemand tegen, afgezien van twee keer een local en wat schapen. In de verte uitzicht op de bergen van het Connemara Nationaal Park, dat iets meer naar het westen ligt. Dat hebben we nog in het vooruitzicht.

'493148' door Sandral '493148' door Sandral

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Roundstone

Sandral

Een dagje rijden door Connemara N.P. Helaas werkt het weer niet helemaal mee. Jammer,want dat zou hier extra mooi zijn. Deze streek ziet er weer heel anders uit.Heuveliger,met veel binnenmeertjes en riviertjes,begroeid met lage struiken en veel mos en de kleuren zijn intenser. De huizen zijn hier groter en mooier gelegen.Hier zou ik best willen wonen. Jammer dat er weinig plaats is om even te stoppen,dus je rijdt snel aan de mooie plekjes voorbij. Gezellige pubs,waar je kunt eten,zijn er hier niet veel,dus dat doen we aan de kust in Roundstone,zo'n typisch schilderachtig Iers stadje aan de kust.

'559205' door manuele '559205' door manuele

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Maunturk Mountains

manuele

Oscar Wilde had het bij het rechte eind toen hij Connemara een "wilde schoonheid" noemde .. Het wilde achterland in het westen van Ierland is een betoverende plek. Toen we de "loop" reden rond Connemara NP kwamen we dit idyllische eilandje tegen, gelegen aan de voet van de Maunturk Mountains. Het zou kunnen zijn dat het water een uitloper is van de Killary Harbour, één van de 3 fjorden van Ierland, die door Connemara NP loopt, maar dat weet ik niet zeker .. De loop die we reden, is de Green Road, die onder de fjord loopt, via Clifden en Roundstone.

'549084' door sidonius '549084' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Turf!

sidonius

In Ierland wordt in het arme westen nog op turf gestookt. Ik was verbaasd bij de eerste aanblik van dit tafereel in het landschap: er zal toch geen turf meer gestoken worden? Maar wel, dus. En in het gebied van het Connemara NP en meer noordelijk aan de westkust kom je deze turfvelden nog volop tegen. In juni wordt de turf afgegraven en vervolgens in rijen te drogen gelegd. Wij waren er eind augustus, de tijd dat de turf voldoende gedroogd was om in zakken te worden gestopt en afgevoerd. We hadden de indruk dat het geen industrie meer is, en voor een deel wellicht illegaal. Turfverzamelaars wilden absoluut niet op de foto. Hoe dan ook, ik vond het een fascinerend beeld anno 2016.

'551119' door sidonius '551119' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Connemara...visserspa

sidonius

Connemara is een nationaal park in het midwesten van Ierland. Een gebied met bergen, heuvels, veen, meertjes en riviertjes. Gewild bij vissers die hier graag een hengeltje uitgooien. Op de foto zie je drie stenen steigertjes die speciaal voor vissers en vissersbootjes zijn aangelegd. Achter mij (dus niet op de foto) staat een huisje waar vissers kunnen schuilen of hun spullen kunnen opbergen. Jammer dat er op het moment dat ik langskwam geen visser op een steiger stond...

'565547' door sidonius '565547' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

De meren van Connemar

sidonius

West Ierland beantwoordt aan het algemene beeld van Ierland als een groen, landelijk, dunbevolkt land waar het veel regent en vaak mistig is. Dat is dan ook weer de charme ervan: hier tref je een stukje authentiek Ierland buiten de gebaande paden. Er wordt nog Gaelic gesproken, het oorspronkelijke Iers. Veel toeristen tref je hier niet aan; de enkele reiziger die we tegen kwamen was een Ier uit Cork die hier vakantie kwam vieren. Het is zijn geboortegrond. Oorspronkelijk behoorde Connemara, met zijn bergen, meren, visvijvers en veengebieden tot het landgoed van het bekende kasteel Kylemore Abbey. Sinds 1980 is het een nationaal park. In de zomer worden er wandelingen en excursies georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum bij Letterfack. Er zijn ook bewegwijzerde wandelroutes die je zonder gids (botanicus) kunt lopen. En: wij hadden daar geen regen en geen mist, dus dat kan ook (in september).

'558866' door manuele '558866' door manuele

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Connemara NP

manuele

Connemara NP ligt in county Galway; het is 30 km2 groot en omvat de Maunturk Mountains met zijn Twelve Bens (Benbaun, Bencullagh, Benbrack en Muckanaght zijn er 4 van). Wij zijn er in een "loop" rond gereden : vanuit het dorpje Cong waar ook een 12de eeuwse abdij met hoogkruisen te bezichtigen is, langs een ruige en kronkelende kustweg naar boven, tot het stadje Clifden in het uiterste westen en zo terug naar beneden. Op de terugweg weer een kruipende en slingerende tocht, heel fijn voor de bijrijder maar diegene achter het stuur moet er echt wel zijn aandacht bij houden want de Ieren, ook al zijn ze met niet zovelen op de weg, rijden toch erg stevig door : op grote delen van de weg mag je zelfs 100 km/u rijden! Je krijgt in ieder geval een heel mooi beeld van het echte, ruige Connemara, al is het volgens mij ook erg de moeite om er te voet doorheen te trekken!

'1111177' door marjolijn '1111177' door marjolijn

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Romantiek en tragedie

marjolijn

Het coronavirus maakt reizen voorlopig onmogelijk, maar vroeger kon een ziekte op reis je ook fataal worden. Afgelopen najaar bezocht ik in Ierland Kylemore Abbey, een landgoed met een geschiedenis van romantiek en tragedie. Kylemore Abbey werd gebouwd door Mitchell Henry voor zijn vrouw Margaret. Tijdens hun huwelijksreis in Connemara werd Margaret zo verliefd op dit gebied, dat Mitchell een stuk land kocht en er een landhuis op bouwde. Helaas heeft Margaret er niet lang van kunnen genieten, in 1874 liep ze op reis in Egypte dysenterie op, een ziekte waar destijds nog geen remedie tegen bestond, ze stierf op 45-jarige leeftijd. In 1920 werd het landhuis een klooster voor Benedictijnse nonnen. Zij hadden hier van 1923 tot 2010 een internationaal meisjesinternaat, en ook nu wonen er nog nonnen die zich richten op het beheer van huis en tuin. De abdij ligt prachtig aan een meer en de Victoriaanse ommuurde tuin is zeker de moeite waard, maar het is een flinke publiekstrekker, niet echt een bestemming buiten de gebaande paden.

'976430' door Ageeth '976430' door Ageeth

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

De bergen van...Conne

Ageeth

Als je Ierland bezoekt, moet je als het even kan ook Connemara NP bezoeken. Daar hoort een bezoekje aan Clifden bij. Leuk stadje. Je kunt vanuit Clifden de grote weg naar Galway nemen, neem even een blokje om via Ballyconneely en Roundstone te rijden. Heel mooi stukje Ierland.

'1102953' door marjolijn '1102953' door marjolijn

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Turf

marjolijn

Drie jaar geleden maakte ik in het voorjaar een reis door het oosten van Ierland, op dat moment geel van de bloeiende gaspeldoorn. Toen besloot ik al nog een keer naar Ierland te gaan, maar dan naar het westen en in het najaar. Inmiddels ben ik een weekje terug na die reis. Hier zomaar ergens onderweg in Connemara, een fotostop vanwege de turf, in Ierland nog steeds gebruikt als brandstof. Dit achterland van Galway is een dun bevolkt gebied bezaaid met meren, veengebieden en bergen. Hoewel september geldt als goede, droge, reistijd, zat het weer niet echt mee. Ik zou voortaan toch de voorkeur geven aan het voorjaar.

'859555' door sidonius '859555' door sidonius

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Botenhuisje in...West

sidonius

Tijdens onze rondreis langs de Wild Atlantic Way verbleven we een paar dagen in Westport, halverwege Connemara en Donegal. Een heel leuk authentiek Iers kustplaatsje met een gezellige kern. Wij verbleven in B&B/Pub The Helm aan de haven. Die ligt in een diepe baai, die vanwege het getijverschil bij laagtij helemaal droog komt te liggen zoals bij ons in het Waddengebied. De boten liggen soms meters dieper dan de kade. Dit idyllische hoekje troffen we tijdens een avondwandeling. Westport is een uitstekende uitvalsbasis om Connemara National Park te verkennen, en naar het eiland Achill te gaan. PS: Westport ligt in County Mayo en niet in Connemara NP, maar ik kon geen andere regio aanklikken die een beetje in de buurt komt.