Achill Eiland

'447689' door anne20 '447689' door anne20

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Achill Island

anne20

Mooi rustig water en een mooie omgeving op Achill Island in Ierland. Deze plek kwamen we tegen tijdens het rijden van de Wild Atlantic Way in een van de kleine dorpjes.

'542233' door sidonius '542233' door sidonius

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Deserted village...Sl

sidonius

Slievemore is de naam van wat de Ieren ' the deserted village' noemen. Het bestaat uit een tiental ruïnes van wat ooit arbeidershuisjes waren. Het verhaal is bizar. Als gevolg van een aardappelziekte waren de aardappeloogsten van 1845, 1846 en 1848 totaal mislukt. Met als gevolg een grote hongersnood die vooral West Ierland trof. Het dorpje Slievemore werd totaal verlaten. De huidige ruïnes zijn de stille getuigen van deze ramp voor Ierland. De bevolking van het land nam met de helft af, 2,5 miljoen mensen. Een kwart (meer dan een miljoen) stierf van de honger en eveneens een kwart emigreerde, vooral naar de Verenigde Staten. Als je dit weet en Slievemore bezoekt maakt dat veel indruk. Slievemore ligt op het Achill Island, dat je over een brug kunt bereiken. Het eiland heeft in het zuiden prachtige klifkusten en in het noorden uitgestrekte zandstranden. Verstilde dorpjes, een bergachtig binnenland, meertjes en veenmoerassen maken het compleet. Zeker een bezoek waard.

'447279' door anne20 '447279' door anne20

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Keem Bay op Achill...

anne20

Via een steile weg en door een mooie omgeving in de bergen op Achill Island kwamen we aan op Keem Bay. Het is onderdeel van de wild antlatic way. Een mooi rustig strand, tussen mooie rotsen en kliffen en prachtig uitzicht.

'444113' door andreasvdwal '444113' door andreasvdwal

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Keem Beach, Achill...

andreasvdwal

Panorama van Keem Beach het uiterste puntje van Achill Island. De weg hier naar toe is schitterend. Op de terug weg bij Gielty's Pub kun je een heerlijke hamburger met friet eten.

'444117' door andreasvdwal '444117' door andreasvdwal

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Keel en Kliffen Achil

andreasvdwal

Panorama genomen vanaf de weg naar Keem Beach richting Keel met zicht op kliffen van Achill Island. Je kunt gemakkelijk met de auto boven op deze kliffen komen via de weg die vanaf Cashel South richting Mweelin gaat en rechts af omhoog. Als je een eindje loopt kom je uit bij een standbeeld van maria en heb je een schitterend uitzicht.

'549022' door sidonius '549022' door sidonius

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Mysterieus Achill...I

sidonius

Als je naar het westen van Ierland gaat is een bezoek aan Achill Island beslist de moeite waard. Als je van ruig, dunbevolkt, authentiek en historie houdt. Eigenlijk is het een schiereiland, want bereikbaar via een brug. De Wild Atlantic Way loopt over het eiland en staat goed aangegeven. Het eiland bestaat grotendeels uit moerassige veen- en heidegrond met bijzondere vegetatie, meren, bergen, woeste klifkusten in het zuiden en mooie zandstranden in het noorden. Het noorden is gewild onder de Ieren die er kampeer- en strandvakanties houden. In het uiterste westen vind je het verlaten dorp Slievemore, niet meer dan een ruïnedorp. Historisch interessant omdat uit dit dorp alle mensen vertrokken na de Grote Hongersnood halverwege de 19e eeuw.

'1104350' door marjolijn '1104350' door marjolijn

IerlandAchill Eiland

IerlandAchill Eiland

Verlaten dorp

marjolijn

Ierland heeft tegenwoordig zo’n 4,5 miljoen inwoners. In 1840 waren dat er nog 8 miljoen, door het mislukken van de aardappeloogsten in de jaren 1845-1850 stierven meer dan een miljoen Ieren van de honger, de zogenaamde Great Famine/An Gorta Mór, en miljoenen anderen emigreerden, of werden gedeporteerd, in de periode 1848-1950 zo’n 6 miljoen. Hele dorpen werden verlaten, zoals dit verlaten dorp op de hellingen van de Slievemore, op Achill Island. Overigens was er wel voldoende voedsel, maar graan en vee verdwenen naar Engeland, Ierland was een wingewest van Engeland.