Knoydart, de laatste wildernis van Groot-Brittannië image
Lkoedam

Knoydart, de laatste wildernis van Groot-Brittannië

De afgelegen locatie van het schiereiland Knoydart staat bekend als ‘Britain's last wilderness'. Geen enkele weg verbindt het met de rest van Schotland. Voor outdoorfanaten en rustzoekers reden genoeg voor een bezoek. Columbus-redacteur Mark Mackintosh ging er op ontdekkingstocht.

Knoydart is het meest afgelegen schiereiland van Schotland. Foto: Tom van der Leij
Knoydart is het meest afgelegen schiereiland van Schotland. Foto: Tom van der Leij (© Columbus Travel 2015)


Het piepkleine haventje van Inverie, het enige echte dorpje op het schiereiland Knoydart, komt in zicht. ‘Laat je mobieltje maar uit,’ zegt kapitein Jim. ‘Je hebt hier toch geen bereik.’ Ruim honderd man woont er tussen bergen en verlaten veenvlakten, ingeklemd tussen twee magnifieke lochs die in het Gaelic de poëtische namen Hemel en Hel dragen. Maar ik ben hier ook omdat Knoydart een mooi voorbeeld is van hoe de Hooglanden zich in de laatste eeuwen hebben ontwikkeld. En hoe ze zich in de toekomst kunnen ontwikkelen.



Schiereiland onder zelfbestuur



Lange tijd was het land van de clan McDonald en een bont gezelschap grootgrondbezitters, totdat in de jaren negentig onder andere inwoner Sir Cameron Mackintosh, een van de rijkste theaterproducenten ter wereld, de grootste lap grond opkocht voor de gemeenschap. De locals runnen nu via een stichting het hele schiereiland zelf. Van de riolering tot de waterkrachtenergie, er komt geen externe overheid bij kijken.



Meest afgelegen pub



In The Old Forge, dat prat gaat op zijn reputatie als de meest afgelegen pub van het Britse vasteland, raak ik aan de praat met Drew Harris. Een boom van een vent met reebruine ogen die op herten jaagt om de kost te verdienen. Hij heeft een paar uurtjes niets te doen. Of ik de terreinwagen in wil springen voor een Tour de Knoydart?



Excentriekelingen



We nemen de enige geasfalteerde weg op het schiereiland en slingeren langs de kust, met doorkijkjes naar de besneeuwde pieken van het tegenoverliggende eiland Skye. Overal staan gele heidebloemen in bloei en zelfs de zon laat zich zien. Geregeld houden we aan om een praatje met bewoners te maken. Stuk voor stuk excentriekelingen. Zoals Nigel Foster, een ex-militair die een Russische marineboot kocht en tot woning ombouwde. Of Kenny Morrison en zijn broer, beide in de vijftig en verstokt vrijgezel (lees: maagd) die nog bij mama thuis wonen. Of Henry Bernie, die als francofoon en Napoleon-fan elk jaar op 14 juli een wijn- en kaasbanket voor alle honden op het eiland organiseert.



Dichter bij mezelf



Drew wordt gaandeweg steeds spraakzamer. Naast jager blijkt hij ook een begenadigd zanger van Schotse volksliedjes, die zijn moeder hem leerde. ‘Mijn familie komt oorspronkelijk uit de Hebriden, de eilanden vlak voor de kust. Op Knoydart voel ik me dichter bij hen. Dichter bij mezelf.’


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)