Groot-Brittannië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

The Charming Chilterns

Groot-Brittannië


Ben je voor een (iets langer) bezoekje in London en zat van de stad?
Of gewoon in voor een weekendje Engels platteland?
Bezoek de Chiltern Hills!

Dit makkelijk bereikbare, maar o zo pittoreske stukje Engeland ligt grofweg tussen London en Oxford. London Luton Airport ligt bijna in het gebied (Heathrow ook dichtbij), dus praktisch om op aan te vliegen, maar ook om vanuit London heen te bussen en je auto te huren. Naast de mooie natuur, leuke pubs en Windsor Castle in de buurt, moet je in deze regio vooral zijn voor de prachtige dorpjes. Picture postcard perfect pretty!

Om de selectie wat makkelijker te maken, deze scoorden bij mij hoge ogen (van Noord naar Zuid):
- Tring. Niet alleen om de naam, maar vooral om het enorm leuke hoofdstraatje vol heerlijke Engelse winkeltjes (thee, homemade marmelade, quiltstofjes, you get the idea).
- In de voetsporen van de Grote Vriendelijke Reus in Great Missenden, het dorp van Roald Dahl. In de hoofdstraat (High Street 81-83) vind je het Roald Dahl Museum. Met name gericht op kinderen, maar ook voor de fans onder ons erg leuk. Bij het museum kan je een foldertje oppikken (gratis) met een kleine rondwandeling door het dorp langs plekken die voorkomen in, of inspiratie waren voor, zijn boeken. Je komt zo langs de mooiste straatjes. Dahl's simpele graf ligt bij een kerkje net buiten het dorp.
- Kleine broertje Little Missenden is inderdaad little, maar ook erg ‘cute’. Kleine op-en-top Engelse huizen in een mooie omgeving.
- Hambleden heeft niet alleen een prachtig kerkje met oude begraafplaats, maar ook rijen met mooie oude huizen en een statige manor. Dit dorpje heeft gefigureerd in een aantal films en series (oa The Avengers, Sleepy Hollow en Band of Brothers) vanwege het typisch Engelse beeld dat het oproept.
- Henley-on-Thames ligt aan de rivier (jawel) en staat bekend om de regatta. Het heeft een aantal prachtige straatjes. Het is een bekende plek, dus reken op drukte, vooral in het weekend (op zaterdag konden wij er moeilijk parkeren).

Dit is het topje van de ijsberg. Ga van de grote wegen af, de binnenweggetjes op, en je komt langs de meest pittoreske plekjes.
En: neem het vooral niet van mij aan, go see for yourself!