Newcastle reisblogs

De Britse 'Zomer'

EmilySimon was er(tot 07 aug 2012) Gepost op 17 jul 120 reacties

Groeten uit het land van de vermiste zomer! Het jaar 2012 staat in het teken van Britse nationale trots dankzij de Olympische Spelen en het jubileum van Elizabeth II. Misschien dat de Britten daarom nog meer dan gewoonlijk in de ban zijn van de zomer, of het gebrek daaraan. Wat is er Britser dan lekker klagen over een kille, grijze, natte maand juli?

Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan de familie van Emily aan de overkant van de Noordzee zitten we meestal in Northumberland in het noordoosten, bij Newcastle, en in de Forest of Dean in het zuidwesten, vlakbij de grens met Wales. Beide gebieden zijn de afgelopen weken in het nieuws geweest door overstromingen vanwege extreme neerslag. Het is hier nu inderdaad nat en frisjes, maar dat doet niet af aan de schoonheid van het Britse platteland.

De afgelopen week zaten we in de Forest of Dean. Door de extra regen zag het oeroude bos er nog groener en gezonder uit dan gewoon. We waren van plan om te gaan kajakken in de rivier Wye in het groene hart van deze regio, maar de stroming is dit jaar te sterk en onvoorspelbaar. Het weer was wel nog steeds perfect voor wandelen en licht mountainbiken en voor kleine road trips naar het westen (Wales) en naar historische plaatsen in de buurt zoals Hereford en Hay on Wye. Heerlijk bijkomen in de Britse natuur, met een gezonde hoeveelheid groen en wild om je heen. De Forest of Dean is zeker een aanrader voor wie de zon en het strand eventjes kan missen.

Nu zitten we weer in het noorden. Northumberland is zichtbaar noordelijk dankzij de subtiele donkere kleuren in het landschap - kale, bruine moors met dunne, donkergroene begroeiing, afgewisseld met kronkelende donkergrijze muurtjes van kalksteen. Ze dit gebied in Engeland het land van de big skies. Dat komt waarschijnlijk omdat de horizon verder weg lijkt te liggen, net als in een schilderij met meerdere lagen van heuvels, schaduwen en tinten. Een typisch Britse bewolkte lucht past juist precies in dit beeld. De mooiste plekken om dit noord-Engelse landschap te bewonderen liggen langs de Muur van Hadrianus, de grens van het Romeinse Rijk en het oude verdedigingswerk tegen de Schotten, en een stukje naar het westen in het beroemde Lake District. Het is allemaal nog steeds voelbaar: de eenzaamheid van Romeinse of Engelse soldaten op de muur, hun blikken steevast gericht op de Schotten.

Komend weekend gaan we voor het eerst echt de muur van Hadrianus oversteken. Dit jaar gaan we een week naar het noorden van Schotland, naar de Highlands, de wilde kusten, naar Loch Ness en naar het land van de whisky. Binnenkort meer hierover!


EmilySimon Positie 31091 (0 p.) Lid sinds 19-06-2012 Foto's en tips: 32 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Forest of Dean
blogfoto nr. 2
De Muur van Hadrianus
blogfoto nr. 3
Forest of Dean
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.