Birmingham

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Birmingham image

Birmingham en Stratford upon Avon

Birmingham
Groot-Brittannië
Kschouwenburg

Birmingham en Stratford upon Avon

Zomaar ergens naartoe, even weg...
Een snelle check voor een vlucht vanaf Groningen Airport bracht me op Brimingham. Ach, waarom ook niet, nooit geweest, let's wander around a bit.
Zonder plan vertrekken kan heel verhelderend werken merkte ik. Vliegen vanaf Eelde lukte niet, maar de trein brengt me rechtstrees naar Schiphol voor een zeer comfortabele vlucht van slechts een uur naar Birmingham.

Birmingham heeft een heerlijk comfortabel vliegveld, klein en overzichtelijk, en hey, Starbucks!
Het ligt heel centraal in Engeland en is een trefpunt van wegen en spoorwegen.
Met ruim een miljoen inwoners is het de tweede stad van Engeland. De metaalindustrie maakte de stad groot, voornamelijk wapenproductie en stoommachines. De uitvinder van de stoommachine, James Watt, groeide op in Birmingham.
Ook de Custard (pudding) komt uit Birmingham, en niet te vergeten chocolade! Thornton's wordt door Britten altijd als de beste chocolade genoemd.

Het centrum is heel compact, met een aantal mooie winkelcentra. De Bullring tegenover het station, of Great Western Arcade bijvoorbeeld, met zijn heel klassiek uiterlijk. De ultramoderne futuristische architectuur van warenhuis Selfridges contrasteert daar lekker mee.

Het lijkt alsof minstens de helft van de inwoners van Birmingham uit de voormalig Britse kolonies India en Pakistan afkomstig is. Een tulband dragende man achter het stuur van een dubbeldekker lijkt misschien een bezienswaardigheid, maar dat is het niet in Birmingham. De restaurants met Indiase gerechten zijn dan ook niet te tellen en de obers zijn zo beleefd en vriendelijk en correct, je waant je in India...
In het centrum van Birmingham worden overigens gerechten uit meer dan 30 landen geserveerd, dus ben je niet zo'n liefhebber van de Indiase curries (onbegrijpelijk maar het schijnt te kunnen) dan kun je altijd wel iets van je gading vinden.
Chinatown is overigens ook een echte aanrader, met een keur aan restaurants en toko's.

Theater en filmliefhebbers zullen zeker ook aan hun trekken komen - de schouwburgen bieden gezamelijk meer dan 47.000 stoelen. Neem het Electric Cinema in Stationstreet bijvoorbeeld, een meer dan honderd jaar oude zeer karaktervolle bioscoop, met geweldige sofa's achter in de zaal.

Vanuit Birmingham is het makkelijk verder reizen. De trein is bijzonder toegankelijk, alles logisch en goed aangegeven.
De Cathedral in het nabijgelegen Coventry is zeker een bezoek waard. Klem tegen de deels platgebombardeerde historische Cathedral is de moderne nieuwe gebouwd, een bijzondere combinatie.

Dichtbij Birmingham ligt het historische dorpje Stratford upon Avon, waar William Shakespeare is geboren en opgegroeid. Gemakkelijk met de trein te bereiken. Je loopt zo het centrum in, waar hotel The White Swan een goed onderkomen biedt aan vermoeide gasten. Zeer karaktervol!
Uiteraard breng je een bezoek aan het huis waar Shakespeare is geboren. Vergeet niet in het theehuis aan de overkant, Henley Street Tearooms, een zeer traditioneel geserveerde Cream Tea te nuttigen, een toppertje. Er staan een indrukwekkende 194 soorten tee op de kaart, ook verkrijgbaar in leuke geschenkverpakking.
Een goed bewegwijzerde wandeling brengt je naar de cottage aan waar Shakespeare is opgegroeid, aan de rand van het dorp. Een mooie theetuin aan de overkant is een prettig rustpunt voor aanvang van de wandeling terug naar het centrum.
Een diner in de oudste herberg van Stratford upon Avon, De Garrick Inn, anno 1593, mag niet ontbreken. De traditionele Lambshank in mintsauce is onbetwist de beste die ik ooit heb gegeten en de sfeer is fantastisch.

Foto's

2a4e2.jpg
2a4e2.jpg
Kschouwenburg
ca8ac.jpg
ca8ac.jpg
Kschouwenburg
87504.jpg
87504.jpg
Kschouwenburg