Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Lousioskloof

Peloponnesos,
Griekenland


De 300 meter diepe Lousioskloof ligt afgelegen in het binnenland van de Peloponnesos. Tegen en op de wanden van de kloof vindt je 16e eeuwse kloosters en kerken, hier gebouwd om onvindbaar te blijven voor de Turkse invasiemacht in die tijd. Via een wandeling kun je ze bezoeken, wel met flink stijgen en dalen, want ze hangen aan weerszijden van de kloof die is uitgesleten door de Lousiosrivier die je een paar keer oversteekt via bruggetjes.

Het spectaculairst is dit Prodromou klooster, waar nog steeds een tiental monniken leven. Het oude gedeelte doet blijkbaar nog dienst om de was op te hangen, ik zou niet meer op het terras durven te gaan zitten op een stoeltje. Let ook op de afvoerpijpen voor overvloedig water, dat is creatief klussen.

Enkele monniken ontvangen je hartelijk met thee en wáánzinnig zoete koekjes, maar ben er dan wel vóór één uur 's middags, daarna gaat de deur op slot. Je kunt vrij binnen rondkijken, onder meer in het prachtig in de rots uitgehouwen kapelletje waar de monniken nog steeds dagelijks samenkomen om te bidden.