Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Danger zone

Peloponnesos,
Griekenland


Gevaarlijk? Ehhh...........eigenlijk wel ja. De Profitis Ilias bij Areopoli is geen vergevingsgezinde berg. Eén misstap kan tot een val leiden die bijna niet meer te stoppen is. De gehele beklimming is zeer steil, maar ongeveer honderd meter onder de top is er een echt lastig gedeelte. Hier klim je over losliggend klein gesteente tussen twee rotspilaren een aantal meters steil omhoog, terwijl zich eigenlijk niets onder je bevindt, behalve afgrond. Op de foto staan we even bij te komen op de richel direct na deze danger zone. Ook hier moet je nog steeds op blijven letten zoals je kunt zien.

Ik voel me nergens zo thuis als in de bergen, en als ik op een bergtop sta, geeft dat een geweldig gevoel van vrijheid. Dat onze zoon sinds een aantal jaren mee klimt, voegt de dimensie van het delen van dit gevoel toe. Hij is nu al een echt ervaren bergwandelaar, ook al is hij pas tien jaar. Maar bij deze klim kon ik niet genieten van de windstille bergtop, voor het eerst eigenlijk. Ik maakte me zorgen over de terugweg. We zijn dan ook weer vrij snel afgedaald. Bij de danger zone ben ik hem voorgegaan, hij één meter achter me. Zo kon ik hem eventueel opvangen als hij ging glijden, en zou ik hem in ieder geval niet meesleuren als ik zou gaan. Voetje voor voetje, spanning op de benen, maar goed afgelopen. Toch zou ik deze klim niet opnieuw doen, want het is niet verantwoord genoeg, terwijl het gewoon een officiële wandelroute is.

Wel is deze wandeling ons het meest bijgebleven, we hebben het er nog steeds wel eens over. Achteraf is het natuurlijk allemaal heel spectaculair. Maar een volgende keer zal ik toch stoppen en omkeren bij de danger zone.