Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Akrokorinthos

Peloponnesos,
Griekenland


Als je het kanaal van Korinthië overgestoken bent, zie je hem al liggen. De 600 meter hoge Akrokorinthos monoliet, de hele omgeving dominerend. In de oudheid en middeleeuwen stond op de top de akropolis van antiek Korinthië, waarvan de opgravingen aan de voet liggen. De muren die het plateau op de top omringen, hebben een lengte van liefst 5 km. De drievoudige toegangspoorten, achtereenvolgens Turks, Frankisch en Byzantijns, verraden het belang en geschiedenis van deze plek. De muren liepen vroeger helemaal door tot aan de benedenstad.

Op het hoogste puntje van de Akrokorinthos staan de overblijfselen van de tempel van Aphrodite. Vanaf deze plek kijk je 60 km om je heen bij helder weer. Het is hier dat de priesteressen het oudste beroep ter wereld zouden hebben bedreven om de inkomsten van hun heiligdom te spekken. Dat is waar apostel Paulus tegen ageert in zijn bekende "brieven aan de Korinthiërs". Een leuk en interessant weetje vond ik, toen ik daar eenmaal stond.

Ik vond ergens een mooi doorkijkje in de muren, waar je tot in de verte het landschap op de Peloponnesos kunt zien, tot aan het Taigetos gebergte toe. Overigens kun je met de auto helemaal tot aan de toegangspoorten rijden, dus de klim valt heel erg mee.