Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In a nutshell

Peloponnesos,
Griekenland


Ik hoop dat ik inmiddels heb kunnen laten zien dat de Peloponnesos meer is dan antieke steden zoals Olympia, Delphi, Mycene en Korinthe. Er is ook een heleboel natuur te zien naast deze culturele uitspattingen. Kloven, kust en bergen, het is er allemaal, maar qua toerisme wel nog in ontwikkeling. Dat is echt nog gericht op de culturele kant. Op de foto zie je cultuur en natuur verenigd in antiek Byzantijns Mystras.

En dan de Grieken zelf op de Peloponnesos. Gewoonweg zeer gastvrij en nog puur. Ik merkte al snel dat ze drie dingen héél belangrijk vinden. Eten, kinderen en de combinatie van beiden: etende kinderen. We hebben geen enkele winkel of supermarkt van binnen gezien. Elke dag werd van het ontbijt een uitgebreide lunch geprepareerd door onze gastvrouw, op elke locatie weer. Niks was te veel, mountainbikes preparen die al waren opgeslagen voor de winter, restaurant openen terwijl wij de enige gasten waren, avondmaaltijd 'on the house', alleen omdat ze de satelliet op onze TV niet aan de gang kregen, het ging maar door.

En dat terwijl je aan bepaalde zaken merkt dat de economische crisis nog steeds impact heeft, zoals niet afgemaakte huizen en appartementsgebouwen, en eigenlijk ook het beperkt aantal toeristen (op meerder locaties waren we de enigen). Het heeft de spirit en puurheid van de mensen op de Peloponnesos zeker niet aangetast.