Meteora

Meteora zijn kloosters die gebouwd zijn op hoge rotspilaren. De touwladders die vroeger de monniken in staat stelde om de top te bereiken zijn al lang vervangen door door trapjes in de rotsen. Vandaag de dag trekt Meteora bergbeklimmers van over de hele wereld. De kloosters van Meteora liggen op het vasteland van Meteora.

Informatie over Meteora

Beste foto's & tips van Meteora

'499007' door Sandral '499007' door Sandral

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora

Sandral

De Thessalische vlakte is ooit een binnenzee geweest, dus door eeuwenlange water- en winderosie hebben deze zandstenen torens hun moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 11e eeuw hebben hier kluizenaars geleefd, en later, vanaf de 14e eeuw monniken, die hier kloosters bouwden. Goederen en personen werden met netten aan touwen en houten ladders van wel 40 meter lang naar boven getransporteerd en het hoogst gelegen klooster is 623 meter. Nu nog zijn er 6 in redelijke staat achtergebleven,die bewoond worden door monniken en nonnen, en zijn goed te bereiken over asfaltwegen. Beter is om hier vroeg in de ochtend te zijn, omdat het 's middags erg druk met toeristenbussen kan zijn. In de vrouwenkloosters zijn korte broeken/rokken verboden,maar je kunt er een lap stof of sjaal lenen en die om je middel binden.Verder zijn er vele traptreden,dus je moet wel goed ter been zijn.

'515369' door Mary54 '515369' door Mary54

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

Meteora-klooster

Mary54

Vanaf Parga is het ongeveer 5 uur rijden met een huurauto. Majestueuze rotsmassieven torenen tot 1.000 meter boven de grond uit.. Ze trekken voornamelijk toeristen om de meest indrukwekkende bolwerken op aarde te bekijken: op de toppen van de rotsformaties werden 24 kloosters als arendsnesten gebouwd. Zes van deze Meteora kloosters zijn nog steeds bewoond. De kloosters die nog bezocht kunnen worden zijn Roussanou, Varlaam, Megalo Meteora en Agia Trias. Bezoek ze vroeg in de ochtend, zodat je de bussen met toeristen vermijdt! Let wel, om de klim naar boven te maken moet je vrij goed te been zijn. Vanaf hun hoge ligging word je echter beloond met een huiveringwekkend mooi zicht over het omliggende gebied. Op deze foto zie je het Roussanou klooster.

'501008' door pensionado '501008' door pensionado

GriekenlandMeteora

GriekenlandMeteora

De Meteora kloosters

pensionado

De Meteora kloosters behoren tot de allergrootste bezienswaardigheden van het Griekse vasteland. De ligging is ronduit spectaculair en bovendien bevatten ze prachtige 16e eeuwse muurschilderingen. Op de plek lag lang geleden een binnenzee. De rotspilaren waarop de kloosters gebouwd zijn, hebben als gevolg van eeuwenlange erosie door water en wind bizarre vormen gekregen. Oorspronkelijk stonden er 24 kloosters op de vrijwel ontoegankelijk toppen. Monniken moesten met touwen omhoog gehesen worden. Hiervan zijn 6 kloosters overgebleven die alle bezichtigd kunnen worden. Daartoe moeten heel veel traptreden beklommen worden hetgeen in de warmte een vermoeiende bezigheid is. Deze foto is gemaakt vanaf de trappen naar het Varlaám klooster. Op een lager gelegen rotspilaar ligt het nonnenklooster Roussana. Om dat te bereiken moet je, eenmaal boven gekomen, via een bruggetje een ravijn oversteken. Op de achtergrond ligt het enige klooster dat zonder al te veel moeite toegankelijk is: Ayíou Stefánou.

Laat kaart zien