Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het nieuwe Acropolis Museum

Athene,
Griekenland


Het nieuwe Acropolis Museum is een spectaculaire en niet te missen aanwinst in Athene. Het bijzondere karakter van de bouw blijkt uit deze foto waarop de lagen van de expositieruimte te zien zijn. Onder de vloer van de entree liggen recente opgravingen van de oude stad die onder glas en in een uitgespaarde ruimte te bewonderen zijn.
De eerste verdieping bevat een weergaloze verzameling antieke beelden, daarboven bevindt zich het restaurant en op de hoogste verdieping is de zaal met alle beeldhouwwerken van het Parthenon en een prachtig uitzicht op de Acropolis.

De meeste beeldhouwwerken van het Parthenon zijn echter een kopie. De originelen bevinden zich in het British Museum in Londen. Melina Mercouri heeft zich ervoor ingezet om deze kunstwerken terug te krijgen. Er is nu inderdaad geen mooiere plek denkbaar dan op de hoogste verdieping - die exact de afmetingen en de oriëntatie van het Parthenon heeft - van dit nieuwe museum waar ze herenigd kunnen worden met de niet geroofde beeldhouwwerken.

Het British Museum en andere musea zijn echter bang dat dit een precedent zou scheppen en dat andere landen waar oudheden in het verleden op veelal onrechtmatige wijze naar het buitenland werden verscheept, ook hun cultureel erfgoed zullen opeisen.