Frankrijk

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Frankrijk image

Frankrijk

Frankrijk
Europa
Snekfen

Marais-Poitevin

Als je vlakbij Hollands-Venetië woont (Giethoorn) en ook het echte Venetië al hebt gezien, wat moet je je dan voorstellen bij Groen-Venetië? Ik had er nog nooit van gehoord, tot deze zomer. Het Marais Poitevin is een moerasgebied dat ligt tussen Niort en La Rochelle. Een gebied in de regio Poitou Charentes dat wel veel weg heeft van het nationaal park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel, maar dan anders.

Waar je in Overijssel veel rietlanden en meren hebt, kom je in Marais Poitevin hoofdzakelijk sloten, kanalen en de rivier de Sèvre tegen. Daar tussendoor loopt een breed netwerk van fietspaden en er is een bezoekerscentrum in Coulon, het Maison des Marais met daarin opgenomen de Maraiscope. Daar krijg je te zien en te horen hoe het gebied is ontstaan. Kortweg komt het er op neer dat het gebied eeuwen geleden nog aan de zee behoorde. Langzaam maar zeker werd het steeds meer ingepolderd, waarbij ook Nederlanders een rol hebben gespeeld. Tot op de dag van vandaag is daar nog het bewijs van terug te vinden in de vorm van het Canal de la Ceinture des Hollandaises dat aan de noordkant loopt.

Net als in Weerribben-Wieden herbergt het gebied vele vogels, als steltlopers, wilde eenden en ganzen. Het zit er ook vol met vis. Net als in Giethoorn wordt ook in Coulon gepunterd, al kun je daar het zware werk overlaten aan punteraars die het hele gebied als een TomTom in hun hoofd hebben zitten. Jammer alleen dat het merendeel alleen Frans spreekt en zo weinig informatie kwijt kan over het gebied. Wél kan hij met een demonstratie duidelijk maken dat er in het moerasgebied veel methaan in de bodem zit. Met een spaan begint de jongeman woest in de bodem te wroeten, waarna hij een aansteker boven het water aansteekt. Het resultaat: brandend water. Overigens kom je hier geen fluisterbootjes tegen, de Fransen doen het liever nog met de stok. Motorbootjes hoor je bij hoge uitzondering en al zeker niet midden in de natuur. Wat je wel tegenkomt, zijn vooral witte koeien aan de waterkant en prachtige wilgenrijen.

Coulon, het dorp op kortste afstand van Niort, staat op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk, maar persoonlijk vind ik Arçais veel sfeervoller. Daar vind je een gezellig haventje, terwijl de Sèvre in Coulon een lang recht stuk is en het er ook drukker is. Hoe dan ook, er is voldoende te zien en dat kun je het beste doen in de combinatie boot-fiets. Met prima fietsen van het verhuurbedrijven net buiten Arçais gaat het door dorpjes, bossen en langs water vele kilometers lang maar door. In de bossen valt het op dat er veel particulier grondbezit is, waardoor het voor kan komen dat je stukken land tegenkomt waar een houten hutje op staat of zelfs een (oude) caravan. Stukken land zijn omheind met prikkeldraad of een hekwerk en de eigenaars komen op hun vrije dagen naar dit stukje groen om te onthaasten.

Eten kun je ook prima in de regio, ook als je van wat exclusiviteit houdt. Natuurlijk vis, paling bijvoorbeeld, maar ook slakken met rode wijn, geitenkaasjes, schaapsbout en geitenlam met groene knoflook. Of een boerenham die ingewreven is met zou en cognac gaat er goed in. Echte lokale specialiteiten dus, maar ook een pizzaatje of een crèpe is her en der goed te verkrijgen.