Berlijn reisblogs

Glühwein im Scheunenviertel

mwijngaards was er (tot 30 nov 2008) Gepost op 05 apr 091 reacties

De 100 maanden die Friso en ik inmiddels samen zijn, moeten gevierd worden en wel in Berlijn. Een verrassingsweekendje, wat ik helaas niet tot het einde geheim heb weten te houden. Maar goed, met de Lonely Planet op zak (een verkleinde versie dit keer, wat moet je ook zonder?), een schnitzel in de maag (in Berlijn hebben ze vast betere dan bij een Nederlands AC) vertrokken we vrijdag 28 november via Weeze naar Berlijn. Een vlucht met Ryanair mag dan wel geen drol kosten, maar je wordt de hele vlucht wel vermaakt met allemaal onzin. Topper was het echte Ryanair-song (zelfs Friso begon te swingen). Het mag duidelijk zijn dat dit moment onder aan onze top-Berlijn lijst geëindigd is. Wat heeft de top 3 wel gehaald?

En wat staat er op nummer 3...
In Berlijn is het koud. Het sneeuwt, het regent, de wolken laten van alles los. Maar dat weerhoudt ons er niet van om de stad flink te verkennen. Gewoon per voet. De eerste dag zo'n 15 kilometers op mn net iets te kleine Puma's. Ja, en dat ga je voelen. Het is echter wel het soort weekendje weg dat ik leuk vind: veel lopen en zien, lekkere koffie tussendoor en een stevige lunch. Lopen door Berlijn is geweldig. Je komt van alles tegen, zowel qua mensen als qua winkels. Vooral in Scheunenviertel is het genieten. Deze wijk onderscheidt zich van de rest door een wirwar aan straatjes met galeries, boetiekjes, biologisch verantwoorde eetcafés en alternatieve restaurants. Toch ontbrak ook een ordinaire kerstmarkt niet, met Glühwein!

En wat staat er op nummer 2...
Hoe modern Berlijn ook is, achter al deze mooie wijken gaat natuurlijk een grote historie schuil. Deze is niet altijd even goed zichtbaar. Hitler bedacht rond 1935 al een groots plan waarbij een groot gedeelte van de historische binnenstad plaats moest maken voor een ruim opgezette moderne stad. Al het moois dat niet heeft moeten wijken voor zijn plannen werd in de tien jaar daarop alsnog platgebombardeerd. Gelukkig getuigen nog een aantal mooie musea en een paar brokstukken van de muur van de bewogen geschiedenis die Berlijn doorgemaakt heeft. Eén daarvan is ‘The story of Berlin’. Zeker de moeite waard, ook als je niet (net als wij) van musea bezoeken houdt. Even mooi, maar toch indrukwekkender is het Holocaust museum waar je met je neus op de feiten gedrukt wordt middels schokkende foto’s, verhalen en films.

En wat staat er op nummer 1...
In Berlijn kan je heerlijk koffie drinken, lunchen en dineren. Van hippe tent tot huiskamercafé, waar je ook loopt, in Berlijn kom je van alles tegen. Het mooie is dat dit ook in een buurt kan zijn waar je het helemaal niet verwacht. Zoals op onze laatste avond in Oost Berlijn. Op onze zoektocht naar een geschikt cafétje belandden we in een niet al te fraaie buurt: zwervers, veel graffiti en ander vreemd gespuis op de straat. Toch was daar 'Kültürzeit'; een gezellig restaurant, goedkoop en een goede menukaart. Het eten blijkt ook nog eens bijzonder geslaagd.

mwijngaards Positie 37934 (0 p.) Lid sinds 25-08-2008 Foto's en tips: 15 Blogs: 6 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Berlijn - Duitsland
blogfoto nr. 2
Berlijn - Duitsland
blogfoto nr. 3
Berlijn - Duitsland
blogfoto nr. 4
Berlijn - Duitsland
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Più bella cosa
0 1
Gepost op 03 augustus
Italië Campania
Strawberry Republic en Pasta 33
0 3
Gepost op 06 juni
Polen Krakau

Reacties bij deze blog

SAppelhof

Door: SAppelhof • Geplaatst op

Heb net je blog gelezen. erg leuk.
Groetjes sanne

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.