Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontmoet een haas van Flanagan

Vlaanderen,
België


Afgelopen weekend maakten we een prachtige wandeling door en langs Het Zwin in België.
Het hier opgezette park is een eldorado voor vogels die op de grens van zout en zoet leven. Er zijn dan ook vele kijkhutten gevestigd, waar vrijwilligers uitgebreide informatie geven over wat er te zien is.
Aan de Nederlandse kant, in Cadzand is het park vrij toegankelijk, in België betaal je entree.
Vanuit Knokke-Heist wandel je langs de Zeedijk en het strand en daar heb je ook vrij uitzicht op het Zwin. Hier kwam ik deze haas tegen, gecreëerd door Barry Flanagan. Deze springende haas: 'Hospitality' geheten is het broertje van de haas: 'Thinker on the rock' op de Neude in Utrecht. Ik ben benieuwd of de haas bij het Zwin net als zijn broer ook wel eens een sjaal om krijgt als hij het koud heeft.

Extra info VVV Knokke-Heist:
Flanagan is één van de markantste figuren uit de naoorlogse beeldhouwkunst. Hij behoort nog tot de zeldzame groep hedendaagse kunstenaars die te bevatten zijn voor de brede lagen van de bevolking. Zijn majestueuze bronzen hazen, geplaatst in openbare ruimten, zijn wereldberoemd. Niet alleen in de duinen aan de rand van de Zwinvlakte, maar ook op Park Avenue in New York en in het Grant Park van Chicago zijn ‘de hazen’ een landmark geworden.
Het dier staat voor vrijheid, onafhankelijkheid, dynamiek, vruchtbaarheid, kracht en individualiteit. Een haas en geen konijn, wat men eerder in deze biotoop verwacht, laat zich perfect integreren in onze duinen.
‘Hospitality’ staat symbool voor onze gastvrije badstad. In de volksmond is het kunstwerk gekend als ‘keuning van ’t Zwin’, ‘Bugs Bunny’ of simpelweg ‘’t keun’.