Jeollanam-do

'284599' door 1976Ben '284599' door 1976Ben

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Tea time in...Daehan-

1976Ben

Bij Boseong liggen een aantal theeplantages. Daehan-dawon is de belangrijkste en ook op een gezellige manier touristisch. Je kan vanalles op basis van groene thee eten en drinken en een wandeling door de plantage levert heel veel mooie uitzichten op.

'376779' door Jan10e '376779' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Dolsan Do

Jan10e

Op het zuidelijke puntje van het eiland Dolsan Do is een tempel en klooster. Mooi gelegen halverwege een klif met uizicht over kust en de oceaan. Hyangiram. Zo heet dit boeddhistische complex. En prachtig net in de verf gezet. Door heel Korea zijn deze kleuren terug te vinden in de tempels en paleizen. Tenminste van de complexen die ik heb bezocht tijdens mijn reis en dat zijn er toch best wel wat. Het verbleekt nogal met de tijd. En dan wordt het wel sfeervoller moet ik zeggen. En waarom er een houtsnijwerk van een hond tussen de hanen is? En waarom die geen likje verf heett gekregen? Wie het weet mag het zeggen. Deze tempel is nog volop in gebruik. Er was een meditatie aan de gang en er werden wensen op dakpannen geschreven. Het is een mooie scenic tocht om er te komen. Het is ook een stevige wandeling nog omhoog. Vanuit Yeosu waar we terecht zijn gekomen vanwege een bezoek aan de World Expo hebben we het schiereiland Dolsan-do' aangedaan. Toen was er een speciale bus ingezet. Het zou zomaar kunnen dat je inmiddels weer afhankelijk bent van de gewone lijnbus.

'453820' door Jan10e '453820' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Dames op stap

Jan10e

Deze dames zijn met elkaar op stap vandaag. Ze vermaken zich uitstekend met elkaar. Zijn naar de Hyangiram tempel geklommen en zijn nu weer klaar voor de afdaling. Maar ze wilden wel eerst op de foto. Typerend is het v teken dat vrijwel iedereen in Zuid Korea opsteekt als men op de foto gaat.

'368108' door Jan10e '368108' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Tempelkleuren

Jan10e

Zuid Korea. Onbekend maakt onbemind? Niet veel reizigers hebben het op hun verlanglijstje staan. Het biedt echter toch vele interessante reiservaringen. Vanuit Yeosu waar we terecht zijn gekomen vanwege een bezoek aan de World Expo hebben we het schiereiland Dolsan-do' aangedaan. Op het zuidelijke puntje van dit eiland is een tempel en klooster. Mooi gelegen halverwege een klif met uizicht over kust en de oceaan. Hyangiram. Zo heet dit boeddhistische complex. En prachtig net in de verf gezet. Door heel Korea zijn deze kleuren terug te vinden in de tempels en paleizen. Maar dit is de enige waar ze weer zo diep van kleur zijn. Tenminste van de complexen die ik heb bezocht tijdens mijn reis en dat zijn er toch best wel wat. Het verbleekt nogal met de tijd. En dan wordt het wel sfeervoller moet ik zeggen. Deze tempel is nog volop in gebruik. Er was een meditatie aan de gang en er werden wensen op dakpannen geschreven. Het is een mooie scenic tocht om er te komen. Het is ook een stevige wandeling nog omhoog.

'316452' door 1976Ben '316452' door 1976Ben

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

The sun rises in the.

1976Ben

In het zuiden van Zuid-Korea ligt de havenplaats Yeosu. Van daaruit kun je met de boot naar eilanden waar praktisch geen toerist komt (en verder ook niks te doen is, behalve jezelf heel bijzonder te voelen ;)). Ook kun je met de bus richting een schiereiland waar ik de naam even van kwijt ben. Deze tempel is de reden waarom de meeste mensen hier naar toe gaan en dan met name om in de vroege ochtend de zon op te zien gaan.

'373822' door Jan10e '373822' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Fluitspeler

Jan10e

Op het schiereiland Dolsan Do ten zuiden van Yeosu is een prachtig in de rotsen gelegen tempel/klooster complex. Deze schildering/tekening is te zien op een muur op een van de heilige gebouwen. Deze tempel niet alleen druk bezocht door toeristen, maar juist ook door gelovigen. Hoewel ik denk gediskwalificeerd voor het maandthema, vind ik de kleuren en de prent erg mooi.

'375282' door Jan10e '375282' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Pungmul

Jan10e

Tijdens de World Expo in Yeosu (zomer 2012) zijn er de gehele dag door diverse muziek en dansvoorstellingen. De programmering is fantastisch aangegeven en alles draait op tijd. Je hoeft alleen maar op de tribune te gaan zitten en je wordt op je wenken bediend. De mensenmassa tijdens dit laatste weekend was groot, maar kon gelukkig toch overal nog goed bijkomen. Op deze foto zijn dansers te zien. De Pungmul is Koreaanse folkmuziek gebaseerd op drum, dans en zang. De bewegingen gebaseerd op de boerencultuur. Bij deze specifieke dans dragen de performers een hoedje met een heel lange slinger eraan. Een rytmische gymnaste zou er jaloers op zijn wat ze met het lint aan het hoofd kunnen doen. Het hoofd moet in beweging blijven om het lint de mooie 'lijnen' te laten trekken. De kleurrijke steltlopers horen weer bij een andere voorstelling. De betreffende dans is te zien: http://www.youtube.com/watch?v=ztGeP1wCSiE [url="http://www.youtube.com/watch?v=ztGeP1wCSiE" target="_blank"]http://www.youtube.com/watch?v=ztGeP1wCSiE [/url] Sorry, ik krijg de link niet werkend...

'418659' door Jan10e '418659' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Orgelsilo

Jan10e

Voor de World Expo in Yeosu in augustus 2012 zijn er op het festivalterrein diverse paviljoens gebouwd. Deze 'silo', heeft de functie gekregen van een 'orgel'. De orgelpijpen lopen aan de buitenkant en de muziek wordt begeleid door de ledverlichting die steeds van kleur verandert. Het thema van de expo was “The Living Ocean and Coast.” Een heel interessante en leerzame dag hier rondgekeken. Maar ook meer nog gekeken naar hoe de Zuid-Koreanen zelf hier de dag doorbrengen.

'419552' door Jan10e '419552' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Theme Pavilion Expo

Jan10e

Golvende lijnen benadrukken het 'themapaviljoen' van de Expo in 2012 in Yeosu. Ik was 1 dag op de Expo en wel op de een na laatste dag. Maar toch nog erg druk eigenlijk. Vooral de Koreanen zelf liepen er in de rondte. Alleen net niet op deze foto. Net een grote walvis toch! De panelen moeten volgens mij dan ook de baleinen van een walvis voorstellen. Theme Pavilion, the world’s first pavilion to be built offshore, is the main hall that exhibits the theme of the Expo 2012 Yeosu Korea, “The Living Ocean and Coast,” and that promotes awareness for the oceans. Inside the pavilion, different images of the five oceans are shown on the 20m-long video wall display and the half-moon video screen of 5m diameter, rendering an underwater atmosphere. The main show featuring a boy’s quest for the Sea of Life and a dugong’s adventure is particularly interesting. Finally, there is the Giant Clam that changes daily throughout the entire Expo period according to visitor participation. (tekst is van de visit.korea. website http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_6.jsp?cid=1600777#1.

'437431' door Jan10e '437431' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Hyangiram View

Jan10e

Vanuit Yeosu maken we een tochtje naar het uiterste puntje van het eiland waar de tempel Hyangiram. Wij doen dat met openbaar vervoer. Goed te doen en mooie tocht, steeds langs de kust, maar de route steekt ook dwars het eiland over. Het eiland is met bruggen verbonden met het 'vaste' land. De tempel staat op een heuvel. Best wel een klim te voet. Er wordt een dienst gehouden. Veel lampions versieren de lucht als je naar boven kijkt. Zo dik op elkaar dat het dienst doet als zonnescherm. De tempel is pas opnieuw in de verf gezet. (maar die foto's zijn in 2012 al geplaatst). Het uitzicht is ook de moeite waard. In de baai allemaal visfuiken.

'369362' door Jan10e '369362' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Yeosu Expo

Jan10e

Ooit op een World Expo geweest? Ik niet tot nu toe. En toen ik erachter kwam dat tijdens mijn verblijf in Korea het laatste weekend van de Yeosu World Expo zou plaatsvinden hebben we ons reisschema daar op aangepast. Een prachtge dag. Er is diverse jaren hard gewerkt om het Expo terrein gereed te krijgen. Het thema van deze Expo was: The Living Ocean and Coast. Prachtige paviljoens. En hoewel er lange wachttijden waren was dat niet zo'n probleem voor ons. Vooral veel rondgelopen en van de buitenshows genoten. Bewondering voor de gigantische organisatie. Heel heel veel mensen op de been en toch had ik niet het gevoel 'opgepropt' te zijn. Erg leuk ook om te zien hoe Koreaanse gezinnen tussen de middag meegebracht eten nuttigen op picknick plaatsen en daarna een tukkie doen...Hier een overzichtsfoto van (slechts een deel) van het Expo terrein.

'369365' door Jan10e '369365' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Wandschildering

Jan10e

Deze schildering/tekening is te zien op een muur op een van de gebouwen van de Hynangiram tempel/klooster. Dit boeddhistisch heiligdom is gelegen op het zuidelijke puntje van het eiland Dolsan-Do ten zuiden van Yeosu. Het eiland is over een brug te bereiken. De paviljoens van deze tempel zijn 'verstopt' tussen rotsen. De monnik die op dat moment een dienst houdt is via megafoons goed te horen... Schilderij met bijbehorende tekst zal ik maar zeggen... Je hoeft het niet altijd te verstaan... om iets te begrijpen...

'373207' door Jan10e '373207' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Ledplafond

Jan10e

Gedurende de World Expo in Yeosu heb ik me verwondert over de enorme paviljoens. Hier een doorkijk tussen de twee vleugels van het internationale paviljoen. In elke vleugel zijn landen van over de hele wereld vertegenwoordigt. Van Nederland tot Oman. Thema: water en kustbeheer. Het plafond is gemaakt met ledverlichting. Op dat moment was het 's wereld grootste ledverlichtingspaneel. Om de zoveel tijd veranderde de 'afbeelding'. Ook het bewegende aquariium vond ik erg mooi. Op deze foto zijn kindertekeningen te zien. Het is het laaste weekend van deze Expo. Dus nog extra veel laatste bezoekers. En hoewel een massa mensen toch niet massaal.... maar dat zal iedereen anders interpreteren.

'394706' door Jan10e '394706' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

1000koppig publiek

Jan10e

De World Expo in Yeosu in 2012 heeft het thema Water op aarde. Er is een gigantische tribune gebouwd met uitzicht op het rad. Hier wordt op dit moment een show opgevoerd... de fonteinen spuiten op de maat van de muziek. Een knappe choreografie vind ik dat altijd. Net als vuurwerk dat is geintegreerd in een muziekstuk. Het rad is onderdeel van de fonteinenshow...

'373301' door Jan10e '373301' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Lampionnendak

Jan10e

Op het met fraaie natuur aanwezige schiereiland Dolsan Do ten zuiden van Yeosu, is een kloostercomplex Hyangiram. Na het beklimmen van de trappen (want het is helemaal in de rotsen hoog boven zeeniveau gebouwd) kom je eerst langs 'het winkeltje'. Waarschijnlijk is het niet de eerste bedoeling, maar deze lampionnen met Koriaanse leestekens zorgden wel voor een welkome schaduw. Een luchtig zonnescherm dus.

'364407' door MarcMargo '364407' door MarcMargo

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Worshiping at the...g

MarcMargo

Ceremony at Korean cemetery. We have came with professor Kim to the grave of his parents. "Traditional Korean graves are mounds of earth usually on rural hillsides in scenic locations chosen as auspicious for the future fortunes of the family. At Chuseok, the fall harvest moon festival and at Lunar New Year, families go to the graves of their ancestors (male line) to continue the age-old custom of showing filial piety and respect." http://www.korea4expats.com/article-people-culture.html

'569446' door Jan10e '569446' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Gelukswensen:...Schil

Jan10e

De schildpad staat o.a. symbool voor een lang leven, wijsheid, kracht en betrouwbaarheid. Laten we daar dan 2018 maar mee beginnen! Ik voeg er persoonlijk nog gezondheid en voorspoed aan toe! Vanuit Yeosu maken we een tochtje naar het uiterste puntje van het eiland waar de tempel Hyangiram boven op een heuvel staat. De schildpadden staan hier op een binnenplein bij elkaar en ze hebben muntjes op de kop. Er is een gebed aan de gang, dus ik vermoed dat de muntjes door de tempelleden hier zijn neergelegd.