Mekong Delta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mekong Delta image

Mekong delta dag 2

Mekong Delta
Vietnam
Niekdeha

Mekong delta dag 2

De mekongdelta is zeker de moeite waard. iedereen leeft er op of van de mekongrivier (of één van de vertakkingen). Ze noemen die rivier hier de negenkoppige draak, negen armen monden uit in zee...
Als je je met de bus verplaatst rij je steeds weer over bruggen of naast water...

In Can Tho 's morgens vroeg, om 6u20 gewekt en na het ontbijt naar de floating market. Heel anders dan die in Thailand... Hier gaat het niet om een gewoonte die toerstisch in stand gehouden wordt maar echt over hun levenswijze... Het is feitelijk wat we bij ons de veiling noemen. Van overal komen schepen, bootjes met hun groenten, fruit, patatten,... naar hier om daarna, op het water, aan de handelaars hun lading te verkopen en over te schepen... Je ziet ananassen van boot naar boot gesmeten worden, kolen worden ter plaatse gekuist en verkocht in grote hoeveelheden, schepen boordevol meloenen,... Je ziet ze handel drijven, verkopen en vaak weer aankopen om die andere waren in hun streek te verkopen. Boven de boot steekt een paal uit waaraan het produkt hangt dat ze verkopen: een aardappelplant, een pompoen, ajuin,... Zo weet je direct in welke 'rayon' je zit...
Ondanks de groothandel wisten we toch een frisse vers gekuiste ananas te bemachtigen... Lekker!
Je kunt er gewoon een hele dag naar kijken, je hebt ogen te kort om te zien wat er allemaal tussen de verschillende handelaars gebeurt...
Van het kleine bootje weer naar de grotere en verder de rivier op, op weg naar een noedelfabriek... Weer wordt je echt wel verbaast door het feit dat alles hier nog zo primitief is... We zagen hoe ze met een mengeling van rijst en tapioca eerst rijstvellen maken en die daarna door de machine halen om noedels te bekomen... Maar alles is precies nog van de 17e eeuw! Stof, aarden vloer, spelende kinderen, honden, vliegen,... je vindt er vanalles in die fabriek... en wij maar noedels eten...!
De rijstvellen liggen ook echt wel in het stof te drogen, vliegen en huisdieren hangen er rond... en zeggen dat die noedels toch zo lekker zijn!
Even een steegje omgelopen om een kokosnoot te halen. ZOOO groot en boordevol sap heb ik ze nog niet veel gezien, je kon blijven drinken, met ons tweeën moesten we ons best doen om hem leeg te krijgen!
Even later terug naar de bus en verder naar Chau Doc, een grensstad aan de Mekong op 3 km van de Cambodjaanse grens. Daar overnachtten we in een floating hotel op de Mekong... Klinkt mooi maar was vreselijk luidruchtig, de muren waren precies van karton en je hoorde elke boot, klein of groot langsvaren... Vaak dacht je dat een boot je rechtstreeks zou rammen, zo dichtbij kwamen ze... Daarbij nog een hoop kabaal van jongeren die doorreisden naar Cambodja en hun laatste nacht in Vietnam wilden vieren... begrijpelijk maar lastig als je al serieus moe bent... Maar ik wil zeker niet klagen, het hoort bij het avontuur!
Van het avondmaal op de Mekong hebben we dan wel weer genoten, het was gezellig zitten tussen de lichtjes van de Mekong! Zalig en romantisch!

Foto's

59c6b.jpg
59c6b.jpg
Niekdeha
10c8c.jpg
10c8c.jpg
Niekdeha